Blogosz

MESE NINCS.

A saját terroristáink

2015. november 14. 13:03 - BlogoszEditor

Nem lett igazam végülis: arra számítottam tegnap este, hogy ma reggelre mindent ellep itt, a neten is és mindenütt, megint, a sok kétségbeejtő butaság, a süket ordibálás, felszínes, cinizmusnak is alpári ugyemegmondtamozás, a mindenféle össze nem tartozó, és/vagy nem olyan módon összefüggő tények és események összemosásán alapuló hülye konklúziók levonása, és az ebből adódó tévutak mutogatása, mint "egyetlen kiút". Vagyis a párizsi merényletek nyomán is, mint mindig, a sok szokott hablaty. Nos, nem mindent lepett el.

És most nem tudom eldönteni, hogy ez a derűlátásra okot adó, erősebbik feljelmény – vagy ennek dacára az dominál, hogy így is mennyi rövidlátó zombi és önmagunk terrorizálásával felérő sötét, agresszív baromság szabadult ki megint. Mennyi rémületet okozó tévedés, manipulációknak való felülés okozta kényszerképzet, ami köszönő viszonyban is alig van az amúgyis súlyos valósággal. Vagyis, hogy összességében minden, amit Európa elért, még így is túléli-e annak a kockázatát, ami ennek az egész korszaknak a nagyszájúságával, a bezárkózás követelésével és a saját eredményeink szétdarabolásával jár, vagy végül lassanként szétesik, újra feldarabolódik, és tönkremegy az egész – mi pedig épp ennek a lépéseit éljük meg a jelen időszakban.

Féltem Európát, meg az egész mostani világrendet, és benne magunkat is – többek között épp azoktól a benne élőktől, akik akaratlanul is a külső ellenfeleknek dolgoznak a kezére, a beetethetőségükkel, a félelmeikből eredő pánikreakciókkal, a rombolással és hőzöngéssel, a szélsőségekbe való elcsámborgással. (Ahelyett, hogy például a párizsi események kapcsán is felfognák, hogy egy dolog, és valóban részben gyanús is a menekültáradat, de más a terrorizmus, ami eddig is volt és lesz is, bár vannak közös halmazaik, de nem fedik egymást, harmadik dolog, szintén közös halmazzal is, az idegengyűlölet. És mindez még csak a fogalomtisztázó eleje, annak is csak egy része. Nem elég, hogy mindent el kellene magyarázni, de még reménytelen is. De lehet, hogy csak én fáradok.)

Szóval széteshet minden, és a tébolyult belső szétrombolása ebben nagy szerepet játszik. Ám azt hiszem, csak egy ideig érdemes küzdeni ellene, utána az van, hogy ha ez a trend, ha erre fordul a történelem kereke, ha a felvilágosult, szabad, pozitív, liberális Európának besötétedik, és mindenki visszavonul, a saját kunyhójába, teret engedve valami egyelőre beláthatatlan új rendnek és dominanciának, akkor ez jön, nincs mit tenni végülis. És talán – de csak talán – nem is kell tenni: bár rossz, akkor is a természetes folyamatokat hagyni kell.

Na persze, amit most mondok, az is, maga is egyfajta félelem – csak épp másfelé vinne, nem a széttöredezés és széthullás felé. Minden esetre azt gondolom, az utóbbi évek számos trendjét is alapul véve, hogy egy jó darabig a nagyszájú többség ereje fog érvényesülni, és minimum egy időre bealkonyul Európának, benne mindannyiunknak (a nagyszájú többséget is beleértve), maximum pedig még sikerül szét is cincálniuk az egészet, minden konstrukciót és eredményt. De mondom: hátha ez is csak egy félelem. Ez az én félelmem. Remélem, hogy ennél nem több. De mint bármilyen félelem, ez is úgy tűnik, hogy nagyonis több önmagánál, és valós, még a jövőképe is, amit felfest.

Azt hiszem, kicsit olyan vagyok, mint az EU: nem tudom eldönteni, hogy akkor most mi is van, melyik trend determinálja jobban azt, ami jön. De legalább bevallom. Meg hát a gondolkodás is innen indul, a mérlegeléstől. De sebaj, jönnek a nagyszájúak (akiknek szintén fogalmuk sincs, viszont a tévképzeteik nagyon erősek, disztingválni pedig nem szoktak, mer eleve mi a franc az), és alkalmasint lehúzzák, szétverik itt nekünk az egészet.

Bár az is igaz, hogy amit a neten művelnek, vaduló kommentek, zavaros posztok, szorgalmas linkelések formájában, az nem valós keresztmetszet, az téves képet ad. Ám az a gond, hogy ugyanezt művelik, csendesebben például a szavazataikkal és a törekvéseikkel, akkor is, amikor felállnak a képernyők elől. Ez is egyfajta terror: Európát – és általában világot is – nem csak külső és nem kizárólag fegyveres terroristák fenyegetik. Ne feledkezzünk meg a belső terroristákról: a butákról, a lázítókról, az át nem gondolt vadszamárságokat hangoztatókról, na meg azokról, akik az egészet a saját politikai céljaikra igyekeznek kihasználni és mégjobban fel is turbózni a hülyék hülyítését. Akiknek a tömeges mozgása ugyanúgy veszélyes, mint a terroristáké, csak még sokkal nehezebben leküzdhető, és végső soron önsorsrontó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr598077726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása