Blogosz

MESE NINCS.

Kampány(mellé)fogás

2012. május 14. 11:08 - BlogoszEditor

Szürke és furcsa egy ötlet volt, hogy amíg az összes többi párt színesben nyomul, az EMNP már az első választására, országszerte, egységesen olyan plakátokat készíttetett, amelyeken arra buzdít, hogy oda se figyeljenek rá. Ugyanis a reklámanyagaikon minden színes - kivéve éppen a jelöltek portréit, amelyek fekete-fehérek.

Lehetne persze azzal menteni a dolgot, hogy ezzel a "fehéren-feketént", a világos, egyszerű, tisztességes vonalvezetést akarták hangsúlyozni. Ám egyrészt nem tudhatjuk, hogy így van-e, vagy csak én találtam ki most ezt a mentséget - másrészt meg ha ezt is akarták volna, nem jött össze. Nem ide való, legalábbis nem így.

Így ugyanis gyakorlatilag alig vevődnek észre a jelöltek. És az egész, összességében mintha azt üzenné:
"Jaj, bocs, hogy mi is indulunk a választáson. Igazán nem akarunk beleszólni a versenybe, majd meghúzódunk itt a háttérben, ti többiek meg csak csináljátok. Aztán legfeljebb úgymond összefogunk a nagyokkal, a színesekkel, ha nem zavarunk, jaj, elnézést, de tényleg. Nem akarunk alkalmatlankodni, ne is törődjenek velünk. Nem szeretnénk nagyon felhívni a figyelmet magunkra, hagyjuk is az egészet."

Érdekes kampánystratégia. Minimum. Ha nem még ezen is túlmutató valami, önszabotázs, az RMDSZ udvarias előre engedése:
"Tessék csak, nyugodtan, fáradjatok előre, majd jövünk mi mögöttetek. Aztán majd még tárgyalunk arról, hogy úgymond összefogunk-e, azaz adtok-e nekünk is valamit (posztokat, pénzeket, befolyást) a zsákmányból".

Mutatok egyetlen példát (nyilván nem az itt és most a fontos, hogy pont ki van a képen), de amúgy mindenütt ilyen a szabványdizájn.

Mert például tessék megnézni az RMDSZ-t. Ők aztán nagyon belehúztak. Nemcsak színes, de egész pofás plakátokat, bannereket, molinókat készítettek. És nem: az ilyesmi nem pénzkérdés.

Ami pénzkérdés, az az, hogy mekkora mennyiségű kortesanyagot tud legyártani egy-egy párt, ezeket mettől meddig tudja kint tartani, milyen fontos helyeket foglal le, meg ilyesmik. Oké, az RMDSZ sokkal több pénzzel játszik most is. Elegendő megfigyelni, hogy Nagyváradon ők (és a PD-L) voltak a legelsők. E két pártra már úgy virradt rá a kampányidőszak hivatalos kezdetének napja, hogy Váradot egyből elárasztották az anyagaikkal. Már reggel ott voltak a falragaszaik, meg a panelháznyi jelöltjeik nézegettek a bannerekről - magyaroknak piros-fehér-zöldben ígérgetve, románoknak helyenként kék alapszínnel hízelegve.

Egyébként az RMDSZ sosem fektetett még ekkora erőt és pénzt az ilyen jellegű korteskedésbe. Látszik, hogy most némileg gondban van, helyi szinten is. Legalábbis annyira, hogy most biztosra akar menni, ezúttal nem csak a szokott választói butaságra és az ebből fakadó tehetetlenségi erőre bízza a befutását. Most minél több szavazatot akar megszerezni Váradon és a megyében is, "új arcok" szerepeltetésével. Azért, hogy a végén ugyancsak az addig háttérben tartott Kiss Sándor lehessen a Megyei Tanács elnöke, mint eddig. Ha összejön nekik. És lám, mindent megtesznek azért, hogy összejöjjön.

Eközben az EMNP, amely állítólag versenyezni akar, itt szerénykedik. Itt is. A szinte láthatatlan plakátjaival, a fekete-fehérben észrevehetetlen jelöltjeivel. Sőt, még a retorika is ehhez illeszkedő: a tájékoztatóikon is azt hangoztatják, sokszor ismételgetik, hogy nem akarnak az RMDSZ-nek úgymond ártani, elvenni tőle. Hanem "együttműködni" szeretnének. És hogy korruptakkal nem kooperálnak.

Kérdem én: ha korruptakkal nem állnak szóba, akkor egyáltalán kivel akarnak együttműködni? Mert más minőségű tárgyalópartnerük nem igazán akad itt helyben sem, meg máshol sem. És egyáltalán: milyen tárgyalási alapot képzeltek el, ha eleve nem próbálnak minél nagyobb támogatottságot szerezni a választáson, erős kampánnyal? Mert ugye csak akkor veszik komolyan őket, ha minél több támogatót tudnak felmutatni, azaz potenciális veszélyt jelentenek a másikra nézve. És ha már egy pártot nagy nehezen, külső segítséggel fel tudtak építeni, akkor egyúttal valami kampányszakértőket miért nem tudtak már venni? Ahogy mindenki más csinálja. És különben is: most akkor indulni akarnak a választáson, de félig láthatatlanul, s úgy versenyezni, hogy ők eleve csak félgőzzel nyomatják? Minden ilyen igen is, meg nem is? Igen? Nem?

Szóval itt nagyon nincs rendben mindez. És emögött nyilván még más dolgok sincsenek rendben. Így nem lehet komolyan versenyezni. Vagy nem is ez a cél? Lennének, akiknek a passzivitását máris (megint) megvásárolta a másik oldal? Vagy csak egyszerűen bele kell még tanulniuk? Esetleg régiója válogatja, itt ez, máshol az az oka?

Idővel kiderül. Ide meg kellene valami frappáns befejezés. De végülis minek? Hiszen (egyelőre?) maga az sem valami frappáns, amiről szó volt most.

Egyébként meg miért én töröm a fejem ilyeneken is, a derék magyarság iránti féltő szeretettel? Ahelyett, hogy azok törnék, akiknek állítólag krédójuk (sokaknak pedig emellett - egyik - megélhetési forrásuk) a derék magyarságot féltően szeretni?

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr824507561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2012.05.14. 17:21:02

Ez a poszt olyan, mintha egy kampányoló RMDSZ-nyik írta volna.

De természetesen nem egy ilyen egyed írta, hanem egy okos, értelmes, lényeglátó ember :)

A tanulság az, hogy akinek nincs akváriuma, az buzi.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2012.05.14. 17:40:02

@Dr. Schwanzkopf Rudolf:

:))) Sejtettem, hogy nem lesz mindenkinek érthető. :)) De így is jó.

Kampányoló RMDSZ-nyik? :))) No, erről meg kellene kérdeznie az RMDSZ-t is, mennyire tolom az ő szekerüket. Vagy bárkiét. Kapna ott cifra választ.

A tanulság az, hogy aki nem tud olvasni, az szórakoztató kommenteket ír. :)

H_A 2012.05.22. 22:37:29

Dr.Schwanznál beakadt a szalag. A csőlátás egy másik definíciója ez. Az EMNP dícsőítésének elmaradása esetén ez a diagnózis: RMDSZ kampány. A kritikát nem viselik, kedves, és szórakoztató:)

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2012.05.22. 23:32:12

@autognomia:

Nna. Látom lefutott egy check a nevemre... Big deal (látnád azt, amit én találtam rólad).
Na de. Említettem egy szóval az EMNP-t? Ez a bajotok nektek, RMDSZ-apparatcsikoknak, hogy nem láttok túl a Majális utcán. Ami nem tulipános, az automatikusan empépés, éemenpés stb. Ki nem viseli a kritikát? Ki kezd csípőből EMNP-zni? Miért kell leragadni a kovácspéteri 30-as IQ-nál? Kicsit ki kellene hun(y)orogni a külvilágba is, nem olyan hejdepiros az a tulipán. Ami nektek belülről az erdmagy képviseleti mennyország, az kívülről jelenleg egy rogyadozó, leamortizálódott, nagyképűségbe belegörcsölt korrupt és demagóg érdekszövetség. Ennyi az egész. Jönnek a választások, jönnek a pofára esések, majd felriadtok, ha. Ha nem, én nem foglak sajnálni, ti magatok ástátok meg a sajét sírotokat.

H_A 2012.05.23. 06:41:04

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Ne aggódjon mások felriadása és pofáraesése miatt álszentül, nem áll jól. Itt is megkérem, tisztelettel még mindig (amúgy nem emlékszem, hogy tegeződnénk, úgyhogy megkérem ennek megfelelően szóljon hozzám) hogy beszéljen a lényegről. A demagóg, populista belekiabálásai az éterbe, önmagukban nem állnak meg a lábukon. Másfelől: mindenki magából indul ki, így aztán nem csodálkozom, hogy kutakodik mások után. Egészen nyugodtan.:) Örülhet is a felfedezéseinek, a bizonyosságainak, ez a a dolga. Önnel ellentétben másoknak nincs idejük kutakodni, nyomozgatni. Meghagyom a saját hitében, további jó szórakozást, EMNP csicska úr:)
süti beállítások módosítása