Blogosz

MESE NINCS.

Átverték Váradot. Is.

2012. július 11. 23:58 - BlogoszEditor

Igen, sajnos a gyanú beigazolódott. Amit ítt írtam nemrég, az bejött végül. Sőt, hasonló mérvű átverésre nem emlékszem az egész környéken.

Bizonyos Deutsch Pál álnéven bemutatkozó nagyváradi illető nagyszabású fesztivált hirdetett meg Nagyváradon, Rock Evolution Festival címmel. A "háromnapos rendezvényt" olyan együttesek fellépésének ígéretével reklámozta, mint a Sepultura, a Bihohazard, s még sok más. Aztán ma, az előbb, az kezdést megelőző utolsó előtti napon lemondta az egészet, s (gondolom, átmenetileg) felszívódott.

Közben már a jegyeladálsok is finisbe értek, jó sokan vettek belépőket és bérleteket a kamufesztiválra. Ráadásul komoly szponzorokat is befűzött, mint például a Tuborg Green Fest, s mások. Úgyhogy a szélhámosságból komoly bevétel is származott. Ráadásul nem ez az első ilyen húzása. Nemrégiben az Eurovíziós Dalfesztivál egykori győztes csapatát, a Lordit hirdetgette. A soha meg nem tartott váradi koncertjükre felvette a szponzorok támogatását, s azzal kalap. A trükk részleteiért és egyáltalán, ez egész dolog előzményeiért tessék elolvasni a fent belinkelt régebbi bejegyzésemet.

Most pedig tehát még nagyobbat szakított. A Rock Evolution Festival című hazugsággal az egész Nagyváradot, valamint a teljes régiót átverte, nem beszélve a "meghívott" világhírű együttesekről. És a sajtóról, meg a közönségről. Hiszen az egész román nyelvű médiát becsapta. Aztán a magyart is.

Történt ugyanis, hogy én a mi újságunkba csak egy óvatos cikket írtam erről, hogy esetleg lesz egy ilyen fesztivál, de egyes hírek szerint talán meg sem tartják végül, gyanús. Ám a román média rengeteg anyagban hirdette közben az egészet. Erre betelefonált a szerkesztőségbe "Deutsch Pál", s kikérte magának. Végül személyesen találkoztunk a Continental szállóban, ahol az úgymond "átmeneti irodája" volt. S nagyon megnyerő stílusban előadta, hogy dehogynem, meglesz ez  fesztivál, írjuk csak meg. Ráadásul felajánlott megnyerhető jegyeket a lapunk és a blogom olvasóinak is.

Elmondom, én mit tudok az illetőről, illetve mik voltak számomra a gyanús jelek. (Ilyen jelekről már írtam a fent hivatkozott posztomban is, úgyhogy a furcsaságok listájának eleje ott található.) A többi nem az én dolgom, azzal foglalkozzanak esetleg a hatóságok és az anyagilag is megkárosítottak.

Előszöt is "Deutsch Pál" nem vállalja saját magát sem. Sőt, nem is Deutsch Pál a neve, ez álnév. Valójában Németi Zsoltnak hívják. A találkozásunkkor le is fényképeztem. Ám később viszahívott, hogy ne jelentessünk meg róla képet. Azzal érvelt, hogy nem ő az egyedüli szervező, s mindenki szeretne rajta lenni a képen, nem csak ő. Ez is nevetségesen hangzott ugyan, de mondtam, rendben, akkor fotózzák le együtt magukat, s küldje be azt a képet. Persze azóta sem érkezett ilyesmi.

refdeutsch.JPG

Tessék, ez az a kép "Deutsch Pálról", azaz Németi Zsoltról, amelyen a személyes beszélgetésünkkor épp két papírt mutat, Az egyik a Sepultura, a másik a Biohazard fellépésének szerződése. Szerinte. Ezzel akarta igazolni, hogy valóban megleszt a fesztivál, nem átrázás.

Ott helyben átnéztem a papírokat. Ezeket nem ő írta alá, hanem egy másik illető. Kérdeztem, az aláíró hol van. Azt mondja, nem ér rá. A két papíron a Vass-Nyakas Steel nevű cég bélyegzője szerepelt. Ez egy magyarországi vállalkozás, amelynek itt is van kirendeltsége. Acélipari termékekkel foglalkozik. Kérdem, mi köze akkor ennek a fesztiválszervezéshez. Azt mondja, ez utóbbira is kiváltották az engedélyt, "erre is van már profilja a cégnek". Németi azt állította, ő az itteni képviselőjük. Mondom, akkor is érdekes, hogy minek vágnak bele fesztiválszervezésbe. Azt mondja, nem a pénz miatt, hanem mert szeretik a zenét...

Átnéztem a két úgymond szerződést, amit épp mutat a képen is. Azokban az állt, hogy a Sepultura gázsija harmincezer euzró lesz, a Biohazardé húszezer. Plusz mindenféle szállítási és egyéb költségek fizetve. Kérdem, hol a többi fellépő együttessel kapcsolatos dokumentum. Válasz: azokat most nem hozta el... Ellenben nagyon zokon vette, hogy azt írtam az újságcikkbe, hogy gyanús a fesztivál, s elmaradhat: mint mondta, a szülei nagyon méltatlankodtak, amikor ilyen igaztalan vádakat olvastak...

További gyanús jel, hogy szinte kilószám ajánlotta volna fel az olvasók között kisorsolandó belépőket a kamufesztiválra. Élből ötven jegyet akart adni erre. Még én magam mondtam, hogy az túl sok lesz. (S de szerencse: így most kevesebb olvasó csalódik, mivel jóval kevesebb belépőt kértem, s így kevesebb nyertest sorsoltunk ki.)

No, a beszélgetésünk nyomán aztán beindult a cikkezés nálunk is, valamint a nyereményjáték is.

Ám Németi már másnap nem volt annyira kedves a telefonban. Sőt, kicsit ijedten vette fel. Pedig csak valami apróság miatt hívtam. Aztán később már fel is alig vette. És ahogy közeledett a sorsolás a szerkesztőségben, csak nem hozta be a beígért nyereményjegyeket és sajtópassokat. Mindig kitalált valami okot, amivel halogassa. És még a nyilvános sorsolás napján sem voltak sehol az olvsóknak beígért jegyek. Ő meg azt üzente, nincs az országban. Végül akkor került elő csak, amikor megírtam SMS-ben, hogy ha nem hozza be az általa felajánlott nyereményeket, újra megírjuk, hogy kamu, de legalábbis nagyon gyanús ez az egész. Ekkorn megjelent a belépőkkel. De a sajtópassokkal sosem érkezett meg. És többé nem is lehetett elérni.

További gyanús fejlemény az is, hogy a jegyek, amiket a sorsolásra nagy nehezen behozott, nem voltak nyomdailag sorszámozva. Ehelyett arra a pár jegyre kézzel írtak valami sorszámfélét, meg árat, meg ilyesmit. És volt olyan, amelyik eleve ki sem volt töltve. Márpedig a szervezők azt állították, hogy legalább tízezer vendégre számítottak. Akkor megnézném, ahogy kézzel kitöltögetnek tjzezer jegyet... Tehát ezt sem gondolták komolyan.

Az is érdekes, hogy az utolsó naoig sem jelent meg egy rendes programbontás, azaz pontos program arról, hogy melyik nap, hány órától, melyik színpadon ki lép majd fel. Pedig ez mégis minimum, ha fesztivál van. Minek is, ha netán eleve tudták, hogy nem is lesz semmi?

Ráadásul az egész rendezvényről egyetlen közleményt sem adtak ki. Márpedig minden kis vacak falunap, sőt, kocsmai mulatság szervezői is a híreikkel bombázzák a szerkesztőségeket. Nem beszélve a mindenféle fesztiválok átal kiadott tonnányi, már-már idegtépő mennyiségű promociónális célokat szolgáló közleményről. Annyit küldenek szét a sajtónak, hogy az már majdnem spamnek számít. De a Rock Evolution Festival egyet sem adott ki. Ezzel is lebuktak.

És nem, nem lehet azzal takarózniuk, hogy nem profi rendezvényszervezők. Mert de. Hiszen ugye engedélyt is kértek ilyesmire, ahogy Németi mondá. Jól is szervezték meg az egészet. Úgy, ahogy nekik jó. Csak épp a rendezvényeik nincsenek megtartva.

Időközben mindezen felül elég sok adatot információt kaptam róla, s gyanús ügyeiről, cégekről, manőverekről, címekről. Pedig nem is nyomoztam. Ahogy szóba jött, maguktól áramlottak az infók. Ismerősei, volt évfolyamtársai, egykori munkatársai szinte kérés nélkül is beszéltek róla. Sok konkrétumot tudtam meg. De ezeket itt nem árulom el, mivel nem kötődnek szorosan ehhez az átveréshez. Hanem más sötét ügyekhez.

Németi a végéig állította, hogy igenis meglesz a Rock Evolution Festival. Erre ma - a meghirdetett kezdés előtt két nappal - a következő közleményt jelentette meg a "rendezvénynek" készített facebook-oldalon. Megjegyzendő, hogy a sajtót meg sem kereste azzal a hírrel, hogy elmarad az egész.

OFICIAL In numele organizatorilor Festivalului Rock Evolution si NZS PRODUCTION dorim sa anuntam ca din motive legate de alimentarea cu curent a locatiei si neintelegerile intre cei care trebuiau sa furnizeze curentul destinat festivalului, nu am reusit sa gasim sub nici o forma o alta alternativa , drept urmare cu foarte multe regrete si dezamagiri tinem sa anuntam ca festivalul SE ANULEAZA!Trupele anuntate pentru acest festival vor fi contactate pentru a nu face deplasarea si rezilierea contractelor, iar cei care deja au achizitionat bilete isi vor putea recupera banii de la Eventim.Pentru orice informatie trimite-ti email la rock@nzsproduction.ro. Ne cerem scuze tuturor pentru acest esec neasteptat venit pe neprevazute!

 HIVATALOS A Rock Evolution Fesztivál szervezői és az NZS PRODUCTION nevében be kívánjuk jelenteni, hogy a helyszín áramellátásával kapcsolatos okok miatt, s amiatt, hogy nézeteltérések voltak azokkal, akiknek az áramot biztosítaniuk kellett volna a fesztivál számára, nem tudtunk semmilyen módon alternatívát találni, így nagyon nagy sajnálattal és csalódással be kell jelentenünk, hogy a fesztivál ELMARAD!A fesztiválra bejelentett együttesekkel felvesszük a kapcsolatot, hogy ne jöjjenek el, s bontsunk szerződést, akik pedig már vettek jegyet, azok visszakaphatják pénzüket az Eventimtől. Minden információért küldjenek e-mailt a rock@nzsprodicion.ro címre. Elnézést kérünk mindenkitől emiatt a váratlan és előre nem látott fiaskó miatt!

Váratlan és előre nem látott, ugye? Az. És áramellátás? Emiatt marad el? Ugyanmár.

Ja, és figyelemre méltó még, hogy Németi többször, hangsúlyozottan kérte, hogy jelentessük meg több alkalommal is, hogy a jegyeket nem nála, hanem az országos, netes Eventim hálózatban lehet venni. Azaz felelősség átruházva... Ráadásul annak idején még más jegyárusító helyeket is megnevezett, reklámoztatott, de azokról most egy szó sincs a közleményben. Pedig így szólt amit ő mondott: "Jegyek válthatók a honlapon, a www.rock-evolution.ro-n, valamint az eventim.ro-n, továbbá a Humanitas, az Orange, a Domo és a Germanos üzleteiben".

Egyébként feltételezem, hogy nem egyedül követte el mindezt, sőt vannak is infóim. De mondom: ez már nem az én dolgom, ezzel nem foglalkozom. Innentől vegyék át mások az ügyet.

Minden esetre - akár visszakapja majd az égvilágon mindegyik vásárló a pénzét, akár nem (bár ez utóbbi eset még súlyosabb) -, a kár egy része már eleve jóvátehetetlen. Németiék rontották a város, a régió reputációját, s a térség sajtójának a hírnevét is. Fantasztikus trükksorozat volt ez az egész. Egyébként azt mondta amikor beszéltünk, hogy hagyományt akarnak teremteni ezzel a fesztivállal. Sikerült. Bár a csalásnak eddig is nagy hagyománya volt Romániában. Csak most már zene is van hozzá. Azaz pont nincs.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr24646723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása