Blogosz

MESE NINCS.

A múlt gyöngyszemei fognak agyoncsapni (+videó)

2022. január 22. 18:23 - BlogoszEditor

Néhány pillanattal azelőtt, hogy épp ott mentem el, leomlott a nagyváradi orvosi egyetem főépületének főbejárata elé, a járdára az épület átnedvesedett vakolatának egy darabja.

Bár pontosan a kapu elé hullott, áldozat ezúttal nincs. Megkarcolódott viszont az egyetem egyik alkalmazottjának autója. Ugyancsak ő és egy kollégája voltak azok, akik meghallották az omlás hangját odabentről, az emeletről. Ők hívták ki a hatóságokat: percek alatt megérkezett a rendőrség, valamint a tűzoltóság, meg a köztisztaságért felelős RER utcaseprői.

Pár perccel a mostani omlás előtt egyébként pont mellette lévő épületről is leesett egy darab vakolat. Onnan, ahonnan már máskor is hullottak le nagyobb darabok. Mindkét épület homlokzata mégis változatlanul elhanyagolt állapotban van. Akárcsak rengeteg más épületé a városban. Napokkal ezelőtt pedig a nagyállomás aluljárójának mennyezetéről szakadt le egy hatalmas darab (ez is látható a videón). És ott is számos másik részen repedezett, szintén omlás előtt áll.

Nem véletlenül mondom évek óta, hogy az utóbbi évtizedekben szó szerint is esik szét ez a város, nem csak több átvitt értelemben. A rendbetétele pedig a leromlásnál lassabban halad, és minőségileg sem mindig elfogadható. Egyébként a Bolojan-adminisztráció volt mindeddig az egyetlen, amelyik konkrétan próbált is tenni valamit: programot indított a történelmi épületek homlokzatának felújítására, amely még ma is tart. Ám változatlanul a "Vigyázat, omlik a vakolat!"-feliratok települése vagyunk ma  száz éve még a térség gyöngyszeme volt a város, építészeti szempontból is. Ezek a gyöngyszemek esnek most a fejünkre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr5616821486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása