Blogosz

MESE NINCS.

Pörgünk

2012. augusztus 31. 18:44 - BlogoszEditor

Románia továbbra is fel van függesztve. Úgy, ahogy van. Băsescu államfő ugyan visszakerült a tisztségébe, de még mindig a PSD, a PC, valamint bábjuk, a PNL pörgeti az egészet az ujján, mint gonosz kis suhancok valami kulcstartót.

Hogy azt mondja Dan Voiculescu Felix ügynök, a PC nevű szekuspártocska főnöke: ismét felfüggesztenék hivatalából Băsescut, a menesztéséről szóló újabb referendumot pedig a december elején esedékes parlamenti választásokkal egyidőben tartanák. Érdemes elolvasni a nyilatkozatát, itt: ez a határtalan cinizmus, ez a gőgös játszadozás jellemzi az egész hatalmat. Immár nyíltan támadnak a demokráciára, de persze a volt (?) szekus is azt hangsúlyozza, hogy tulajdonképpen a demokráciát védik. Döbbenetes ez, persze, de mégsem olyan döbbenetes. Hiszen megedződhettünk: hány és hány aljas húzást láttunk már huszonhárom év alatt a PSD és kiszolgálói részéről...? Volt, amikor bányászokkal ölettek meg ellenzékieket, volt, amikor választásokat csaltak el, volt, amikor nemzeti kisebbséget verettek el a többséggel, és viszont, hogy közben megszilárdíthassák a hatalmukat, s megerősíthessék a titkosszolgáltaikat. Most pedig folyamatosan államcsínyen dolgoznak. Mert ez az, igen. Mégpedig ördögien zseniális. Hiszen látszólag demokratikus eszközökkel hajtják végre, parlamenti, törvényhozási manőverekkel próbálkoznak újra és újra. Csakhogy amikor épp a demokratikus eszközöket használod a legperverzebb módon az antidemokratikus hatalomátvételi törekvéseid érdekében, ott már szó sem lehet demokráciáról: az maga az államcsíny.

És csak nem jött össze, úgyhogy megint nekifutnak. És akkor sem, úgyhogy ismét nekifutnak talán. Eddig, évtizedeken át "csak" visszahúzták Romániát. És ez nem valami általánosság, hanem nagyonis konkrétum: az állam lezüllesztését mindannyian érezhetjük a saját életünkben. Most azonban már kifejezetten sakkban tartják az országot, implicite túszként minket.

Nincs már energiájuk sem arra, hogy legalább a látszatot fenntartsák. Meg érdekük sem fűződik ehhez. Egészen másodlagos, hogy mit mond a Nyugat, mit az EU, hová süllyed Románia, mit mond a lakosság, miképpen az sem számít, mennyire nevetséges az újra meg újra erölködésük. Ennél sokkal fontosabb céljuk van az USL-seknek: Băsescu kigolyózása. És ez valóban fontos nekik, hiszen nem tudni előre, mi történhet, ha a december elején esedékes választásokon a vártnál kisebb arányban nyer az USL (márpedig a vártnál kisebb arányban fog). Ugyanis változatlanul az államfő hatásköre, hogy kormányalakítással megbízzon egy pártot, pártszövetséget. Épp ezért az USL nem kockáztatja, hogy úgy jöjjön el a választások utáni kormányalakítási időszak, hogy még Băsescu az államfő - azaz ő dönthet, kit kér fel, illetve milyen konstrukcióban gondolkodik.

Ez és ennyi a tét: Băsescutól szabadulnia kell az USL-nek, hogy a pártszövetség mindenre rátehesse a kezét. Most tehát két eset lehetséges: vagy csak ijeszgetik, zsarolják Băsescut az újabb felfüggesztés belengetésével, hogy szelidüljön olyanná, amelyenné az USL szeretné, vagy tényleg nekiugranak ismét a megbuktatásának. (A bűnügyi eljárás alatt álló Voiculescunak amúgyis személyesen is érdeke, hogy szabaduljon Băsescutól, s ilymódon a büntetés fenyegető árnyékától is. És persze százak, ha nem ezrek vannak még a PSD-ban, a PNL-ben és a PC-ben, akik annyira sárosak, hogy hasonló félelmeik lehetnek. Márpedig ezek egy igen nagy gólemmé állnak össze.)

Szóval természetesen rendkívül káros mindaz, amit az USL művel. A legutóbb csak a kilencvenes években tapasztalt mérvű erővel facsarja Romániát, lökdösi visszafelé azon az úton, amelyen amúgyis csak pár tétova lépést tett meg ez a szerencsétlen állam. És igen sok örvendező, szurkoló vak még tapsol is nekik ehhez. Ők csak azt érzik, hogy haladunk. Ja, hogy visszafelé? Azt már nem. Nekik mindegy, csak az legyen, amit elhitettek velük: bukjon Băsescu, mert ő a főrossz. Nála minden csak jobb lehet. Ezek az emberek vagy nem voltak itthon az elmúlt két évtizedben, vagy nem voltak még felnőttek, vagy nem értettek semmit abból, mi zajlott itt. De mostanában már "kezdik érteni", sőt, véleményük is van, egyre markánsabb - hiszen néznek tévét... És persze ördögi kör: minél kevesebb ismerettel bír valaki, minél kevésbé van nyitva a szeme, annál inkább használható - s minél inkább manipulálsz valakit, aki nem rendelkezik elegendő ismerettel, annál butább lesz, annál tudatlanabb, tehát annál manipulálhatóbb, tehát annál tudatlanabb, tehét annál manipulálhatóbb, tehát annál tudatlanabb, tehát... Ideális választói réteg.

No, minden esetre ha valóban újra megpróbálkoznak Băsescu megbuktatásával, arra az esetre most még részletesebb haditervet állítanak össze Felixék, Iliescuék, s a többi zombi. Egyáltalán nem kizárt, hogy előbb-utóbb akár össze is jön nekik. Hiszen - mondom - így vagy úgy, de mindeképp el kell érniük, hogy Băsescu ne veszélyeztethesse a kormányalakítási terveiket decemberben. Sem.

Úgyhogy Románia továbbra is ott pörög pár bűnözőnek az ujján, mint valami kulcstartó. Azt hiszem, ezt a játszadozást már csak úgy lehetne megállítani, ha a pörgető kezeken bilincsek kattannának. Ami persze nem lesz. Úgyhogy csak rójuk a köröket a levegőben, forgatnak tovább, ahogy akarnak. A lámerebbje pedig még tapsikolva élvezi is...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr294744315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása