Blogosz

MESE NINCS.

Annyi mindenre jó példa...

2015. július 06. 15:09 - BlogoszEditor

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy megint olyan időszak van, amikor Kelet-Európában és a Balkánon a felszínesség és a hisztizés meg a melldöngetés van ismét divatban.

 

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy a Kelet az elmúlt évtizedekben is úgy próbált a Nyugathoz közeledni, hogy csak a pozitívumot, akarta onnan, az előnyökért szívesen eljátssza, hogy integrálódik, de valójában csak a várfalak előtt hőbörög és kunyerál, váltakozóan.

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy a Nyugat az elmúlt évtizedekben is úgy próbálta a Keletet saját érdekeinek szolgálatában bekebelezni, hogy az ezzel párhuzamosan zajló civilizátori hatás sokkal lassúbb és nehézkesebb, mint gondoltuk volna.

 

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy nem lehet egyszerre integrálódni valahova, és közben állandóan a függőség rémétől rettegni, meg mindenben a nagy önállóságról papolni.

 

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy a legolcsóbb és legpimaszabb populista és demagóg politika még ma is a legkelendőbb.

 

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy egy politikus egyszerre erősítheti meg a legitimitását otthon, kamuzós manőverekkel, és közben hátrálhat ki amögül, hogy valójában részt vegyen az országa fő gondjainak kezelésében, és a felelősség rá eső részének viselése helyett a gonosz Nyugatra mutogasson csak.

 

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy miért nem szabad semmikor például adókról, illetve más ilyen jellegű kérdésekről referendumot tartani, egyúttal annak is, hogy ha mégis ilyenekről népszavaztatsz, az csak uszításra, a tömegek manipulációjára, a saját érdekeid szolgálatára jó (dehát politikus vagy, és ha még balkáni is, akkor minél olcsóbb a svindli, annál inkább belefér, sajnos).

 

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy a polgárok többsége úgy szavaz, ahogy a kampányok során megvezetik, és fogalma sincs, valójában mi a helyzet és a tét.

 

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy bármilyen zavaros, homályos, önmagában döntésre alkalmatlan kérdést nyomtathatsz a szavazólapra, úgysem az a lényeg, hanem hogy mit hallottak a dologról a „téjvébe”, meg mit olvastak a „netten”.

 

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy sokszor a népszavazás eleve fölösleges, és semmit az égvilágon nem dönt el, viszont a beleszólás teljesen hamis illúzióját adja a szavazórétegednek – amely előtt közben persze még erősebben sztárolhatod magad.

 

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy az EU központi hatalmai mellé utólag csatlakozott zavarosabb államokban valahogy úgy képzelik az egészet, hogy ha az Unió nem szeretetszolgálat, hanem kifejezetten az alapítói érdekeit képviseli, az elfogadhatatlan, de azért mégis jó, hogy benne vagyunk, csak valahogy el kell érni, hogy az EU adjon, de ne szóljon bele semmibe.

 

A görög népszavazás szimptomatikus példája annak, hogy az Unió nehézkes működését épp azok okozzák leginkább, akik szanaszét irányokba tartanak, és közben arra panaszkodnak, hogy baj van az Unióval, meg nem működik.

 

És mindez még semmi ahhoz képest, hogy az átmenetileg divatba jött „oxi” szó hallatán - márpedig mostanság mindenhonnan az folyik, tehát akaratlanul is naponta rengetegszer ugyanaz a két képzettársítás ismétlődik – mindig két dolog jut eszembe: a Vanish Oxi Action és az oximoron. Hát ja: végülis az előbbivel lehetne tisztítani (márpedig megint van egy jókora demagógia-paca és populizmusfolt a térképen), az utóbbi pedig talán maga a mostani fejleményekben is feszülő önellentmondás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr647604770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása