Blogosz

MESE NINCS.

Öreg néne bizniszkéje

2020. április 19. 11:41 - BlogoszEditor

Behajt a rendőrjárőrök autója a Rogi piac hátához.

Egyből eltűnik mindenki, aki illegális árusításból él: a csempészett dohánytermékek egyik árusa, a másik is, a harmadik is. A negyedik egy autó mögül leselkedik, és telefonon tartja a kapcsolatot a többiekkel. És az illegálok között olajra lépett az az öreg néni is, aki a sarkon mindenféle színes, mintás anyagból saját maga készítette  és nyilván teljesen hatástalan - arcmaszkokat árusított még egy perccel ezelőtt. Új setét biznisz jelent meg tehát.

A cigisek közül ketten is nagy hangon, szemtelenül, hosszasan vitáznak a rendőrökkel, majd miután az autó elhúz, egy percen belül mindenki újra a helyén van az árusok közül, sőt, a kávéikat, de még a kis, hevenyészett asztalkáikat is kipakolják. Kivéve a maszkárus nénit  ő nem tér vissza. Úgy látszik, még kezdő nepper, új az alvilágban.

Öt perc múlva ismét szétrebbennek területükről a cigiárusok  sőt, bejönnek bújkálni a piac épületébe, az ablakokon át leskelődnek ki, mert újabb különítmény érkezett. Ezúttal gyalogos járőrök, az egyik illegális árus épp mellőlem tudósítja a szétszóródott többieket, telefonon: ''Hárman vannak. Erre, a piac felé jönnek.'' Odakint közben a járókelőket igazoltatják a rendőrök, és a kijárásuk okát igazoló, kötelező nyilatkozatokat kérik.

Itt bent meg, a bejáratnál egy nő megmérte a testhőmérsékletemet, olyan pisztolyszerű készülékkel. 36,2. De olvastam, hogy vannak az ilyen hőmérők között hamis árucikkek, amelyek nem is mérnek, nincs is bennük erre alkalmas szerelék, csak a gombnyomásra a kijelzőn megjelenítenek egy-egy, az ember átlagos testhőmérsékletének megfelelő értéket, találomra. Megjegyzem, kifelé menet, egy másik ajtónál álló másik nő, egy másik készülékkel mért, és 34,2-t mondott – ami vagy azt jelenti, hogy kihűltem, vagy azt, hogy tévedés van. Khm.

Másnap ismét dolgom van ugyanezen a piacon. Belépéskor újra mérik a hőmet, megint okés, és a hőmérős nő azt kérdi, honnan ismer engem – hamar kiderítjük, hogy ő a közegészségügyi igazgatóságon dolgozik, én meg oda is milliószor jártam sajtótájra. Közben az egyik cigis is feltűnik, bejön, de méretlenül.

Ekkor már nagy a nyüzsgés, ugyanis egy nappal vagyunk az ortodox húsvét előtt. Épp ezért már a piac oldalsó bejáratánál – tehát épp a gerilla cigiárusok szokásos helye mellett – rendőrök végzik a beengedést, csak azokat eresztve be, akik megfelelő nyilatkozatot tudnak felmutatni. Eszembe jut a maszkárus néni: persze ma sincs itt, mivel megint járőrök vannak a környéken. Itt jön viszont egy ismerősöm.

Aki azt mondja, épp cigarettáért ugrott le – és egyes érdekes ügyei miatt maga is kerüli a zsarukat, de odébb húz engem, és beszélgetünk kicsit, ami közben elárulja: az illegális árusok a piac másik oldalánál vannak most, és egy padon ülve dumcsiznak, lazán. Na, ezt megnézem magamnak, sőt, akarok végezni egy kísérletet: vajon tényleg az illegálokkal együtt nyomja a maszkárus néni is? Úgyhogy átmegyek az épület másik oldalára – és lám, tényleg itt vannak a cigisek, valóban egy padon, lazán beszélgetve várják, hogy a rendőrök elmenjenek "az ő területükről". Odamegyek, megkérdem, ismerik-e a nénit, és tudják-e, merre van. És tessék: ismerik, sőt, ők maguk igazítják útba a kérdezőt, azaz engem. A jelek szerint nemcsak azt tudják, mikor hol vannak a saját dohányárus társaik a területen, hanem tisztában vannak a néni mozgásával is. Ugyanis beküldenek a nagy tömegbe, a piac épületébe, azt is pontosan megjelölik, hogy középen, az egyik oszlopnak támaszkodva fogom megtalálni. Megyek, nézem, és úgy van: a nő a nagy forgatagba menekült be a rendőrök elől, a piac közepén árulja a szajrét. Így tényleg kevésbé feltűnő, olyan sokan vannak most.

nen3.jpg

Nézem: amúgy nem is olyan öreg ez a néne. És nem őzikéje van, mint a mesében, hanem bizniszkéje. Azt mondják a piacon dolgozó takarítók – mert, hoppá, igen, ők is ismerik már –, hogy az általa árusított maszkok ára változik, de átlagosan öt lej. Ennél még érdekesebb azonban megfigyelni, hogy a különböző anyagokból készült maszkokat ő csak árusítja, de nem viseli a saját terméket. Hanem rajta sebészmaszk van. Ami valamivel jobban véd, vagy egyáltalán: valamelyest, de véd.

A már említett ismerősöm félig viccesen arra is utalt amúgy az előbb, hogy talán nem is amolyan romantikus dolog ez, hogy egy néni maga készített maszkokat árul, hanem "lehet, hogy ezek a cigisek erre is ráálltak most, és odatették őt, teríteni az új fajta árut". Na, nem tudom. Ez nem derül ki.

Az viszont egyértelműen igen, hogy nemcsak új, illegálisan árusított, és hatástalan terméknek lett piaca ezzel a járvánnyal, hanem ha a fél ország leáll, ahogy most leállt, a bűnözés, meg az ügyeskedés akkor sem. Sőt, idomul a helyzethez, az újdonságokhoz. Mint archoz a semmire sem jó maszk.

Amúgy a rendőrök közben változatlanul kint vannak, sorba állítják a piacra igyekvőket, és intézik a beengedést: mindenkinek a nyilatkozatán megnézik, mai-e a dátum. Rendnek kell lenni, na.

zumm12.jpg

20200417_111941.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr3815617906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása