Blogosz

MESE NINCS.

Látványos: veszélyessé vált óriástuja kivágása – VIDEÓ

2024. április 06. 20:48 - BlogoszEditor

Körülbelül 75 éves – volt – ez a tuja, és ilyen fantasztikusan magasra nőtt, itt, az udvaron. Azonban most ki kellett vágatni, mert annyira megdőlt, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre durvább viharok egyike ki fogja borítani, és egyszerre esik rá a nyári konyha tetejére, valamint a szomszéd házának manzárdjára is.

Sőt, csak pár napja árulta el a szomszéd, hogy amikor kinéz a háza tetőtéri ablakán, és látja ezt a feléjük dőlő törzsű óriást, már évek óta attól fél, hogy ez egyszer be fogja szakítani a házának a tetejét. Egyébként ez meg itt emeletes ház, de ennél is magasabbra nőtt ez a növény.

A videó elején az látható, ahogy néhány éve még játszottak rajta az ide bejáró macskák, a végén pedig az, hogy ma délután, a tujafa teljes eltüntetése után öt perccel már mire használja egyikük a növény hűlt helyét. A kettő között pedig az, hogy milyen profin zajlik a vágása.

Amúgy persze ennek is van ilyen tipikus kelet-európai háttérszála is. Először ugyanis a nagyváradi köztisztasági vállalatot, a RER-t kerestem meg, (amely a közterületeken lévő fákat, bokrokat is szokta vágni), hogy mivel ez magánterületen van, fizetett szolgáltatásként intézzék el, azaz hivatalosan kifizetem, és jöjjenek egy emelőkosaras járművel, egy láncfűrészes alkalmazottal. Kedvesen azt az egy mondatot írták vissza, hogy keressem az önkormányzat műszaki osztályát, mert az az illetékes. Kerestem az önkormányzat műszaki osztályát, ahol elmondták, hogy nem ők az illetékesek, de esetleg keressem szintén az önkormányzat zöldövezetekért felelős osztályát, bár – tették hozzá – kicsi az esélye, hogy ők foglalkozzanak ezzel. Az önkormányzat zöldövezetekért felelős osztályán szintén nagyon kedvesen el is mondták, hogy nem foglalkoznak ezzel, mert nem közterületen van, hanem a nagyváradi köztisztasági vállalat, vagyis a RER az illetékes, amely fizetett szolgáltatásként elintézi. Értetlenségüket hangoztatták, hogy a RER miért irányított át hozzájuk, ahelyett, hogy megoldotta volna – és visszairányítottak a RER-hez, megadva az ilyen munkálatokért felelős személy elérhetőségét. Utána személyesen is bementem a RER-hez, de az illető nem volt ott, majd telefonon értem el – és két napig összevissza ígérgetett és hazudozott, ám csak nem oldotta meg. Úgyhogy végül magánúton kellett valakit találnom – aki profin, gyorsan és precízen elvégezte. A hivatalos úton két napig kellett összevissza próbálkoznom, és csak nem lett eredménye – magánúton intézve pedig két óra alatt készen volt az egész.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr3918373965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása