Blogosz

MESE NINCS.

Félek, igenis, egyre jobban – avagy Trump, a váratlan (?)

2016. november 10. 05:32 - BlogoszEditor

Nem tudni, merre fordul most az USA, azt követően, hogy hatalmas meglepetésre a republikánus Donald Trump lett a befutó, a demokrata Hillary Clintont verve. Trump (akinek neve egyaránt jelent adut, harsonát és remek fickót is angolul) a harsogó kampánya után „vitte a bankot”, és győzelme utáni első beszédében egyből hangnemet váltott a kampányához képest, „remek fickónak” tüntetve fel magát, aki „megfogadja, hogy minden amerikai elnöke lesz”, üzenve azoknak is, akik nem szavaztak rá, biztosítva őket, hogy „az országban minden vallású és etnikumú ember biztonságban élhet majd”, és az amerikai GDP megduplázását ígérve. Ám egyelőre csak az biztos, hogy terveikhez hátországuk is lesz, ugyanis a törvényhozásban is a republikánusok diszponálnak majd, újra többséget szerezve.

Az azonban, hogy mit kezdenek majd az elnöki poszt révén megerősödött hatalommal, még kérdéses – viszont tény, hogy Trump populista, demagóg és uszító kampány révén való hatalomra jutása újabb, sőt, az eddigi legerősebb eleme egy trendnek. Ami immár interkontinentálissá vált. És ami annak a liberális demokráciának a megingásában áll, amire 1945 óta a nyugati világ, később pedig a kommunista tömbből szabadult államok is építkeztek, építkeznek, és amelyet egyre több államban kicsavarnak, eszközrendszerét maga ellen fordítva sikerrel támadnak a populista, illetve a szélsőséges erők.

Hogy mit kínálnak helyette, illetve az egyre zavarodottabb tömegek mit szeretnének, de főleg, hogy mi jöhet, ha a demokrácia egyre inkább csak szólam marad, az ködös – akárcsak a mostani példa, vagyis, az, hogy mit hoz Trump. Az amerikaiaknak leginkább az utóbbi nyolc év visszabontását ígérte, belülre, meg a szabadságjogok korlátozásával járó radikalizmust, miközben kifelé, azaz a világnak egy nehezen kivitelezhető és ötletszerű politikát tudott csak felvázolni, amelynek során közelít Oroszországhoz, de a rájuk, azaz a republikánusokra inkább jellemző háborúktól sem áll el, az USA-t el is szigetelné, zárná, ugyanakkor a nagyhatalmi tendenciáit tartaná.

copy_of_picture_721.jpgEz itt egy díszlet. 2008-ban Hollywoodban fényképeztem, a Universal Studios telepén, epikus tengeri kalandok filmezésére használták. Aztán amikor már nem kell, bárki megnézheti, és későn láthatja, hogy csak díszlet

Minden esetre úgy tűnik, Trumppal csökken majd a mi térségünk védettsége az orosz érdekekkel szemben, valamelyest elfordulhat a régiótól az amerikai vezetés, de vannak olyanok is, akik attól tartanak, hogy az oroszokhoz való közeledés a mi országaink kiszolgáltatását is jelentheti. Európa államainak nagyobbik része el is vetette a Trump támogatását a kampányban, azok az államok viszont kokettáltak vele eddig is, amelyek az EU-n belülről Moszkvával is szoktak. De bármilyen változás is jön, az lassabb és összetettebb lesz, és azt se feledjük, hogy az USA-nak érdeke kétszer is meggondolnia, hagyja-e gyengülni a mi térségünkben már épp az utóbbi években jobban kiépített pozícióit.

Alapvetően nagyon is megeshet persze, hogy az amerikai elnökválasztás végül csak egy újabb fejezete lesz a nagyhatalom életében szokásos kétpólusú hatalomváltogatásnak – viszont nem kizárható annak a veszélye sem, hogy az európai széthúzási és populizmusbeli konjunktúrával való együttállás, az EU gyengülése, az orosz érdekek erősödése immár túl sok lesz egyszerre, és világszerte komoly fordulatot is előidézhet, rendszerek formálódhatnak át, államok változhatnak meg, szövetségrendszerek bomolhatnak fel, és alakulhatnak újra.

101_1860gh.jpgHasonlót egyszer már mutattam itt, de ez egy másik szögből van. Las Vegasban járva fotóztam, a háttérben az ottani Trump Building. Akkor még nem is sejtettem, hogy a tulajdonosa ennyire előtérbe tolakszik majd – pedig mint utóbb kiderült, már akkor dolgozott ezen

A jelen helyzetben a republikánusok kezében van az adu (ami angolul tehát épp „trump”): ha az eddigi, egyenesen történelminek mondható vonalvezetésüknél maradnak, akkor ismét agresszívebb lesz az USA külpolitikája, de mégis a tőlük megszokott vonalvezetés marad, és nekünk nincs mitől tartanunk - legalább a világ ama része felől nincs. Ez alkalmasint azon is múlhat, miként tudják kezelni, irányítani, szükség esetén visszafogni Trumpot. Aki egyébként üzletember, nem politikus, és saját kártyáit nagyszerűen keveri: a bortányain túl azt is érdemes tudni róla, hogy bár most republikánus színekben nyert, volt ő már a másik táborban, a Demokrata Pártban is, illetve független is, meg kisebb pártok támogatója is, továbbá 1988-ban és 2000-ben is tapogatózott már afelé, hogy elnökjelölt legyen. Tehát van esély rá, hogy most végül sima karrieristaként érkezett, majd futott be – és akkor kezelhetőbb is, meg kevésbé veszélyes is, ráadásul nem feltétlenül fog ragaszkodni ahhoz, hogy túl önjáró legyen, tehát inkább érvényesülhet a már sokszor kipróbált republikánus párt, mint ő maga. Most ez a fő remény. Ha így lesz, kevesebb a kérdőjel, de ha nem, akkor sokkal több és vészjóslóbb az ismeretlen elem az egészben.

Ám ha sikerül e jobb szcenáriónak érvényesülnie, ha nem, a fő, és egyre égetőbb két legmodernebb, súlyos, nyugtalanító gond és kérdés egyelőre marad, és választ követel. Még mindig inkább Európában, mint az USA-ban.

Fenntartható-e még a liberális demokrácia?

És ha nem, mi van helyette a ködön túl?

Ja, és hogy ez utóbbit mindenáron akarjuk-e tudni.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7211945323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.10. 05:54:00

Az oligarchia hatalmas versége Trump győzelme, ne reszkess te se, ha nem vagy oligarcha!

midnight coder 2016.11.10. 19:35:36

A világban nem az oroszok az agresszorok, hanem az amerikaiak. Obama az elmúlt két ciklusban sikeresen lángba borította a Közel-keletet és Ukrajnát, az elődje ügyesen kivégezte Szaddám Husszeint a nem létező vegyi fegyverek miatt, létrehozva ezzel mindannyiunk szeretett IS-ét. Obamánk nyilván az orosz medve bundája kellett volna, elvégre az mekkora lett volna már, ha egy néger elnök alatt győzik le végleg az oroszokat, ezért aztán igazán nem volt nagy ár pár ezer ukrán és szír, kurd, stb. élete, még akkor sem ha nem sikerült a mutatvány. A helyébe lépő múmia kis szerencsével még a III világháborút is kirobbantotta volna ugyanezért.

rockjano 2016.11.10. 19:42:48

@midnight coder A baromságodnak nincs határa...

midnight coder 2016.11.10. 19:55:18

@rockjano: Pontosan miért is ?

Volt vegyi fegyver ? Nem volt. Még arra sem vették a fáradságot, hogy vigyenek oda egyet. Az IS létrejött volna ha nem nyírják ki Szaddámot ? Nem. A Szaddám helyén keletkezett hatalmi űrben jöttek létre, a katonai erejük jó része is a bukott iraki hadseregből jött létre.

Azt pedig csak igen-igen naiv emberkék hiszik el, hogy az Arab tavaszban még csak véletlenül sem volt benne az amcsi titkosszolgák keze.

Ahogy azt is, hogy az ukrán cirkusz nem Putyin megdöntését célozta. Putyinnak ez az egész úgy kellett, mint üveges tótnak a hanyattesés. Sem arra nem volt szüksége hogy odahaza gyengének tűnjön miután végignézi hogy az ukrán neonácik megdöntik a demokratikusan választott oroszbarát kormányt, majd szokás szerint jó alaposan megszívatják az orosz kisebbséget (is, meg persze a magyarokat is ha már ott vannak), sem a mostani embargó nem jött jól neki.

conchita wurst 2016.11.10. 19:59:01

'viszont tény, hogy Trump populista, demagóg és uszító kampány révén való hatalomra jutása újabb, sőt, az eddigi legerősebb eleme egy trendnek. '

- A tény az hogy a magyar sajtó és a nk-i sajtó 99%ban Trump ellen uszított úgyhogy te egyetlen trump uszítást sem hallhattál barátom

FikkFakk 2016.11.10. 20:09:40

Indul a retteges, bar mintha nem mukodo taktika volna. Itt viktor diktal, odaat meg a felelmetes trump futott be...

Valaszul megjobban rettegtek majd? Naciktol, rasszizmustol, diktaturatol, sajtoszab elnyomasatol? Hatha ezuttal bejon?

Max Cuda 2016.11.10. 20:10:52

@midnight coder: szerintem meg az a barom aki mondja! tökéletesen igazad van és nem is kell olyan nagy ész ahhoz hogy józanul belássuk: Líbia, Szíria, IS stb stb mind a béke nobel díjas Obama alatt jött létre. Hatalmas patkánynak kell lenni ezt tagadni de az is patkány aki barmozik vagy nem veszi észre a nyílvánvalót

Max Cuda 2016.11.10. 20:16:54

@rockjano:

VÉÉÉGETEK VAN GECILÁDA BIBSI SEGGNYALÓ LIBSIK!
ÉLJEN TRUMP!
ÉLJEN PUTYIN!
ÉLJEN ORBÁN!
ÉLJEN DUTERTE!
HEIL HITLER!!

ÉLJENEK A NÁCIK!!! JE SUI NÁCI MUHAHAHAAA

Ad Dio 2016.11.10. 21:06:16

Érdekelne, hogy a szerző mit ért "populizmus" alatt?

Jolka40 2016.11.10. 21:07:21

@Max Cuda: Nyugodj le egy kicsit! No hiszti!

conchita wurst 2016.11.10. 21:12:09

@Ad Dio: 'Érdekelne, hogy a szerző mit ért "populizmus" alatt?'

Az mind1, mióta túlságosan elkoptatták a nácit a populista a jolly joker jelző. Orbán se náci már hanem populista (cigány).

Ad Dio 2016.11.10. 21:14:18

@conchita wurst:

Ideológiailag alulképzett vagyok, így érdekelne mit jelent a szó ebben az esetben. Már csak hogy nehogy félreérsem...

Max Cuda 2016.11.10. 21:16:31

@Jolka40: Jólika szopkodd ki az orbán picsájából a híg fost te fasszopó libsi kurva :DDD

conchita wurst 2016.11.10. 21:17:30

@Ad Dio: 1) a képviseleti demokrácia lényege hogy azt választod aki neked tetszik

2) a jelöltek ezért népszerüségre (popularitásra) törekednek

3) ha olyan jelölt nyer aki nekes nem tetszik akkor populistának kell nevezni, és meg vagy vigasztalva

röviden kb. ennyi

Ad Dio 2016.11.10. 21:17:47

@Jolka40:

Hagyd éhezni a trollt.

Wildhunt 2016.11.10. 21:27:43

@midnight coder: Minden tiszteletem mellett, mer táltalában egyetértek veled, de az ukrán helyzetet rosszulismered

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2016.11.10. 21:43:12

@Ad Dio: @Ad Dio: Azt, amit jelent: a hatalom megszerzése érdekében azt mondani, amit a választók hallani szeretnének, és - más hazudozások mellett - arról szövegelni nekik, hogy egy (természetesen csakis az a másik, nem "mi" alkotta) hatalmi elit foglyai, de mi majd megmentjük őket, visszaszerezzük nekik a hazát, mi majd képviseljük a népet. Azaz a populizmus a nép képviselete, a hatalmának visszaszerzése - eredetileg; jó ideje azonban a közbeszédben a "demagógiával" rokon jelentéstartalmú.

NagyVonalakban 2016.11.10. 21:44:04

@midnight coder: "...A világban nem az oroszok az agresszorok, hanem az amerikaiak. ..."
Mondd csak kiscsávó, a Krím-félszigetet is az amcsik annektáltàk???

tpl 2016.11.10. 21:57:11

Az "uszító" szót kizarolag a Trump ellen brutalis lejárató hadjáratot folytató mainstream médiára lehet mondani. A kezdetektől fogja gyűlöletkampány folyik Trump ellen és ez a gyűlölet teljesen elvakitotta azokat, akik ezt gerjesztették és azokat, akik ennek felültek, így vakokként nem látták a valóságot. Kedden szembesültek vele.

tpl 2016.11.10. 21:58:57

@NagyVonalakban: a Krim-felsziget 90%-ban oroszok lakta felsziget. Raadasul nem is olyan régen még a Szovjetunio resze volt.

agarik 2016.11.10. 22:03:27

"győzelme utáni első beszédében egyből hangnemet váltott a kampányához képest, „remek fickónak” tüntetve fel magát, aki „megfogadja, hogy minden amerikai elnöke lesz”, üzenve azoknak is, akik nem szavaztak rá, biztosítva őket, hogy „az országban minden vallású és etnikumú ember biztonságban élhet majd”" - érdekesség, de ilyet NEM mondott.

Helyette ezt mondta:
"It’s a movement comprised of Americans from all races, religions, backgrounds and beliefs who want and expect our government to serve the people, and serve the people it will."
www.nytimes.com/2016/11/10/us/politics/trump-speech-transcript.html?_r=0

A különbség"csak" annyi, hogy Trump az ateistákat ("all ... backgrounds and beliefs") is beleértette a népbe.
A cikkíró blogger erről megfeledkezett. "vallás és etnikum" helyett a helyes szóhasználat "világnézet és etnikum" lett volna.

tpl 2016.11.10. 22:04:23

@Max Cuda: te kijártad az elet iskoláját, ha már a kötelező nyolc általánost neked aligha sikerult...:-)

Balint133 2016.11.10. 22:04:59

Annyira jo latni, hogy ezek a szaros libsi magyar oldalak mekkora nagy szarban vannak es frocsognek ossze-vissza. A vicc az egeszben, hogy ugy frocsognek, hogy fingjuk sincsen semmirol. Itt elsz Amerikaban? Attol mert felultel LA-ben a Hollywood-i kisvasutra meg nem leszel torzsgyokeres amerikai.

Bazki az itteni embereket nem erdekli ennyire ez az egesz a parszaz-parezer elvakult torzs-tagtol eltekintve.

Semmi nincsen elarulom, megy tovabb az elet senki meg csak meg sem emliti reggel meloba jovet, hogy "Uristen vege a vilagnak a kocsog Trump nyert". Nincsenek ego kukak, siro brokerek es tunteto feketek. Pedig elhiheted ahol en lakok (California), nagyon nem Trumpot reszesitik elonyben. Egyedul a Demokrata media frocsog napok ota, de az kb ilyen Index szinvonalon.

Chris Lamb 2016.11.10. 22:24:41

Amikor kora reggel a melóhelyre beértem az öltözőben örömtáncot jártam a hír hallatán hogy Trump győzött. :) A kollégáim rám nézve azt hitték hogy meghibbantam. Megkérdezték hogy mi van velem? Mikor mondtam hogy ki a győztes igencsak leestek az állak! Amekkora hátszele volt a Clinton boszorkánynak nagyon csúnyán pofára esett. Ahol lehetett belerúgtak Trumpba sőt még megpróbálták a földbe döngölni de nem sikerült. És mekkora lett a csim-bumm cirkusz hogy nem a favorit lett a befutó. És remélem sokan nézték a politikusok arcait hogy kinek volt őszinte öröm (Putyin,iráni külügyminiszter) míg a kelet európai politikusok pezsgőt bontottak. Remélem a durranást meghallották az "EU" politikusai,hollande és merkel. És azért volt savanyú az orcájuk. :P És jó lenne ha a libsik abba hagynák a sivalkodást és tudomásul vennék hogy: THE END amcsisan. ;)

Ad Dio 2016.11.10. 22:36:42

@BlogoszEditor:

Ne haragudj, de ebből egyetlen szót sem értek :-).
A kedvemért, picit fogalmaznál világosabban (picit definíció szerűbben - ha lehet)?
süti beállítások módosítása