Blogosz

MESE NINCS.

Nyuszi

2011. október 14. 15:20 - BlogoszEditor

 

Kiugrattam a nyulat a bokorból az előző bejegyzésemmel és az ugyanebben a témában ma megjelent újságcikkemmel. Kolozsvártól a Székelyföldig téma, ahogy hallom, s pártközi levelezgetések, meg telefonálgatások indultak el. És most, hogy felkapták a fejüket, igyekeznek még hamar, a kezdés előtti utolsó napokban minden magyar megfigyelőnek, meg kérdezőbiztosnak felhívni a figyelmét: ne dőljenek be a manipulációknak.

Mert bizony rendellenességek vannak a népszámlálás körül. Már most, pedig még el sem kezdődött. Mondtam az előző posztomban is: gyanús dolgok zajlanak itt.

A lényeg ugye az, hogy az egyik számlálóbiztos elmesélte nekem: a nagyváradi felkészítő alkalmával azt közölték velük, hogy tilos a hozzátartozók nyilatkozata alapján felvenni a 18 évnél idősebb, ideiglenesen távol lévő személyek nemzetiségre, anyanyelvre és vallásra vontkozó adatait. Aki tehát nincs otthon (mondjuk épp külföldön van), ahelyett nem mondhatja meg valamelyik családtagja, hogy magyar. Sőt, tilos ezt rögzíteni (s így az illetők egyszerűen kimaradnak az összeíráskor a magyarság soraiból).

És ezt tanítják a felkészítőn, egyes helyeken! Sőt, amikor az illető leendő számlálóbiztos visszakérdezett, még azt is mondták neki, hogy a külföldön lévőknek el kell menniük valamelyik román külképviseletre, ha részt akarnak venni a népszámlálásban.

Csakhogy - figyelem! - mindez hazugság. Nem, nem tévedés, nem hiba. Hanem hazugság, manipuláció. Ezt derítettem ki ma. És nem az én forrásom értette rosszul a tanfolyamon az egészet, dehogy. Nagyonis jól értette, mert ezt mondták nekik. Kifejezetten ezt a törvénytelenséget akarták megetetni velük! (S hogy akkor az én érdeklődésemre miért erősítették meg az EMNP népszámlálási forróvonalán, hogy ez bizony így van, tilos a jelzett módon történő adatfelvétel? Nos, egyszerű: ma felhívtak és elnézést kértek, elismerve, hogy tájékozatlanok voltak. Szóval eléggé nagy a kavarodás egyes kérdezőbiztosok és megfigyelők szintjén is. És ez pont segít a zavarosban halászóknak.)

Történt ugyanis, hogy ma utánajártam: a hozzátartozók igenis nyilatkozhatnak a távol lévők nemzetiségéről, vallásáról és anyanyelvéről is, sőt, ezt is kötelező regisztrálnia a kérdezőbiztosnak! Ez a lényeg.

Még a Számlálóbiztosok kézikönyvében (Manualul personalului de recensâmănt) is benne van, a 72. oldalon található meg: "az ideiglenesen távol lévő személyek esetében azt a nemzetiséget írják be, amit az adott személy otthonában található más személyek megjelölnek." ("Pentru persoanele temporar absente veţi înscrie etnia pe care o declară persoanele prezente din gospodăria persoanei în cauză".)

És a cikkem nyomán közben egyre-másra érkeztek a telefonhívások a romániai magyar pártok szakértőitől. Mígnem egyikük megsúgta: itt valamelyest összehangolt diverziós akciókról van szó.

Ugyanis nem csak itt, Nagyváradon történt meg, hogy a felkészítőn készakarva félrevezették a leendő kérdezőbiztosokat, a nemzeti kisebbségek (számarányunk miatt kijelenthetjük: főleg a magyarság) elleni akcióba bocsátkozva ezáltal. A legnagyobb rommagyar párt egyik emberétől tudom: más megyékből is érkeztek ilyen hírek hozzájuk, többhelyütt ugyanezen forgatókönyv szerint próbálják eleve tévútra vinni az öszeírást végzőket, s megkárosítani a nemzeti kisebbségeket, azáltal, hogy nem is regisztráltatják a külföldön tartózkodók nemzetiségét, sem az anyanyelvét, sem a vallását, hanem csak a többi adatukat vétetik fel. Ami teljesen törvénytelen!

A népszámlálási szakértő szerint - akinek a kilétét most tényleg nem fedem fel, megígértem neki, hogy nem teszem - a diverzió célja sem semmi. A román állam ugyanis azt akarja elérni, hogy minél több lakost összesíthessen, minél nagyobb lélekszámra hivatkozva fokyamodhasson európai pénzekért, s talán más előnyökért is - ezért mindenkit regisztrálnak, az ideiglenesen külföldön tartózkodókat is. Meg amúgyis ez a normális és a törvényes. Ám közben arra törekszik, hogy a nemzeti kisebbségeket (és főleg a magyarságot) akár mesterséges eszközökkel (értsd: hamisítással) minél kisebb lélekszámúnak tüntesse fel, ezáltal is csökkentve az ő hivatkozási alapjukat. Vagyis a mienket. Ezért igyekeznek a számlálóbiztosok szintjén már eleve zavart kelteni, egyből az összeírás alapjainál kezdve az adatok megmásítását... És ezt egy olyan állítja, aki közel van a tűzhöz...

Úgyhogy ne legyünk nyuszik: mindenki bediktálhatja magyarnak azokat a magyarokat is, akik épp nincsenek otthon. Sőt: be is kell. Mert kint van a nyúl a bokorból. És ha a kérdezőbiztos akadékoskodik, dugjuk nyugodtan az orra alá a kis bolyhos farkát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr773303014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása