Blogosz

MESE NINCS.

Sürgős

2011. október 18. 15:42 - BlogoszEditor

 

Érdekes: a Statisztikai Hivatal Kolozs Megyei Igazgatósága még mindig tagadja az ottani sajtónak, hogy félretájékoztatták volna a népszámlálási felkészítőkön a leendő kérdezőbiztosokat - a Bihar megyei igazgatóság vezetője azonban eközben ma már elismeri, hogy ez történt. Közlemény érkezett ugyanis az előbb a szerkesztőség(ek)be.

Mostmár sürgős, ugye? Sőt, mostmár tiszteletteljesség is van, ugye?

Mindehhez "csupán" annyi kellett, hogy a sajtóban megszellőztessük, milyen súlyos félreinformálás történt Nagyváradon - meg több más városban is - a népszámlálási biztosok képzésekor, hogyan tájékoztatták ismételten hibásan az összeírást végzőket, illetve ki felelős ezért például Váradon... Valamint még az is kellett hozzá, hogy a kisebbik koalíciós partner egyenesen a miniszterelnökhöz forduljon az ügyben. Ez egy nappal a mostani közlemény kiadása előtt történt meg... (A nyelvezetbe nem szerencsés belekötni, hivatali nyelvezet, a lényeg attól még érthető. Csak jó későn jön, s ez is csak többrétű nyomásgyakorlás után. Ez is lényeges ám. És jellemző.) Tessék tehát.

SÜRGŐS SAJTÓKÖZLEMÉNY A STATISZTIKAI HIVATAL MEGYEI IGAZGATÓSÁGA RÉSZÉRŐL
 
Tisztelettel kérem, hogy a holnapi kiadásokban jelenjen meg.
 
FIGYELMEZTETÉS!!!
 
Figyelembe véve azt a zavaros helyzetet, amely a képzések során kialakult az etnokulturális vonások a regisztrálás célszemélyétől eltérő, más személy általi kinyilvánításának lehetőségéről, a következő pontosítással élünk, a népszámlálás eljárási kereteihez illeszkedő módon (A népszámlálást végzők kézikönyve, 72. old., valamint a személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabály - 2001/677-es számú törvény):

abban az esetben, ha a nyilatkozatot egy családtag teszi, ezeket az adatokat be kell vezetni a nyomtatványba, akkor is, ha az alany nincs jelen a nyilatkozattételkor.
 
abban az esetben, ha az adatokat szomszédoktól, tömbházfelelőstől, vagy a családtól idegen más szemlélyektől gyűjtik, ezeket az információkat nem kell bevezetni a nyomtatványba.
 
Csatoljuk az alábbiakban A népszámlálást végzők kézikönyvében szereplő passzusokat, amelyek elérhetőek a következő címen is: http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2011/07/manual-rpl_pag60-93.pdf

Dana PAŞC
ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ
 
URGENT COMUNICAT DE PRESĂ DIN PARTEA DIRECŢIEI JUDEŢENE DE STATISTICĂ

Rog respectuos să apară în ediţiile de mâine.

ATENŢIONARE!!

Având în vedere situaţia confuză care s-a creat la instruiri, în ceea ce priveşte posibilitatea declarării caracteristicilor etno-culturale de către altă persoană decât cea care face obiectul înregistrării, facem următoarele clarificări în conformitate cu precizările instrumentarului de recensământ (Manualul personalului de recensământ pag.72 şi legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal – Legea 677/2001) :

în cazul în care declaraţia este făcută de către un membru al familiei, aceste date se înscriu pe formular chiar dacă persoana nu este prezentă în momentul declarării.

în cazul în care datele sunt culese de la vecini, administratori de bloc sau alte persoane străine de gospodărie, aceste informaţii nu se înscriu în formular.

Anexăm mai jos precizările făcute în acest sens de Manualul de recensământ care poate fi consultat şi la adresa:
http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2011/07/manual-rpl_pag60-93.pdf

Dana PAŞC
DIRECTOR EXECUTIV

Magyarul: a nemzetiséget, az anyanyelvet és a vallást igenis bediktálhatja a családtag is. A kérdezőbiztosnak pedig regisztrália kell ezen adatokat is.

Mint már jeleztem, az ennek ellentmondó információt épp Dana Paşc közölte a leendő számlálóbiztosokkal, a váradi képzésen... Eme kérdezőbiztosok egyike most így reagált a megkérdezésemre, illetőleg a közleményre:

Helyes, és még helyesebb lett volna ezt mondani a legelejétől, nem pedig többször elismételni, hogy "NU SE COMPLETEAZĂ" ("NEM SZABAD KITÖLTENI").

És hogy "situaţie confuză", azaz "zavaros helyzet"... :D ... Nem is tudom, ki teremtette, kinek betudhatóan alakult ki...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr153311991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása