Blogosz

MESE NINCS.

Meglepetés a határ mellett

2021. szeptember 06. 22:37 - BlogoszEditor

Hogy minek köszönhetően történt, az nem világos – de tény, hogy a jelek szerint elkezdték helyrehozni azt az egyetlen nemzetközi kerékpárutat, amely Romániát és Magyarországot köti össze, és amelyet román oldalon nemrégiben épp egy útépítés kapcsán tettek tönkre.

Legalábbis remélem, hogy kerékpárút lesz az, aminek az építését ma fedeztem fel.

20210906_183136.jpg

A tönkrevágásának sztoriját itt írtam meg. A lényeg, hogy a Bors-Ártánd határátkelő előtt pár kilométerrel – amely átkelőt egyébként Románia nyugati kapujaként is számon tartják – román oldalon hónapokkal ezelőtt egy körforgalmat építettek a nyílegyenes útra, és az új körforgalom íve egyszerűen kettévágta az EU-támogatásokból épített kerékpárutat, amely szintén átvezet a határátkelőn. Jelenleg Nagyváradról (RO) Debrecenig (HU) lehet eljutni szinte megszakítás nélküli bicikliúton: magyar oldalon Sáránd, Mikepércs környékén van egy rövid rész, ami még nincs kiépítve – román oldalon pedig már kész volt az egész, amikor ezt a barbár fejlesztést végrehajtották, tönkretéve vele a nemzetközi bicikliutat.

Akkor magam is ráuszítottam az illetékesekre a helyi sajtónak azt a kis részét, amely még jogosan nevezhető sajtónak, úgyhogy ők is piszkálgatták az ügyet, én is írtam róla, ezen a felületen, a borsi önkormányzat is kérte a kerékpárút visszaépítését, de az Országos Útkarbantartó (CNAIR), amelyik megrendelte és megtervezte ezt a körforgalmat, senkinek nem reagált semmit.

Most, két és fél hónappal a károkozás után az látható tehát, hogy megkezdték (vélhetően) a kerékpárút nyomvonalának kiásását az adott szakaszon, amely nyomvonal immár követni fogja a körforgalom ívét. Ezzel ismét szinte teljes egészében járható lesz biciklivel a máig is egyetlen olyan nemzetközi kerékpárút, amely Romániát köti össze Európa nyugati részével. Ez a munkálat kitáblázva nincs – bár kötelező –, úgyhogy nemcsak azt nem tudom megmondani, ki építteti, és melyik intézkedés, reakció vezetett végül ide, hanem azt sem hogy mikor lesz kész. De elvileg még idén, hiszen mégiscsak mindössze egy ívről van szó. Magát a körforgalmat a hivatalos adatok szerint egy hónap alatt építették ki (idén május 26. és június 30. között), de a valóságban ez több héttel tovább tartott. Gondolom, a bicikliút helyrehozatala is elhúzódik majd néhány hétig – de lényeg a lényeg: valami miatt valami történt. Nem világos, kinek, minek köszönhető ez. De köszi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr6116681594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása