Blogosz

MESE NINCS.

Ma nyitott – de igazából nem ma, és nem is az, aminek hirdették...

2022. január 20. 17:58 - BlogoszEditor

Remek: olvastam tegnap, hogy ma nyitnak azok a központok, ahol ingyenesen teszteltetheted magad koronavírusra, és ingyen gyógyszert is kapsz, ha kell, és ha a betegség enyhébb formában nyilvánul meg.

Ugyan én háromszorosan oltott vagyok, de az utóbbi napokban nagyon enyhe megfázásos tüneteim vannak  ezért is, de főleg kíváncsiságból megnézem, hogy működik egy ilyen tesztközpont. Főleg, hogy jelentős késéssel nyitottak, már régen működniük kellene. Na, de mától akkor üzemelnek.

20210525_181318.jpg

Nézzük tehát, hogyan. Röviden: sehogy. Kicsit hosszabban: Nagyváradon három Ilyennek kell lennie, egynek a Pelicannál, egy másiknak a városi kórházban, egy harmadiknak a vasutaskórházban. Ehhez képest a Pelicannál az eddigi tesztközpont működik csak, ami 120 lejért tesztel, a recepción pedig azt mondják, tudnak az ingyenes központok tervéről, de még nem nyitottak meg náluk ilyet. A városi kórház járóbeteg-bejáratánál nem is hallottak ilyesmiről, a főbejáratnál pedig azt mondják, éppen ülésezik a vezetőségük, esetleg utána lesz valami. A vasutaskórházban pedig az ügyeletes orvos azt mondja, van ingyenes tesztelés, de csak családorvosi küldőcédulával és előjegyzéssel - ami nyilván hülyeség, evidens, hogy másról beszél, mint amit kérdeztem, nevezetesen az eddigi eljárást említi, egyébként pedig elvileg a családorvosodnál is teszteltetheted magad, tehát abszurdum lenne külön elmenni hozzá, azért, hogy máshova küldjön el ugyanezért.

Összegzés: Váradon sem működik egyik ilyen központ sem, a megkésett nyitás beharangozott napján. Továbbá összefutottam újságíró ismerőseimmel, akik ugyancsak a rendszer működését tesztelik épp – ők úgy tudják, a megyében sem működik egyetlen ilyen központ sem, ennek oka többek között az, hogy nem kötötték össze az informatikai rendszerünket az egészségbiztosítóval, ami önmagában is hihetetlen. Amúgy a járvány harmadik évében vagyunk, üdv mindenkinek.

20211130_161630.jpg

Most, estefelé aztán még helyesbítések is érkeztek. Egyrészt nem is működnének ingyenes tesztközpontként ezek, akkor sem, ha valóban működnének, hanem csak a következő fázistól lehet bekapcsolódnia a páciensnek. Azaz a már létező módokon teszteltetheti magát, és ezekben a központokban akkor kap ellátást, ha pozitív lett a tesztje, de a betegség enyhe tünetekkel jelentkezik. A központok célja a kórházak tehermentesítése. A másik pontosítás az, hogy estére kiderült: a megye 8 ilyen központja közül 1 (egy) mégis gond nélkül működött ma: a vaskohsziklási. A többi majd valamikor kezdi meg a tevékenységét, ha már a hivatalos nyitónapon nem sikerült. Jelenleg amúgy rendkívüli tanácskozást tartanak a kórházak vezetői és a megyei egészségügyi hatóságok képviselői, a fiaskó okairól és a megoldás gyorsításáról. Én meg megyek, eszem egy narancsot, és egészségünkre...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr5016819648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása