Blogosz

MESE NINCS.

Ki gyalázza az emlékműveinket?

2011. május 15. 22:36 - BlogoszEditor

 

Fogalmam sincs.

(Na jó, azért még hozzáteszek pár mondatot.

Arról van szó, ugye, hogy Nagyváradon lassan már nem marad olyan magyar vonatkozású szobor, emlékmű, emléktábla, amit ne ért volna valamilyen sérülés. Néha elvétve visszatérő jelenség volt eddig itt egy-egy kis emlékgyalázás - ám az utóbbi időben ez a trend felerősödött, s mind több az ilyen eset, viszonylag rövid idő alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czárán Gyula - csak két betű kellett a tolvajnak?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Garasos hídnál lévő tábla - lefeszegetett domborművel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

József Attila - még magányosabban, a táblának lába kelt

 

 

 

 

 

 

 

A Ráduly-emléktála - helye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szacsvay-szobor - Szacsvay neve lefújva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Wagner-emléktábla - megrongálva

 

Ki hát a tettes, kik a tettesek, kik művelik ezt? Nyilván nem tudom. De nem is nekem kellene tudnom. Hanem például a rendőrségnek. Amelyik persze ennek dacára épp annyira tudja, mint én. Sőt, van egy olyan érzésem, hogy minimum nem is érdekli. És senki nem is nagyon böködi őket, hogy na.

Eddig azt hihettük, hogy az utóbbi idők ilyen jellegű vandalizmusai színesfémtolvajok művei. Ugyanis főleg bronzból készült plakettek, domborművek, betűk tűntek el mostanában. Kezdetben én magam is hajlottam a színesfémtolvajos megoldásra. Ám ez a magyarázat sem tartja már magát sziklasziklárdan. Ugyanis újabban már nemcsak egyszerűen eltűnnek az emlékművek egyes bronzból készült elemei, hanem vannak olyan alkotások is, amelyeket meg is rongálnak. Márpedig egy egyszerű tolvaj minek tenne ilyet, s egyáltalán miért húzná az időt ilyesmivel? Továbbá az sem elhanyagolható, hogy - egyelőre? - csak magyar vonatkozású műemlékeket érint a vandalizmus.

Na, szóval az újdonság az, hogy mint hallom, az Erdélyi Magyar Ifjak - EMI itteni tagjai már gyanakszanak valakikre. Létezik ugyanis a Noua Dreaptă - Új Jobboldal szélsőséges román tömörülés Bihar megyei és nagyváradi szervezete is. Rendben, mondhatnánk, nem nagy dolog, hogy egy szélsőséges magyar szervezet gyanakszik egy szélsőséges románra - elvannak. Ám nem ilyen egyszerű, érdemes meghallgatni az EMI-sek érveit ebben a témában. Hangsúlyozzák ugyan, hogy csak feltételezésről van szó - de ha hivatalos álláspont, nyomozati eredmény egyik eddigi esetben sincs, egyelőre feltételezéseknél áll a dolog.

Szóval egyrészt a Noua Dreaptă itt nálunk eleve azzal a bevallott céllal is alakult, hogy "ellensúlyozza az EMI tevékenységét". Mondjuk ettől még nem sok dolga lenne, mert olyan sok ellensúlyozandó tevékenységet nem találna. De azért ez már magában sem rossz. Ám a Noua Dreaptă amúgysem csak arról ismet, hogy ellensúlyozgat - sőt, ugye a kiegyensúlyozottsághoz vajmi kevés köze lehet bármilyen szélsőséges szervezetnek. Ők nagyonis aktívak, akkor is, ha nem választ kell adni valamire, hanem csak úgy, nemzetmentősdit játszani. Úgyhogy némi akciózgatás nem idegen tőlük soha, semmilyen körülmények között. Nem igazán a patikamérlegen mért korrektség, az ellensúlyozgatás az ilyen fiúk hobbija.

Ami még érdekesebb, az az, hogy a Noua Dreaptă közösségi oldalra is felrakott olyan fotókat, amelyeken egyes váradi, magyar vonzatú rongálások láthatóak - mintegy népszerűsítve a dolgot. Persze ügyesek voltak, met nem saját fényképeket használtak, hanem olyanokat, amelyeket előzőleg a sajtó, hírportálok közöltek... Így például amikor 2-3 éve a kis Lorántffyban volt az EMI székhelye, az adott utcán magyar utcanévtáblát helyeztek el - eleve vagy három méter magasra téve azt. Mégis lefújták valakik, s két hét múlva a Noua Dreaptă oldalán reklámozták már ezt. Ugyanabban a "stílusban" fújtak le néhány emlékművet...

Erről van szó:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Továbbá: amikor néhány hete Nagyvárad bejáratainál a kétnyelvű helységnév-táblákon ragasztották le a magyar feliratot román nemzeti színű papírokkal, az erről készült fotók is felkerültek a netre: bizonyos Nord Cristi adatlapjára, aki Noua Dreaptă-tag, s a szervezet megyei elnökének ismerőse (egyébként pedig Bihar FC-ultra szurkoló, a Peluza Nord Oradea keménymag tagja is).

Ráadásul jogos a kérdés: a megrongált magyar emlékművek közelében lévő román emlékművek bronz-elemeinek miét nem esett bántódása? Azokat hogy nem lopják a "színesfém-tolvajok"? Arról nem is beszélve, hogy ezen emlékművek jórésze éjjel ki sincs világítva... Továbbá: miért van az, hogy a "színesfém-tolvajok" egyes esetekben megelégedtek azzal, hogy csak néhány betűt vesznek le - azaz elcsúfítják az emlékművet -, de az összeset már nem viszik el?

Mindez tehát világosan arra utal, hogy itt szervezett akciókról van szó, nem holmi fémtolvajokról. Összegezzünk:

- egyelőre úgy tűnik, csak magyar emlékműveket érint az egész történéssorozat

- egyes "munkák" tipikusan a Noua Dreaptă stílusát idézik

- igaz, másoknak, "ismeretleneknek" tulajdonítva, de még kérkednek is a neten egyes ilyen rongálásokkal a Noua Dreaptă képviselői

- azt is tételesen elmonták, hogy egyes akciókkal oda akarnak pörkölni az EMI-nek

- az elkövetők célja a rongálás, nem a színesfém-lopás, mivel különálló betűk esetén csak párat szednek le, s csak akkor "visznek mindent", ha egybeöntött darabokról (emléktáblákról, domborművekről) van szó.

Akkor mindez csak nekünk tűnt fel? A rendőrségnek nem állt össze? Vagy nem is foglalkoznak vele?

Itt van néhány román emlékmű, meg fémtábla, -betű. Mint látható, sértetlenek...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amúgy a nemzetmentő, harcos kis fickóknál szokásos vicces tudathatasadás megvan ám náluk is. A 2009-ben alakult megyei Noua Dreaptă-szervezet elnöke, Sebastian Dicu a Celestica cégnél dolgozik. Mint ismeretes, ez a vállakozás multi cégek beszállítója, például az IBM-nek gyárt elektronikai komponenseket. Márpedig a Noua Dreaptă egyik hitvallása - a magyarellenes hőbörgés mellett - az ilyenkor szokásos hablaty: "a multik, az amerikanizálódás, a globalizáció veszélyezteti a nemzeti szellemet", miegymás. Úgy látszik azonban, csak szabadidőben, munkaidőn kívül veszélyezteti... Máskor egyenesen az aggódó harcos zsebét tömi... Egyébként persze, ugyanezt a cukiságot megtaláljuk a magyar szélsőségesek soraiban is, akár Váradon is. Meg amúgyis jellemző jelenség, máshol is: esetenként olyan cégeknél dolgoznak a srácok, amelyek azt a struktúrát testesítik meg, amely ellen közben harcolnak. Ha szembesítjük néhanapján egyiküket-másikukat ezzel is, akkor a válasz annyi: "Hát, valamiből meg kell élni. Mondjuk, hogy belülről bomlasztjuk őket." Ehe. Hehe.

No, de - visszatérve a fő témához -, alapvetően azt akartam most elsőként jelezni, hogy van egy ilyen gyanú immár az emlékmű-gyalázásokkal kapcsolatban. Úgy tudom, az is szóba került, hogy az EMI-sek esetleg majd sajtótájékoztatót tartanak a dologról. Ott majd beszéljenek ők, ha összehozzák végül, az az ő bizniszük immár. Az már politika, imázsépítés. Az alaptémától távolodó sajtótéma.

Szóval, hogy ki gyalázza az emlékműveinket? Nem tudom. De van egy olyan érzésem, hogy teljesen nyugodtan teheti, tehetik. Mert a téma amúgyis csak akkor fog kicsit hangsúlyosabban felmerülni, ha valakik majd kampánytémát látnak ebben is. S utána megintcsak el is hal. A sok percember között, akik a saját szobraikon dolgoznak inkább, mindegyre.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr582906797

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Retro-Liget | JOBBOLDAL, HOL VAGY? 2011.05.16. 08:38:25

RETRO-LIGET Liget 1994/8  |  Szilágyi Ákos - JOBBOLDAL, HOL VAGY?  (részlet)„Mi volt az a ‚jobboldaliság’, amely Magyarország vesztét okozta? Valamilyen hit, hétszer szent elv, tételes meggyőződés? Nem, más vo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása