Blogosz

MESE NINCS.

Törik a magyar(oka)t

2012. november 27. 22:07 - BlogoszEditor

Nagyon csodálkoznak egyesek azon, hogy egy ma nyilvánosságra került videón Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő az ARD nevű pártszövetség nevében magyar nyelvű üzenetben próbálja megszólítani a székelyföldi magyar szavazókat. Így:

No. Én meg közben azon csodálkozom, mit lehet ezen csodálkozni. Hiszen világos, hogy olvassa az üzenetet, valójában töri a magyart, s az is egyértelmű, hogy csak átmenetileg "tud" magyarul, amíg szükségét érzik. Miképpen az is világos, hogy kampány van. És egyes pártok már rájöttek, hogy a magyar nemzetiségűek voksaival is (vissza) lehet élni. Itt van például az RMDSZ. Ők is ugyanezt csinálják: magyarul üzengetnek. Na és? Mit számít, ha aztán utána meg persze semmi?

A kampányban hirtelen magyarabbak lesznek és magyarul küldenek magyar üzeneteket a magyaroknak, magyar voksokra vadászva. És törik a magyart ők is. Letörik. És megtörik. Minden választás után. És ezen is mindig elcsodálkozik a sok jámbor polgár. Ja, és azt se feledjük, hogy például az RMDSZ is sokhelyütt a románság szavazatait is vadássza, román nyelvű anyagokkal. (Nem, ezeket nem csak amiatt készítteti, hogy "ne szólják meg". Nem.)

Úgyhogy nagy különbség nincs. Vagyis nu este.

Amikor el akarnak adni valamit, illetőleg amikor magukat akarják eladni nekünk, hogy aztán minket árulhassanak tovább, akkor nagyon megy a magyar. Meg a román. Meg a roma. Meg akármilyen nyelv, amilyenen biznisz köthető. Később meg, amikor már megint helyzetben vannak, elfelejtik az egészet. És akkor meg azért megy a magyar, mert a lehetetlen helyzet miatt itt egyre kevésbé van maradása.

Addig meg üzenetekre figyel, s be-bedől valamelyiknek. Ráadásul azt hiszi, van azért differencia. Pedig valójában édesmindegy, ki hazudik nekünk. Akkor is, ha azon az édes anyanyelvünkön teszi ezt. Sőt, így talán még méltatlanabb is a dolog.

Szóval pártokról szól az egész és helyezkedésről és hízelgésről. Mindegyik párt részéről. És semmi másról. Nem Önökről, nem fordulatról. Egyes fiatalabb párttagok, apparatcsikok rájöttek, hogy a magyarokat is intenzívebben kell megszólítani. Épp úgy, ahogy az RMDSZ ebben élen járva már évtizedek óta szólongatja a magyarokat és használja is őket, kedvére. Ilyenkor, kampányban tehát a nyelvet is használják. Naná. És amilyen ocsmányul hangzik ez a szókép, épp olyan valójában is a helyzetkép.

Úgyhogy ezúttal egyszerre üzent Önöknek, drága választók, édes szavazók, Ceauşescu elvtárs és Sztálin elvtárs is. Arra emlékeztetve Önöket, hogy szavazzanak bárkire december 9-én is, úgyis rájuk szavaznak, amit ezúttal köszönnek meg. Önök viszont ezúttal sem fogják megköszönni...

 

cccccccccccccc.jpg

sztalinnnnn.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr324930638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása