Blogosz

MESE NINCS.

18+

2011. augusztus 23. 23:42 - BlogoszEditor

 

Megütötte a fülemet egy dolog a magyar államfő nyilatkozataiból, amelyeket kolozsvári látogatásakor tett. A sok maszlag közül (és hát nem lehet nem látni, hogy amióta Schmitt váltotta Sólyomot az elnöki poszton, az államfői tisztséghez méltatlanul sok ám a maszlag) integet egy kis konkrétum. Schmitt ugyanis azont túl, hogy a mindenkitől megszokott módon egységre szólította a romániai magyar politikai erőket, most még azt is bedobta: ahogy most, úgy a jövőben, a Sándor-palotában is csak együtt ül le a négy erdélyi szervezet vezetőivel, mivel - mint fogalmazott - "ahogy Magyarországon hangsúlyozzuk a nemzet egységét, mert abban van az erő, ugyanúgy elvárhatjuk ezt a határon túli magyar szervezetektől is".

Na persze már. Eddig kifejezetten az volt az úzus, hogy amikor csak lehetett, a Fidesz-hatalom képviselői külön egyeztettek a romániai magyar kegyeltjeikkel. Is. Most azonban az államfő már a fekete bárány RMDSZ-t is visszatessékeli az akolba. Hogy miért van ez? Több egyszerű oka van ennek. (És itt már használjunk más, sokkal adekváltabb képeket.)

Egyrészt lezárult az RMDSZ Fidesz általi átalakításának, átszabásának a legintenzívebb szakasza. És tény, hogy nem valami nagy sikerrel végződött. A Fidesz ugyanis megpróbálta a maga ízlése - és főleg érdekei - szerint megváltoztatni az RMDSZ-t. Ezzel együtt amúgy valóban jópár rovott múltú sötét alak süllyesztőbe került volna. Csak épp más sötét alakok, bábok jöttek volna a helyükbe. Dehát ugye ez mindig így megy, ha egyszer politikáról van szó. Na, minden esetre nem nagy sikerrel járt a Fidesz ilyen téren. Az RMDSZ ugyanis sok fronton ellenállt, s nem lett a Fidesz házi prostituáltja. Hanem az RMDSZ megmaradt annak a prostituáltnak, amely eddig is volt. Amelyik saját magának termel. Mert így az RMDSZ saját hatáskörében jobban bonyolíthatja tovább is a saját üzleteit, eggyel kevesebb futtatója van, s önállóbban döntheti el, hogy mikor, hol és kikkel álldogál a placcon. Másról nem is beszélve.

Persze azért a Fidesz nem fog leszállni erről a riháról, továbbra is megpróbálja majd a saját háremének részévé tenni. Ám a legkeményebb, gyúrós-gyúródós időszak most véget ért. De nem csak úgy véletlenül ért véget épp mostanában. És pont ez a másik oka Schmitt látványos egységpropagandájának.

Jön ugyanis a romániai népszámlálás, ahol valóban politikai egység is kell - hiszen minél több magyart kell kimutatni. Tévedés ne essék: nem annyira a közösség megmaradása, miegymás szempontjából fontos ez a politikumnak, hanem az emberanyag miatt. Egyrészt kell a szavazóbázis, másrészt kell a magyar tömeg, amelyre hivatkozva, amelynek úgymond a nevében lehet politikai manővereket végrehajtani, implicite üzletelgetni, azaz folytatni az etnobizniszt.

Emellett az önkormányzati, majd a parlamenti választás is közeleg Romániában. És ilyen téren - a romániai magyar pártok közül - megint csak az RMDSZ van a legjobb helyzetben a rajtvonalnál. (Az önkormányzati választásokon ez még változhat, így ez főleg a parlamentire igaz.) És nyilván sem a Fidesznek, sem a Tőkés-vonalnak nem érdeke, hogy az RMDSZ túlságosan nagyot bukjon, esetleg totális vereséget szenvedjen. Hiszen akkor mindenki jó messzire kerülne a romániai politikai fősodrástól, azaz a romániai pénzforrásoktól és hatalmi centrumoktól. Ellenkezőleg: a Fidesznek (és az őt Romániában képviselő Tőkés-vonalnak) változatlanul az az érdeke, hogy visszafurakodjon valahogy az RMDSZ-be. Persze előtte jól megfenyegetve, egy (két) másik párttal jól megzsarolva azt. S aztán jöhet a helyek kikönyöklése az RMDSZ-en belül. Ja, és persze tévedés ne essék: az RMDSZ-nek is alapvető érdeke "normalizálni a viszonyát" a Fidesszel. Nyilván ezt sem a közöség, meg ilyesmi érdekében, hanem a zsebeik érdekében. Tehát mindezt hívják virágnyelven hazug nyelven összefogásnak, egységre törekvésnek, közös fellépésnek, meg ilyesmiknek.

Nos, erről szól Schmitt Pál immár nyilvánosság előtt is megtett bejelentése, "a politikai erők egységéről, a nemzet egységéről". Nagyon érik már az az "összefogás" romániai magyar politikai szinten. Ennek persze egy kerékkötője lehet még mindig, esetleg: maga az RMDSZ. De most nem úgy állnak, hogy nagyon megengedhetnék maguknak a saját kontóra, önállóan való prostiskodást. Most kicsit engedniük kell majd a minden sarkon integető új, agresszív futtatóknak.

Érdekes ezt nézni. Nézhetjük is, nyugodtan, mert számunkra, polgárok számára különösebb tétje nincs az ott zajló agresszív bandaháborúknak. Nekünk ugyanis mindegy, hogy ezek kivel vannak. Nem számít, hogy ott náluk, a placcon ki kivel van. Az ugyanis biztos, hogy ezek a klikkek velünk nem voltak soha - soha nem voltak velünk.

Lényegében mégis mi fizetjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr893174771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása