Blogosz

MESE NINCS.

Ez meg mi, már megint?

2020. május 04. 07:15 - BlogoszEditor

Akár aranyos is lehetne – főleg az első képen lévő kis cukkereket elnézve –, meg jófejség is. De gyakorlott romániai lakosként nem ez az első, ami eszembe jut, amikor meglátom hirtelen ezeket a magyarázat nélküli hirdetéseket az utcán. Hanem az, hogy vajon mi ez az egész.

20200502_173310.jpg

Nálunk ugyanis nem szokás csak úgy egyszerűen megköszöngetni, ilyesmiket hirdetgetni. Reflexből azok az első kérdések, hogy ki áll emögött a kampány mögött, ki fizeti, minek ez. Meg egyébként is – oké, állják a sarat, tiszteletre méltóak, de – valahogy mégis lóg a levegőben ez az egész, valamelyest illogikus, meg túllihegős is.

Pedig ha egy normális országban látnánk ilyeneket, ott kedves, polgári jópofaságnak hatna. Úgyhogy megpróbáltam utánajárni, mi ez az egész. És a jelek szerint tényleg van jószándékú, közösségi, kreatív háttere is. A lényeg, hogy az ország több városában is megjelentek ilyen óriásplakátok a hirdetőtáblákon, így itt, Nagyváradon is. A mentősöknek, „fehérköpenyes hősöknek” köszönik meg ezeken, valamint szöveg nélkül is üzennek nekik, vagy épp emlékeztetnek minket rájuk. Kis nyomozás után kiderítettem, hogy a McCann Romania reklámcég kampánya ez. Ami még így is kicsit furcsa.

20200430_185844.jpg

20200501_180452.jpg

20200501_154952.jpg

20200501_180510.jpg

Mivel általában az ilyen cégekhez érkezik a megrendelő, és lebonyolíttat velük egy kampányt – de jelen esetben a megrendelő is maga a lebonyolító cég. A McCann projektjének lényege – legalábbis saját elmondásuk szerint – annyi, amennyi át is jön ezekből a hirdetésekből. Vagyis, hogy megköszönik, és kész. A kampány a Thank You, Doctor címet kapta, a cég közlése szerint csak annyit akarnak elérni vele, hogy kis kortársművészeti grafikai alkotásokkal biztosítsák támogatásukról az orvosi személyzetet, ebben az időszakban, a nagyobb városok hirdető felületeit felhasználva. A különféle grafikákat olyan fiatalok készítették, akik többnyire a szóban forgó vállalkozásnak dolgoznak. Az alkotók a következők: Adrian Rusu, Iulia Bold, Karla Georgescu, Lucian Cernat, María Carrillo, Lia Bira, Mihai Constantinescu és Raluca Circo.

Közülük néhánnyal fel is vettem a kapcsolatot, további konkrétumokat kérve a projektről, de ezen a művészeti statementen kívül mást nem árultak el. Így olyan konkrétumokat sem, hogy hány ilyen hirdetés van kint, hány településen, mennyibe kerül ez, ki fizeti. Ha ők maguk, mármint a vállalkozás, akkor ez a saját reklámkampányuk is, mégpedig diszkréten, mert a hirdetéseken nem szerepel semmilyen információ, csak az értesül róla, hogy a McCann áll a háttérben, aki egy kicsit utánanéz.

Már megint kotnyelesék...

Egy másik, még ennél is ügyesebb, de kivitelezésében ehhez hasonló megoldással indított pár napja a cég. Bukarestben olyan grafikákat helyeztek el a hirdetőtáblákon, amelyek szentként ábrázolják az orvosokat. Ez egyszerre finoman ironikus, de köszönetnyilvánító is. És még jobban be is talált, mivel a román ortodox egyház rögtön fel is emelte a hangját ellene. Ezek a szentképeket megidéző alkotások egyetlen művésztől származnak. Az ortodox egyház szóvivője, Vasile Bănescu pedig istenkáromló akciónak nevezte a hirdetési kampányt, többek között olyan vádakat állítva még, hogy az „a keresztény ikonográfia megerőszakolására tett kísérlet”, „a járvány disztópikus víziójának nevetséges reklámkampánya”, „a rossz ízlés jele, a kulturálatlanságé, és olyan undorító ideológiáé, amely csak karikatúrát képes csinálni a kereszténységből”. Sőt, a szóvivő szerint ezek a művek egyenesen megsértik az orvosokat is.

