Blogosz

MESE NINCS.

Mindenünk jelképe: az elveszett "U" évfordulóján

2019. július 21. 21:03 - BlogoszEditor

Úgy saccolom, rövidesen itt lehet az első évfordulója annak, hogy Nagyváradon, a Rogin, uniós pénzből épített vásárcsarnok bejáratánál lévő óriási, krómozott betűs feliratban - ''CENTRU DE AFACERI CU PRODUSE AGROALIMENTARE'' - a ''CU'' szóból leesett az ''U''. Mivel azóta sem pótolták, remélem, mostanság, az évforduló alkalmából legalább lesz valami kis ünnepség.

Mégpedig az illetékes közterület-fenntartó (ADP) szervezésében. Koncertek, szabadtéri programok, gyereksarok - az egy évvel ezelőtti leesés pillanatában pedig tűzijáték, himnusz.

20190721_190539.jpg

De most komolyan: az ilyen, részletekkel kapcsolatos hanyagságok és rendetlenség miatt is vagyunk abban, amiben. Mert mindenütt telistele van a város is ilyesmivel, hát még az ország. Sehol semmi nincs igazán rendesen megcsinálva. Legyen az felújítás, vagy teljesen új építés, vagy bármi. Mindig mindenütt valami - és általában nem is csupán egyetlen dolog, elem, részlet - lötyög, mozog, csepeg, reped, kattog, zörög, nem illeszkedik rendesen, vagy eleve ott sincs, ahol lennie kellene, nem odaillő, más formájú, színű, állagú, ott van egy rohadt nagy rés, amott gazos - meg még annyi variánsban képes a soha el nem készültséget a viszont máris leromlásban levéssel egyszerre hozni.

Vagy épp leesik, ugye. Oszt úgy hagyják. Mer az a hülye, améket ilyen részletek zavarnak, haggyadmán, ugyanmán, mennyélmán. És közben valójában szinte már ilyen részletekből áll körülöttünk minden, ebből tevődik össze a környezetünk.

Leesett? Le van ejtve. Közben pont az nem esik le, hogy ha leesett, és úgy hagyjuk, az lassan széteséssé alakul. Nézz csak körül, élj bárhol is Európa ezen felén. Mindenfelé egy csomó minden le van esve, oszt jóvanaz. Az egész régió le van esve. Az adott nagyváradi vásárcsarnok bejáratától egy éve hiányzó ''U'' maga Kelet-Európa. És a leesésének évfordulós rendezvénysorozatával ezt az egészet ünnepelnénk: azt, hogy nem tettük vissza azt a rohadt ''U''-t sehova, pedig millió helyről hiányzik körülöttünk, nem csak pont az adottról. Meg azt, hogy eleve fel sem tesszük rendesen sehova az ''U''-kat. (Akkor sem, ha erre is ad pénzt az EU.) (Ilyenformán nekünk az EU is csak E.)

Amúgy a szóban forgó váradi létesítmény is - a leesett és vissza nem tett betűn kívül - sokkal több ilyen példával szolgál, egyből: alig adták át, máris át kellett építeni, mert télen megfagytak benne az árusok, a vele egyszerre épített parkolóházában nem működik a lift, a felső szint spéci borítása esik szét, és megannyi összehozatal zavaróan elnagyolt, szegőkövek esnek le, stb., stb. Szóval igazán van mit ünnepelni az "U" eltűnésének évfordulóján.

Mellesleg a várost jelenleg a PNL vezeti. (Gyengébbek kedvéért: nem, ezt nem azért jelzem, hogy a polgármestert és a városi tanács többségét adó pártra kenjem a dolgot - sőt, akkor már hozzá is teszem, hogy a PNL-s vezetésnél mostanság csakis sokkal rosszabb variánsok lennének. Hanem azért mondom, hogy elmeséljek egy épp idevágó kis esetet.) Nos, e párt megyei szervezete székházának bejárata fölé is hasonlóképpen külön betűkből van kirakva, hogy "PNL". Onnan meg történetesen az "L" jár le, legalábbis én már kétszer láttam leesve. Ám a várost vezető párt székházán mindkét alkalommal napokon belül (ami szintén elég hosszú, még így is) pótolták a hiányosságot, visszatették a hiányzó betűt. Hm.

Oda tehát nem lehet évfordulós ünnepséget szervezni. Viszont ha a hanyagság és szétesés összes olyan helyszínére szerveznének ünnepséget, ahol minimum első évfordulója van a trehányság ki nem javításának, még így is jelentősen felpezsdülne a város és az ország kulturális élete. Hiszen tele vagyunk potenciális helyszínekkel. Olyannyira, hogy az egész ország minden pillanatban koncertektől, szabadtéri programoktól lenne hangos - meg persze tűzijátékoktól, himnusztól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr1914973984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása