Blogosz

MESE NINCS.

GYIK

2012. június 22. 08:38 - BlogoszEditor

 

Gyík is, persze: az a sok gyík. De most nem ez, hanem arra gondoltam, hogy gyakran ismételt kérdések. Bár a kettő végülis összefügg: egyes lényeges kérdéseink, meg ezek a gyíkok.

Szóval itt vannak már nemcsak az önkormányzati választások eredményei, de a hozadékai is. Megvártam, amíg megalakult például a nagyváradi városi tanács, s megválasztották az alpolgármestereket – rövidesen meglesz a Megyei Tanács is, az alelnökökkel együtt. Szóval íme, már itt vannak a konkrétumok, amikről eddig csak úgy beszéltem, hogy ez és ez lehet majd. Úgyhogy ha már ténnyé is szilárdultak, most tekintsük át a gyakran ismételt kérdéseket – s azokat a válaszokat, amelyek szerintem a válaszok.

 

Na, lett magyar polgármester Nagyváradon?

Természetesen nem.

 

Volt rá igazi esély, hogy legyen?

Egy pillanatig sem.

 

Húz vissza Cseke Bukarestbe?

Naná.

 

Akkor az RMDSZ miért kampányolt azzal, hogy Cseke Attila megnyerheti?

Mert hazudott. (Nevezhetjük ezt kampányfogásnak is. A kettő politikai szövegkörnyezetben mindig szinoníma.)

 

Most akkor becsapta a választóit?

Mikor nem? Melyik párt nem?

 

És a Cseke-Pásztor tandem indítása nem jelentett volna megújulást, ha esetleg ők nyernek?

Semmiképp sem nyerhettek volna. És nem, semmilyen megújulást nem jelentett volna.

 

Miért?

Mert az egésszel az volt a cél, hogy viszonylag fiatal és viszonylag új arcokat toljanak előre, maguk előtt, választói csalinak, de közben Kiss Sándor és csapata irányítson továbbra is. Akik Csekére szavaztak, azoknak a túlnyomó többsége a többi szavazólapon is az RMDSZ-re pecsételt. És ezzel épp azokat hozta helyzetbe, akikből alkalmasint elege van, miközben azt hihette, hogy valami megújulásra voksol.

 

Hogyhogy?

Úgy, hogy Bihar megyében az RMDSZ nem más, mint Kiss Sándor, valamint az ő jobb- és balkeze, Szabó Ödön, illetve az ő kiszolgálóik, lekötelezettjeik, eltartottjaik, kitartottjaik és sakkban tartottjaik. Ennyiből áll. Egyszerű. Viszont mégis bonyolult, mert az embereik ott vannak már minden hivatalban és intézménynél és szervezetnél. És egyébként az országban lényegében mindenütt helyi üzleti körök (finoman fogalmaztam) jelentik az RMDSZ-t.

 

Miért, más pártoknál ez talán másként van?

Nem, más pártoknál is így. Legfeljebb a struktúra változik, de a koncepció és a céljaik ugyanazok.

 

A romániai magyar pártok akkor lényegében nem is a romániai magyarságot képviselik?

Üdvözlet a Földön!

 

És bejött az RMDSZ-esek számítása Váradon és Bihar megyében?

Igen és nem. Ugyanis a választáson visszaszorultak, tanácsosi beosztásokat vesztettek. Ráadásul magyar alpolgármestere sem lesz Váradnak. Viszont rögtön a választás után háttéregyezkedésbe kezdtek. Lényegében megpróbálták a választói akaratot is felülírni mellesleg, kibulizni, hogy akkor is megkapjanak minden eddigi posztot, ha most rosszabbul szerepeltek. Főleg a PSD-nél akadt ehhez támogatójuk, leginkább a miniszterként levitézlett vállalkozó, Ioan Mang személyében. A suskusok nyomán RMDSZ-es – vélhetően épp Kiss Sándor –  maradhat a Megyei Tanács egyik alelnöke. És ő, valamint az érdekköre folytathatja a bizniszeket.

 

A magyarságnak veszteség az, hogy évtizedek után most nem lesz magyar alpolgármester Váradon?

Eddig volt, végig, s a ténykedésüket tekintve kijelenthető, hogy nem. Az RMDSZ-nek veszteség. A magyarságnak lényegében nem.

 

De most nem vesznek vissza mindent a románok, amit az RMDSZ megszerzett nekünk?

Nem, mert alapjában véve nincs mit. Legfeljebb néhány olyan látszatintézkedéssel leszünk szegényebbek, amelyeket az RMDSZ eddig meghozott, hogy lobogtassa a szavazói előtt. Magyar képviselet eddig sem volt ilyen szinten sem. Csak magyar nemzetiségűek voltak bizonyos posztokon, akik kifelé pszeudo-munkát végeztek, befelé komolyan dolgoztak az érdekeltségi köreiknek.

 

Akkor nem fognak megenni a románok?

Nem, bár nagyon kedvesek sem lesznek. De azért annak ellenére sem marcangolnak szét, hogy az úgymond magyar érdekvédők számtalanszor tálcán kínáltak fel nekik minket, az érdekeinkkel körítve, pikáns árulás-szószban.

A gond amúgy máshol van most. Ott, hogy az USL pártszövetség égisze alatt a városban és a megyében is sokhelyütt hatalomra jutott a PSD is, a PNL-vel együtt. Holott a PSD-t Biharban hagyományosan nem kedvelték a választók, amíg külön méretkezett meg. Így most azok is a győztes csapat tagjai, akik általábn labdába is alig rúgtak.

 

És az EMNP miért nem került be sem a város, sem a megye irányításába?

Mert akiknek elegük van az RMDSZ-ből, azoknak a nagyrésze nem az EMNP-re szavazott, hanem otthon maradt. Ráadásul a párt ismeretlen, a jelöltjeik arctalanok voltak eddig. És adminisztrációs felkészültségük sincs.

 

Jobb lett volna, ha bekerülnek?

Nekik igen. Nekünk nem, mivel ők sem akarnak mást, mint egyezkedni az RMDSZ által megszerzett beosztások, befolyás, pénz, hatalom tárgyában.

 

Talán azért lett rosszabb az RMDSZ eredménye, mert az EMNP is indult?

Az EMNP is elvett tőle szavazókat, de térségünkben csak pár ezret. Ami épp ahhoz volt elég, hogy az EMNP leszerepeljen ezen a választáson. A szavazók többi részének passzivitását, elfordulását magának tudhatja be az RMDSZ.

 

A megosztás mire jó?

Olcsó kampánydumának. Mert egyébként nincs semmiféle megosztás. Egyszerű tétel: amíg úgymond nem volt „megosztás”, addig sem ért el sokat az egyetlen magyar párt. Sőt, épp a monopolhelyzetével élve, majd visszaélve indult el a teljes elzüllés útján.

 

Magyar szempontból mi újat hozott a mostani önkormányzati választás?

Mint látjuk, indult egy újabb magyar párt, a Tőkés-Fidesz-féle EMNP is. Ha ez igazi újdonság. De nem az, mivel nem jelent alternatívát, nem jelent megoldást. Amúgy semmit nem hozott. Lényegében minden a megszokott. Az RMDSZ és az MPP a saját bástyáit védi egymástól, az EMNP pedig itt-ott rést ütött ezeken.

 

Akkor végülis nyert a legnagyobbik, az RMDSZ, legalább országos szinten?

Nem. Összességében inkább stagnál. Lefelé menő tendenciával. Ám ez az ő szempontjukból végülis jó eredmény, hiszen - minden eddiginél intenzívebb kampánnyal és durva háttérhúzások révén - megint megúszták, hogy a szavazatokban is nagyon élesen tükröződjék az az elégedetlenség, amely két választás között egyre csak nő.

 

De ugye az RMDSZ-esek akkor most tanultak végre a leckéből?

Hjaj... Látom, hiába beszéltem eddig.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr104603846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ligeia 2012.06.22. 10:20:18

Annyit tennék még hozzá, hogy sajnos azt látom, hogy a magyar (RMDSZ-es, de tudjuk, hogy ez egy románnak mindegy) képviselők számának csökkenésével és az alpolgármester mellőzésével mintha felerősödtek volna a magyarellenes hangok. Facebookon, fórumokon az emberek egyre boldogabban mondják ki, hogy végre megszabadultak az unguroktól - mert ismétlem, nekik az egyremegy.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2012.06.22. 10:31:42

@Ligeia: Igen, egyetértünk, jó meglátás.

Amúgy ha bárkik kiesnek bárhonnan, mindig lesznek, akik örömmel kommentálják, hogy végre megszabadultak. :) Aztán ilyen ügyekben meg főleg.
Továbbá nagyon igaz az is, hogy nekik egyremegy, fogalmuk sincs a nünszokról, amik itt a lényeget jelentik.

Ja, és még valami: biztos vagyok benne, hogy az RMDSZ kihasználja majd azt is, hogy csökkenő népszerűsége miatt elvesztette az alpolgármesteri tisztséget - ezt is épp a visszájára fordítja majd. Két módon is. Egy: amit továbbra sem tesz meg, azt majd arra fogja, hogy nem teheti, mivel nincs alpolgármestere. (Ameddig volt, addig arra fogták a passzivitást, hogy nem ők vannak többségben a városi tanácsban. Ld. utcanévtáblák ügye. Mindig van mire fogni.) Kettő: a parlamenti választások előtt apokaliptikus képeket festenek majd, s azzal érvelnek, hogy "látjátok, vissza kell szerezni minden képviseletet, mert különben bedarálnak a románok, jaj nektek, ha nem ránk nyomjátok".

Ligeia 2012.06.22. 10:41:59

A két módod mellett az is eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a (z egyébként nyíltan fel nem vállalt) ellenzéki szerep az RMDSZ-t arra kényszerítené, hogy a továbbiakban a megmaradt eszközeivel valóban támogatást nyújtson a civil szervezeteknek és egyházaknak, ahelyett, hogy alpolgármester birtokában támogatás címén megfélemlítené és sakkban tartaná őket. Tudod, mire gondolok: évente "pályázatokon" nyújtott kisebb összegek, amelyek mögött ott áll a fenyegetés, hogy ha nem viselkednek jól, legközelebb ennyit sem kapnak. Na, ha ez az eszköz kikerül a kezükből, márpedig kikerült, talán a civileknek is kinyílik a szájuk egy kicsit, és végre kimászhatnak a Párt árnyékából, már amelyik akar. Lehet, hogy a nem-RMDSZ-es irányítású (önkormányzati ha lesz, alapítványi stb.) pályázati elbírálások az eddiginél kevesebb pénzt juttatnak majd hozzájuk, de az legalább nem vagy kevésbé lesz pártos, urambátyám stílusú.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2012.06.22. 18:23:53

@Ligeia: Igen, jó gondolat, de nemtom.
Én is szoktam még álmodni, s van, hogy szépet.
süti beállítások módosítása