Kisebb tragédia, hogy Bukarest főpolgármesteri hivatala megint meghajolt a legnagyobb romániai egyház butaságai és egresszivitása előtt, és tudatta, hogy bár törvényesen vannak kihelyezve a hirdetések, az egyházi tiltakozás miatt felkéri a céget, hogy vetesse le az óriásplakátokat.

panourile-1.jpgA város vezetése azoknak a cégeknek küldött felkérést a hirdetmények bevonására, amelyek tulajdonában az adott felületek vannak. Ugyanakkor arra kérte ezeket a cégeket, hogy az ortodoxok által vitatott képeket cseréljék le olyanokra, „amelyek úgy adnak hálát a hős orvosoknak, hogy nem sértik a járókelők hitét”.

Viszont legalább annyi kiderült, hogy is áll a dolog finanszírozása. Ugyanis az önkormányzat egyúttal megjegyezte: a McCann országos kampányának bukaresti helyszínein a vállalkozás számára ingyen adták oda a felületeket, több reklámcég is így tett. A vidéki városokban meg már eleve meg sem jelentek a szerintem legjobb ilyen munkák, vagyis az átértelmezett ikonok. Helyettük eleve olyanokat raktak ki, amelyek egyszerűbbek, cukisabbra vett figurájúak.

Hát még mindig itt tartunk: megköszönni sem lehet valamit szabadon, anélkül, hogy bele ne kotyogna az egyház. És ami még durvább, az az, hogy az egyház kotnyeleskedése után az önkormányzat még be is lép a szereplők sorába, sőt, pártját fogja a reklamálónak. Amelynek normális esetben legfeljebb egyenértékű lenne a szava azokéval, akiknek teszik ez, meg azokéval, akiket hidegen hagy.

(Hát, köszi: sőt, akkor ennek a kampánynak a lezárultával egy olyan másikat is kellene indítani, amelyben megköszönik az egyháznak, hogy megint beleütötte az orrát valami olyasmibe, ami, egyszerű világi, polgári ügy, és amihez ilyenformán semmi köze, vagy legalábbis maximum egy véleményt mondhatna, a sok közül. De azt is minek...?)

ilustratie-doctor-icoana-1170x658.jpg

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4415658236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2020.05.04. 22:07:21

A keresztények is ugyanazt próbálják mint a muszlimok, csak nekik már nincs akkora hatalmuk az emberek felett. Ha hagyjuk, akkor persze pont ugyanoda jutunk velük.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2020.05.05. 00:59:28

Mondjuk a koronavírus glóriaként kicsit furán hat. A glória az valami pozitív dolog volt, a koronavírus pedig a legyőzendő csapás. Távol álljon tőlem, hogy ne feltételezzek rosszindulatot és akadékoskodást, de őszíntén szólva nekem is elsőre karikatúraként hatott, nem a hála jutott róla eszembe, hogy ez milyen jól eshet az orvosnak. A művésznek problémái vannak az üzenete kommunikálásával.

Amúgy pedig ez az egész köszönetkampány egy szánalmas mellékcselekvés. Az orvosoknak nem meztelen képeket, redditposztokat kell küldözgetni meg óriásplakátokat kirakni, hanem megbecsültebb szakmává kellene tenni, ami pedig nem is csak az ezerszer elátkozott politikusokon múlik, hanem a mindennapi átlagember sara újfent, aki mindenre költ, csak az egészségügyre nem. Ágazat szinten ömlik a pénz minden értéktelen hitványságra amik semmivel nem visznek előrébb, bárki felsorolja, hogy kik nyerték az oscar díjat, vagy ezt meg azt a világbajnokságot, de sokkal kevesebben tudnák a nevét, nem a munkásságát szakmai szinten leírni, de legalább a nevét az orvosi Nobel-díj nyerteseinek, ami pedig a legsemmitmondóbb dolog lenne, de legalább minimális érdeklődést mutatna.

Az igazi probléma az, hogy túlságosan frivol lett mára a társadalom, túlságosan elengedték sokan a gyeplőt. Az emberek, értsd a felelős választók jelentős részét még popsci szinten sem foglalkoztatja a tudomány. Nem érzik, hogy egy kórház lényegesen fontosabb, mint egy stadion, mint egy színház, mint egy film. Nem érzik, hogy milyen súlyos probléma, hogy egy sztárfocista, egy színész, vagy akár bármilyen szórakoztató hatalmas pénzeket keres, míg egy vezető kutatóorvos lehet, hogy szépen megél, de közel sincs meg az a nevetségesen magas keresete, és ezzel az a társadalmi rangja. Aki szakmai területre megy, az legfeljebb szakmai ambícióból teszi, más területen sokkal nagyobb "karriert" tudna befutni. Ennek pedig nagyon rossz vége lehet.

registerz 2020.05.05. 08:34:13

A vallás a népek ópiuma.

Advanced Flight 2020.05.05. 09:15:23

Jelen esetben jogos a tiltakozás (amúgy máskor is, mert az egyház tagjainak is joga van a szabad véleménynyilvánításhoz), ezek az ikonos plakátok ugyanis szimplán ízléstelenek. Nem is annyira az egyház, mint az orvosok/ápolók szempontjából. Vajon ők örülnek ennek? eleve nagyon negatívan áthallásos, hiszen szentnek valakit a halála után szokás avatni, és valóban, sokszor a halálukkal összefüggő tárgyakkal, jelenségekkel ábrázolják a szenteket. Mit is akartak ezzel üzenni valójában?

arckönyv 2020.05.05. 09:33:30

a vallás témához: mennyi politikus élne ha lenne isten? vagy mennyi egyházi vezető?

2020.05.05. 13:19:46

@Advanced Flight: rinyálni joguk van, a gáz az, ha az elviekben világi közhatalom benyal meg engedelmeskedik nekik.

Nancsibacsi 2020.05.05. 13:21:17

Senkinek se kötelező vallásosnak lennie - ahogy senkinek se kötelező pl. melegnek lennie. De ahogy a melegeket sem szabad megsérteni melegségük miatt, úgy a vallásosokat sem szabad megsérteni vallásosságuk miatt. Az ikonos képek simán ízléstelenek, sértők. Ennyi erővel valamit ki lehetne találni a buzeránsokra is, ami náluk dobná le az ékszíjat, és azt kirakni óriásplakáton.

Nancsibacsi 2020.05.05. 13:32:31

@Eugene Horse: Az hogy világi a közhatalom nem jelenti feltétlenül azt, hogy ellenség. Ez annyit tesz, hogy 2 független dolog, ami - ha nem hülye - nyilván együttműködik, mint mondjuk 2 jó szomszéd.

2020.05.05. 13:34:32

@Nancsibacsi: miért van az, hogy a tefélék hirtelen nagyon liberálisak lesznek, ha a vallásosoknak szólnak be, de kajánul röhögnek, ha a melegeknek? A magam részéről szarom le a vallásosokat magasról, ájtatoskodjanak meg imádkozgassanak nyugodtan, de otthon a négy fal között, az utcán meg ne parádézzanak. Egyetértesz gondolom :) :) :)

torró 2020.05.05. 18:31:27

@Eugene Horse:
Demokráciában, mindenki ott parádézik ahol kedve szottyan.

encir 2020.05.05. 19:52:54

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: teljesen egyetértek. Szégyen, hogy nem annak van a legnagyobb fizetése és megbecsültsége, aki emberi életekről tud dönteni.
süti beállítások módosítása