Blogosz

MESE NINCS.

Mutatom: így törjünk ki a csapdából szeptember 27-én!

2020. szeptember 08. 08:23 - BlogoszEditor

Elegünk van belőlük, teljes joggal – mégis a döntő pillanatban sokan szavaznak rájuk, újra, meg újra. Holott tudják, hogy nincs mit várni tőlük. Igen, az RMDSZ-ről és az EMNP-ről van szó. Vagyis az úgymond magyar pártokról.

Amelyek immár 31 éve járatják a bolondját velünk: mindent leuralnak, mindenre rámásznak, és mégsem tudnak semmilyen komoly eredményt felmutatni. Mert nem is céljuk. Hanem az igazi céljuk csakis a saját létük biztosítása, a hatalom és a tőke megkaparintható részének megkaparintása és megtartása, magánbizniszeik folytatása. Mindezzel pedig az egész közösséget tartják stagnálásban, évtizedek óta.

Szóval sokan, sőt, egyre többen látjuk ezt, mégis vannak, akik újra és újra rájuk voksolnak, bár egyre inkább kiábrándultan. Nem más ez, mint a jó öreg „sajnos nincs jobb, úgyhogy ezzel kell maradnunk” paradigma. Pedig ez csapda. Aminek a feloldása valójában nagyon egyszerű.

Annyi, hogy ha valami rossz – sőt, ma már ezek egyenesen kontraproduktívak –, az igenis rossz, teljesen függetlenül attól, hogy van-e aki a helyébe lépjen, márpedig ami rossz, azt elutasítjuk. Főleg, hogy egyenesen károsak is már ránk ezek az erők. A megoldás ott van, hogy ezeken a kategóriákon túllépünk, mások kellenek helyettük. Paradigmaváltás. Hogy mi lesz ezek helyett, az még nincs teljesen kiforrva, csak az irány látszik egyelőre, ez utóbbi viszont világosan kirajzolódik már most is. Az irány pedig az, hogy ezekkel a pártokkal tovább nem lehet, sőt, nem szabad, valamint az, hogy nemzetiségi alapon szavaztunk, választottunk már elégszer, évtizedeken át, mégis mindig helyben járás, sőt, visszafejlődés a vége – tehát vennünk kell a bátorságot, hogy mást próbáljunk meg.

Nem lehet immár harmincegy éve, és még továbbra is abban a csapdában tartani a romániai magyarságot, hogy „magyar csakis magyarra szavazzon, minden körülmények között”. Köszi, nem. Szó sem lehet arról, hogy minden körülmények között. És arról sem, hogy csak a magyar nemzetiség legyen a döntő egy választáskor. A nemzetiségi kategóriákon túlmenően kell a fejlesztésben gondolkodni. Például régiókban. Főleg, hogy a nemzetiségi alapú fejlesztés megbukott, mert a saját nemzetiségünk példátlan mérvű maffiájává vált az egész. Az anyaországban is, meg itt is. Tehát fejlődésről ezen az úton már szó sincs, csak szervezett bűnözésről és a becsapatásunkról.

Konkrétan mi van itt, nálunk?

 

Vegyünk egy példát. A sajátunkat. Lássuk csak, mi a helyzet most, a szeptember 27-i önkormányzati választáskor, itt, Bihar megyében, meg Nagyváradon. Mi is az ábra itt, az úgymond magyar pártokkal?

p1660814_1.jpg

Ami az RMDSZ-t illeti,

  • a párt Bihar megyei szervezete ugyanaz, mint ami a korrupciós ügyleteibe belebukott Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnök idején volt. Az ő egykori embereinek a kezében van az egész, ma is. Kiss többször állt eljárás alatt, különféle bűncselekmények gyanúsítottjaként is, vádlottjaként is, főleg korrupciós ügyek ezek – és végül egy ilyenen bukott el a politikai pályafutása is. Sőt, még ma sem zárult le a bírósági ügye. Ám már nem ő vezeti a Bihar megyei RMDSZ-t, mert a büntetőeljárásai miatt menni kényszerült. Hanem a háttérben ma már Szabó Ödön irányít – aki eleve Kiss Sándor jobbkeze volt, a Megyei Tanácsnál is, az RMDSZ-ben is. És közben, amíg segítette Kisst, igyekezett a helyére is törni. Sikerrel, mert el is érte ezt: Kiss segítőjéből, fő tanácsadójából, legközelebbi munkatársából mára ő maga lett az RMDSZ megyei irányítója, a háttérből.
  • Előtérben pedig Cseke Attila van, ugyanis most formailag őt tette oda az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az elnöki székébe. Cseke is ugyanúgy Kiss embereként építhette karrierjét: ugyanis ő volt Kiss Sándor jogi tanácsadója, a Megyei Tanácsnál, aztán Kiss őt tette oda egészségügyi miniszternek, meg parlamenti képviselőnek. És lám, ez a Cseke Attila most az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje... Nem mellesleg épp ezekben a napokban derült ki Csekéről, hogy magánszemélyként megszerzett egy olyan földterületet, amelyet a Nagyváradhoz tartozó Biharpüspöki katolikus egyháza kapott vissza az államtól, majd Cseke el is adta ezt a területet, egy másik magánszemélynek. Polgármesterjelölt, hát nesze, szuper kis polgármester lenne...
  • Eközben az RMDSZ megyei tanácsi elnökjelöltje pedig nem más, mint Szabó József, aki ugyancsak a Kiss-korszakban kezdte a működését az RMDSZ-ben, a fent nevezett Szabó Ödön egyik segédjeként. És más is összeköti őket, a két Szabót: mindkettőjük családja a Szilágy megyei Kárásztelekről származik, ráadásul mindketten itt, Biharban és Nagyváradon, próbálkoztak, mégpedig ugyanabban a pártban, ugyanabban az időszakban, és egymás keze alá dolgozva. A most megyei tanácsi elnökjelöltként induló Szabó József valójában Szabó Ödön, csak álarcban.

Szóval ilyen polgármesterjelölttel, illetve ilyen megyei tanácsi elnökjelölttel rukkoltak elő nálunk Kiss Sándor egykori emberei. Ja, és azt se felejtsük el, most, az újabb önkormányzati választás küszöbén, hogy az előző ilyen választáskor is nyomták a nagy kampányt, majd a voksolás után a legkártékonyabb romániai párttal, a PSD-vel fogott össze Bihar megyében az RMDSZ...

p1660803_1.jpg

És mi a helyzet úgymond a másik oldalon, vagyis mi van az EMNP-vel?

  • Semmi. Mint általában. Az EMNP amúgy is nagyjából erről ismerszik meg: hogy úgy igazából semmi. Eleve nem is magától alakult meg, hanem a Fidesz hozta létre, hogy az RMDSZ-t zsarolja vele, és mostanság már mellékvágányra is vannak tolva. Jelképes ügyekben való óvatos politizálással próbálják az eredmények látszatát kelteni, vagyis fő tevékenységük kifelé a porhintés. Nagyváradon el is értek ezzel valamit, jobbára a saját maguk számára. Itt ugyanis Ilie Bolojan PNL-s polgármesternek elege lett abból, hogy RMDSZ folyton elárulta, és lejáratni próbálta őt – ezért az RMDSZ-t kivágta mindenhonnan, ahonnan csak tudta, helyette pedig az EMNP-vel kezdett dolgozni. Maga mellé vette az EMNP alelnökét, a Magyarországon élő Zatykó Gyulát, úgymond tanácsadónak. Lényegében arra használja, hogy rajta keresztül kommunikáljon a város magyarságával, és egyúttal saját imázst is építgethet ezzel Zatykó, meg a pártja.
  • Ez a tanácsosi poszt is az egyik látszateredmény, holott valójában csak konjunkturális húzás volt, mégpedig Bolojan részéről. Aki felismerte a lehetőséget, hogy saját maga kinevelhet maga mellé egy magyar segítőt, akit használhat, ha szükséges. Így lett Zatykó Gyula a város vezetésének része, és épp ennek a révén az egész EMNP-ből csak neki sikerült egyáltalán valamiféle ismertséget elérnie a választók előtt. Úgyhogy most ő, Zatykó Gyula indul a párt nagyváradi polgármesterjelöltjeként. Aki egyébként semmilyen fajsúlyosabb eredményt nem tud felmutatni, amit eddig Nagyváradért tett volna, csakis szimbolikus kis semmiségeket, meg rendezvényeket – amiket szintén Bolojan jóvoltából kapott, morzsákként, hogy azokat prezentálhassa sikerként a kampányban. Az igazi céljuk azonban az, hogy – bár eddig egyik választáson sem tudtak bekerülni a helyi tanácsba, most, a Bolojantól kapott segítség révén esélyük nyílt erre – ha sikerül Zatykót nagy nehezen betolniuk a városi testületbe, akkor alpolgármestert csinálhat belőle Bolojan. Van is erre esélyük, de ez csak nekik jó, nekünk nem annyira lenne ideális. Ugyanis ezzel az a gond, hogy az EMNP eleve a Fidesz kreálmánya (maga Zatykó amúgy is gyakran osztogatja a neten is a legvadabb fideszes propagandazöldségeket is), így ha összejön az alpolgármesterség, akkor a Fidesz ezzel már a váradi városvezetésbe is betette a lábát.
  • A Megyei Tanács elnöki posztjáért pedig Szilágyi Zsoltot, a párt korábbi elnökét indítja az EMNP. Aki saját szempontjából politikailag is mindig jól helyezkedett, hogy meg tudjon élni ebből, a közösség szempontjából viszont abszolút súlytalan figura, eredmény abszolút semmi, semmikor – igaz, hogy nem is törekedett ilyesmire, és nem is verte a mellét soha ilyesmivel. Viszont persze a Fidesz egyik itteni embere, hiszen ez pártkötődése és saját politikai választásai miatt is kötelező neki is. Ő sajnos jó példa arra, hogyan hallgatott el teljesen egy valaha volt harcos demokrata, és hogyan simult bele a tájba.

20160515_121609_2.jpgAmúgy éppen a Fidesz az, amelyik a fő közös pont az RMDSZ és az EMNP között, nálunk is. Ugyanis a Fidesz már rég megszerezte az irányítást mindkét párt felett, és ezeket használja az erdélyi, partiumi bizniszeléseire, meg a román pártokkal való manőverezgetésekre. Tehát már itt vannak a nyakunkon Orbán Viktorék, helyi szinten is – és ha az EMNP további pozíciókba jut be, akkor még közelebb lesznek, már közvetlenül a szemünk előtt, a helyi ügyeinkbe is beleárthatják majd magukat. Erre szavazni nagyon veszélyes.

Szóval a romániai magyarság csapdában van. Semelyik etnikai pártja nem mutatott fel komolyabb eredményeket, 31 év alatt sem, sőt, egyenesen lezüllött mindegyik ilyen etnikai párt. Ráadásul mára mindegyik fölött átvette az irányítást a Fidesz. Szó sincs tehát arról, hogy jó felé menne az, ha nemzetiségi alapon választunk – épp ellenkezőleg: a legsötétebb erők közé küzdötte le magát immár az összes ilyen tömörülés. Ezeket támogatni önsorsrontás. Úgyhogy el kell felejteni ezt az egészet. Mindez számunkra elveszett, három évtized alatt végül teljesen tönkrement, és ma már egyenesen káros mindannyiunk számára. Nehéz, de szakítanunk kell ezzel az egésszel, beleértve a reflexeinket, a hozzáállásunkat is.

Hol lehet a kiút?

 

Erőteljes váltás kell. Itt már túl sokat próbálkoztunk, eredménytelenül, és még többet tűrtünk el, mindhiába, még többet reménykedtünk, tévesen. Persze a román pártoktól pedig nem lehet a magyar képviselet újraélesztését várni, amit amúgy is a magyar pártok veszejtettek el, váltottak aprópénzre. Nem is várja ezt senki, hanem tőlük egészen mást várunk. Eleve nem ugyanazzal a motivációval, és nem ugyanazokkal az igényekkel fordulunk oda, mint amikkel becsaptak a „sajátjaink”. Épp az immár nem etnikai alapú fejlesztést várjuk tőlük. Próbáljuk meg legalábbis immár így, harminc év után váltva, és abszolút nem nemzetiségi alapon.

Kockázatos? Igen, van benne kockázat. Mint bármilyen váltásban, bármikor. Ám a fejlődés lehetősége is. Míg a velünk évtizedek óta a bolondját járató „magyar pártok” további támogatása – miközben azok nem dolgoznak a közösségnek, sőt, ma már simán képesek az ellen fellépni, ha a saját érdekük azt kívánja – csakis a stagnálást és a süllyedést jelenti ma már. Persze nehéz meglátni ezt a problémát, és még nehezebb elfogadni. De ez is egy stádium, e nehézségek is természetes velejárói a váltásnak. Ám ez könnyen feloldható, már ha az egyén mer bátran gondolkodni, és dönteni. Nem pedig ilyen csapdákban ül tovább. Hanem a kockázatokkal együtt is, de mer továbblépni, részben ismeretlen terepre. Onnan tovább, ahol immár mindent ismer, és láthatóan nem várhat sem jót, sőt.

Ma már egy csomó dolog már kezd fontosabb lenni, mint csak specifikusan a nemzeti kisebbségi céljaink. Ilyen fontosabb például az, hogy polgárként civilizált körülmények között élhessünk, aminek épp az ellenében szintén hat ez a stagnálás, vagy például az emberi jogok érvényesülése, ami ellen szintén ezerrel lép fel például a Fidesz, de keltik a hangulatot az itteni csatlóspártjai is, vagy éppen a demokratikus alapértékek megtartása, a maffiakormányzássá alakuló klikkek elleni küzdelem, még települési szinteken is, és még nagyon sok más hasonló konkrétum van, rengeteg. Úgyhogy a nemzetiségi alap már kezd visszább szorulni az első helyről – maguk a nemzetiségi alapon szerveződött pártjaink mutatták meg, hogy ezt tévút, és ők maguk képezik az elmozdíthatatlan akadályt ezen az úton. Rendben, akkor gyerünk más útra, eleget vesződtünk ezzel. Sokkal fontosabb, más alapú opciókat kell felfedeznünk végre.

A legelső dolog, amit meg kell haladni, az éppen az etnikai „határvonal”. Épp ez a lényeg. Káros ehhez ragaszkodni a legjobban. Mivel a kártékony pártjainkat támogatjuk vele, azaz a saját becsapásunkat.

Ebben a korszakban már nem az etnikai határvonal védelme a legelsődlegesebb, mert sokat romlott minden körülöttünk – hanem jelenleg az új határvonal az európai fejlődést tovább vinni akaró, nyitottságot, demokráciát, haladást óhajtó erők, valamint a bezárulást, besötétítést akaró, maffiakormányzás felé mozduló erők között van. Ezek között kell választanunk.

Etnikai alapon szavazni ma már önbecsapás, mivel az etnikai alapú pártjaink nem értünk vannak, hanem csakis belőlünk élve dolgoznak saját maguknak. A nemzetiségi alapú pártjaink annyira elzüllöttek, hogy ma már károsak a mi számunkra, mert minket is sakkban tartanak, nemzetiségi törekvéseinket zár alatt tartják, más jellegű – gazdasági és bármi más – törekvésben pedig nem viszik előre a közösséget. Természetesen más pártoktól nem is várom el, hogy legyen kisebbségvédelmi programjuk. Ha van, az csak jobb, de ha nincs, én nem azért szavazok immár máshova, mert a nemzetiségemben képviselnének, nyilván nem, hanem mert a nemzetiségtől független, fontosabb ügyekben legalább nem annyira visszahúzóak, mint a magyar pártjaink lettek.

 

Akkor mi legyen most, a választásokkor?

 

Két eset lehetséges:

  • vagy nem voksolunk, esetleg érvénytelen szavazatot adunk le (ezekkel is logikus néha élni, de most ez nem helyes döntés, kiélezettebb helyzetben ez nem jó),
  • vagy más pártot választunk, nem etnikai alapon. Hanem azon az alapon, hogy melyik a legkevésbé szutykos, zsaroló, sötét, visszahúzó erő jelenleg. És jelenleg ez a jó megoldás, konkrétan pedig az USR-PLUS az, amelyik ez egyetlen eséllyel is induló, vállalható, megszavazható erő.

Az RMDSZ jobbára a PSD utánfutója, valamint a Fidesz túsza is egyben, az EMNP pedig a Fidesz itteni meghosszabbítása, nyúlványa, sötét ügyködéseinek a terméke. Már önmagában ez is bőven elég ahhoz, hogy lássuk, mennyire lezüllöttek a magyar pártok, és mennyire a haladás ellen dolgoznak. Ehhez képest az USR-PLUS legalább nem elárulja Európát, hanem európai erők egyike. Ez legalább az Unió hátsó udvarában dolgozgat, míg az említett pártok az Unió és Magyarország, na meg a határon túli magyarság árulói lettek.

Hallom azt is, hogy félnek egyesek román pártra szavazni, mert azok „magasról tesznek a nemzeti kisebbségekre”. Felhívnám a figyelmet, hogy akik igazán magasról tesznek a nemzeti kisebbségekre, azok a magyar pártok. Kifejezetten etnobizniszelésre használnak minket. Márpedig nemzeti kisebbségiként ennél nagyobb bűn és vérszívás nincs. Őket küldtük oda nemzetiségi ügyeket képviselni, és ők vitték tévútra ezt az egészet. Úgyhogy ennek a megközelítésnek annyi, saját maguk mutatták meg, hogy ez zsákutca. És nem lehet a végtelenségig a nemzetiségi csapdában tartani minket, csak azért, mert ugyanaz a nemzetiségünk. Tehát az ember át fog szavazni egy idő után. Mert a magyar pártok egyre jobban elzüllöttek. És mert nem csak nemzetiségi alapon lehet gondolkodni. Hanem olyan alapon is, hogy melyik a kisebbik rossz. A magyar pártjaink ma már a nagyobbik rosszhoz tartoznak. Marad a kisebbik rossz. Logikusan is, szükségszerűen is, tiltakozásképpen is. Minden emellett szól jelenleg. Ebben a korszakban az USR-PLUS a legkisebb rossz. Az RMDSZ és az EMNP sajnos sok más párttal együtt a nagyobbik rosszhoz csatlakozott le, többszörösen is. A legsötétebb erőkkel működnek együtt, az anyaországban is, meg a romániai pártok közül is.

szept_21_boritokepnek.png

A magyar képviselet működtetése nem a mi dolgunk, azaz nem a választóké, hanem ellenkezőleg: ezeket a pártokat próbáltuk megbízni ilyesmivel. Egyik sem jött össze. Sőt, a fejünkre nőttek, sőt, magánbizniszekké alakították az egészet. Tehát a képviselet megszűnése is az ő bűnük. Nekünk pedig nem dolgunk elősegíteni a saját sakkban tartásunkat – hanem meg kell látnunk, és szankcionálnunk kell mindezt. Szavazatmegvonással, másra szavazással. Elég volt: ez az út nem járható tovább, mert ők maguk torlaszolták el a nemzetiségi alapú politizálás összes hiteles útját. A mi dolgunk választókként a legkevésbé visszahúzó erő detektálása és támogatása. Márpedig jelenleg Romániában az USR-PLUS ez. Akár tetszik nekünk az, hogy ez nem magyar nemzetiségűekből álló erő, akár nem. Gyökeresen váltanunk kell a szavazási preferenciáinkban is, a választásunk kritériumaiban is, mert azok a pártok, amelyeket büszkén a mellünkre tűztünk az elején, hogy minket fognak képviselni, mára tonnás súlyokká váltak, amelyek a közösséget csak lefelé húzzák, és egy helyben próbálják tartani, kizárólag a saját érdekükben.

Félnek is ettől a változástól mind az RMDSZ-nél, mind az EMNP-nél. Belső egyeztetéseken nem egyszer ki is mondták már, hogy attól tartanak, „az intelligensebb, meg a tanultabb magyar választók elkezdenek elfordulni, megelégelték, nem perspektíva többé nekik sem az RMDSZ, sem az EMNP, és a további választásokon immár átmennek az USR-re szavazni. Velük, a magyarság ezen rétegével kezdődik, illetve már tart is az elfordulás, az új utak keresése, és utána más magyarok is követhetik ezt a tendenciát.

És érzi a változást maga az USR-PLUS is. Épp ezért folyamatosan nyit az érkező magyarok felé. Országszerte, minden magyarok lakta zónában ezt teszi, így itt, nálunk is. Hogy ez neki magának is érdeke? Naná, persze. Nincs is ezzel semmi gond, sőt, természetes.

Például az USR-PLUS az egyetlen romániai párt, amelyik a román mellett következetesen kommunikál magyar nyelven is. Ennek részeként számos megyében vannak helyi, magyar nyelvű Fb-lapjai is. A Bihar megyei például ezen a linken érhető el: https://www.facebook.com/USRBiharMegye/ . És konkrétan tudom, hogy az utóbbi hetekben kezdték el tovább fejleszteni ezt a magyar nyelvű lapjukat is, amit magyar nemzetiségű USR-tagok működtetnek, és további magyarokat vonnak be.

Emellett magyar jelöltjei is mindegyik listán vannak az USR-PLUS szövetségnek: a Bihar megyei tanácsba és a nagyváradi tanácsba is jelöltek magyarokat is. Hasonlóképpen országszerte, más településeken, más megyékben is indítanak magyarokat is, befutó helyeken is. Ha pedig valaki utána akar nézni a szeptember 27-i helyhatósági választásokon nálunk induló USR-PLUS-os jelölteknek, ha kérdés, hogy kik ők, mi a hátterük, mivel foglalkoznak, mit terveznek, ideteszem a két listát. És rá lehet keresni a nevekre. A városi jelöltek lajstroma mellett megyei tanácsosin is vannak hozzáértő és felkészült emberek az USR-PLUS listáján. A Bihar megyei tanácsi jelöltlistájuk első helyein tehát: Ciprian Barna, Andrei Ács, Mihai Şvab, Dan Popa, Traian Cosor, Ecaterina Lőkös, megyei tanácsi elnökjelöltjük pedig Simona Bișboacă, vállalkozó, a bioélelmiszereket gyártó cég működtetője, kutató, feltaláló. A nagyváradi városi tanácsi jelöltlistájuk első helyein: Delia Ungur, Vasile Dumitriu, Bogdan Cosma, Marius Şovarschi, Adrian Derban, Barta Norbert, a nagyváradi polgármesterjelöltjük pedig Ioana Mihăilă, orvos. Tehát egyszerű netes keresésekkel még több is megtudható róluk. Szeptember 27-én pedig lehet rájuk szavazni: jelenleg ott tartunk, hogy az egyetlen vállalható erő és választás az USR-PLUS szövetség.

Más, egészen más utakat kell tehát megpróbálnunk. Amelyek immár nem nemzetiségi alapúak, hanem polgári alapúak. Vagyis amikor választunk, többé nem az etnikai minőséget vesszük legelső alapul, hanem a polgári minőséget. Amely polgár haladást akar, és nem azt, hogy a sajátjai tartsák stagnálásban. Ameddig ezt sem vagyunk hajlandóak meglátni, addig folyton csak még tovább fog odázódni a következő lépés megtalálása is. Hogy ilyen erőkkel immár nem juthatunk előre, annak a megértése a jelenlegi lépcsőfok.

A következő lépés az, hogy új úton próbálkozunk, már most, a szeptember 27-i önkormányzati választáson is. És aztán a december 6-án esedékes parlamentin is.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr8016193508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkamenet 2020.09.09. 12:52:41

Ha az ember belegondol, hogy Nyugaton sincsenek Török Párt, Muszlim Párt, Kínai Párt, Pizzazabálók Pártja és mind a törökök, mind a muszlimok stb el vannak a rendszerrel, arra szavaznak akire akarnak (szocdzse, polgári, zöld stb), akkor nem kizárt, hogy a Magyarkodó Álmagyar Maffia Pártok helyett Romániában se ártana, ha a magyarok vállalható nem-etnikai alapú pártokra szavaznának.

Ennek nagy előnye lenne, hogy a szélsőséges kisebbség és másság gyülölő pártokat leszámítva (mint amilyen Magyaro-on a fidess is), az összes párt versenyezne a magyarokért. Tehát olyan 85-90%-nyi román szavazók pártjai. Ez hozna a magyar kisebbségnek olyan dolgokat, amelyeket izolált rétegpártként nem lehet sose elérni. Ugyanis ki nem szarja le a 95%-nyi többi román párt közül, hogy akármit is törődjön az 5%-os magyarokkal, úgy sincs koalícióban vele, pofázzanak csak örök ellenzékből amit akarnak, a románt pláne nem érdekli.

Ellenberger, ha a magyarok el kezdenek szavazni román pártokra, akkor mindegyiknek fel kell venni a programjába eddig nem is álmodott elemeket, hiszen nem mindegy, hogy 2-3-5% magyar rám szavaz vagy a szavazat megy a konkurens pártokhoz.

clemens 2020.09.09. 16:00:18

Nem venném a bátorságot hogy kívülállóként megmondjam kire szavazzatok.
De a "akkor sem szavazok rájuk ha nincs jobb helyettük" álláspont országtól függetlenül értelmetlen.
De lehet hogy valójában nem is a romániai helyzetről akartál írni, az csak a körítés volt a fideszezéshez.

Emmett Brown 2020.09.09. 20:00:27

@clemens: egyáltalán nem értelmetlen, a "jobb híján" választása bizony klasszikusan szopó hosszú távon. Mind politikában mind párkapcsolatokban például.

Roan 2020.09.10. 09:00:38

@De nagyot tud lökni az úr az ajtón: Duisburg EGY szavazókörzetében nyert egy iszlám párt, Franciaországban, ahol többségben voltak a bevándorlók, ott 10% feletti eredményt is elértek. Ez hasonló a romániai helyzethez, és kevés a komolyabb országos politikai befolyáshoz.

birkamenet 2020.09.10. 10:05:39

@Roan:

Európa inkább azokkal a példákkal van tele, hogy egy 1. vagy 2. generációs bevándoroltból londoni, rotterdami polgármester, svéd, francia, osztrák stb miniszter lesz a saját erejéből egy hagyományos pártban, mintsem hogy egy etnikai alapú pártként bárki is bevegye a kormányzatba ha éppenséggel nem ők lennének a mérleg nyelve. Ez meg 20 évenként egyszer ha megtörténik.

Ez aztán magyarázatot ad arra is, hogy az etnikai alapú parlamenti küszöbpártok szart se érnek, az egész a megélhetési politizálásról szól egy idő után.

body_andras 2020.09.10. 10:10:40

Én mint "tápos" úgy látom hogy az RMDSZ világéletében az aktuális magyar és román kormány seggét nyaló korrupt szarháziak voltak, a Néppárt meg a Fidesz álnemzetieskedő, populista szatellitje. Egyik se ér semmit, hacsak azt nem vehetjük eredménynek hogy néha hergelik a székelyeket a románok ellen. Tényleg beláthatnák a románok is, hogy - főleg Erdélyben - minden nemzetiség által elfogadott és támogatott vezetők kellenek, hogy ezt a méltatlanul elhanyagolt régiót fejlesszék, mielőtt minden értelmes fiatal kivándorol nyugatra és csak a proli selejt marad otthon tovább zülleszteni.

Roan 2020.09.10. 10:33:30

@birkamenet: igen, én sem tartom reálisnak, amit Bayer felvázolt, hogy egy körzetben nyer egy párt, az holnap már bevezeti a sáriát. Ehhez azért idő és erős többség kell, és hiába van valahol sok bevándorló, ha két-három generáció alatt teljesen vagy szinte teljesen asszimilálódnak. Ugyanígy, Magyarországon a romák sem jutottak előrébb, pont a roma önkormányzatok/pártok/szervezetek ténykedésének köszönhetően.

birkamenet 2020.09.10. 11:48:18

@Roan:

A legnagyobb marhaság amit ezek a totális bérretegő migránsfóbiás idióták fel se fognak, hogy a muszlim bevándorló pont hogy a Saria meg a diktatúra elől menekül Európába demokráciáért. Akinek Saria kell, az nem menekült, hanem pl Orbán szomszédságába költözött nemzetközileg körözött bünöző, aki ebbe a fajta "európaiba" akar integrálódni, nem pedig a demokratikus rendszerekbe és annak pártjaiba, amelyek között mindig van legalább 1-2 amelyikben a politikai, társadalmi, gazdasági, szociális igényét megtalálhatja bármelyik bevándorló.

Ha valaki elolvassa, hogy mi az etnikai alapú RMDSZ programja, akkor azt hiszi, hogy ezt a pár sort 12 éves gyerekek írták. Színvonalban nem magasabb, gyakorlati megvalósítása sose lesz, mert kizárólag a magyar etnikumra leszükített párthoz semmilyen kívül maradt (gy.k: nem magyar) szavazó nem fog soha csatlakozni. Így marad a megélhetési politizálás arra biztos 5-6%-os örökös etnikai alapú szavazótáborral. Ez meg a fossal egyenlő, így sose tudnak beleszólni az országos döntésekbe.
süti beállítások módosítása