Blogosz

MESE NINCS.

A kultúra öltöztet

2012. szeptember 22. 11:55 - BlogoszEditor

Be van csukva. Úgyhogy persze én kinyitom. Ahogy két kiállítóterem között épp elhaladok a volt ruhagyár rég használaton kívüli ipari liftje mellett, valami fényt látok kiszűrődni az öreg felvonóból - úgyhogy kitárom az ajtaját, lássuk csak, mi van ott.

És egyből valami szép tárul fel: az elhagyatott gyárépület liftjébe beszuszakoltak annak idején valami vasléceket, csöveket, fémhulladékot. Összevissza, kereszbe, jobbra-balra nyomkodták be, ahogy csak befértek. Úgy állnak most ott, olyan alakzatot öltve, mintha egy nagy fémcsillag lenne az egész. Ráadásul meg is van világítva: a gyárépület emeleteiről leszűrődő fény a liftaknába is behatol, úgyhogy pont jó szögben világítja meg a felvonó kabinját, s benne a nagy csillagot. Ami olyan hatást kelt, mintha a felvonóval érkezett volna közénk a magasból, s most kieresztettem a liftből, előzékenyen kinyitva neki az ajtót. Pont olyan az egész, mint egy installáció. Pedig nem az. Ettől jó.

Igazi installációk a volt gyár termelőcsarnokaiban vannak - más művekkel együtt tekinthetőek meg ezekben a napokban. Vannak köztük nagyon szépek és teljesen amatőr munkák is. De lám, az ember mindig talál magának még rejtett kincseket is az ilyen rendezvényeken.

Ja, hogy milyen rendezvényen? Hát most zajlik épp Nagyváradon a Kultúradíler Nemzetközi Gálája (Gala Traficantului de Cultură Internaţional) elnevezésű alternatív művészeti seregszemle. Tegnap kezdődött, hétfőn zárul, a helyszín az egykori Rovex ruhagyár, Griviţei utca 11 szám (a vár mellett). Főleg a kísérleti művészettel ölelkezik ez a rendezvény - s mint ilyen, elég érdekes pózokat tud felvenni közben. A folyamatosan látogatható tárlatokon kívül vannak színdarabok, koncertek, vetítések, műhelyfoglalkozások, divatbemutató, s sok kis apróság. A részletes program itt mazsolázható. (Egy kicsit kérdőjeles számomra egyébként az, hogy van belépő is: ha jól emlékszem, 15 legy a napi és 35 lej a bérlet, vagy valami ilyesmi. Nem is tudom: szerintem egy ilyen jellegű rendezvénynek meg kellene oldania máshonnan a támogatásokat, s a közönség számára ingyenesnek kellene lennie - de persze védhető az az álláspont is, hogy a modern művészet is biznisz, sőt.)

tc.jpg

Megnéztem tegnap, a nyitónapon: érdemes végigbóklászi a helyszíneken, belecsippenteni ebbe-abba. És persze maga a helyszín is még érdekesebbé teszi az egészet, a gyár szelleme kísért azért mindenütt. Ahogyan azt kell: alternatív művészet ipari csarnokokból lett térben.

Ráadásul épp ruhagyár volt. Egyébként ennek bizonyos felszereléseit, tárgyait is felhasználták most egyes installációkhoz. De nem ez ami a legjobb benne. Hanem az, hogy milyen jó köntösben tűnik fel így a kultúradíler, s az ő egész gálája. :)

traf.jpg

Volt futószalagból kifutó az egyik csarnokban. Ez nappal van, de este, sötétben még érdekesebb

A kultúra öltöztet tehát. Vagy a ruhagyár öltözteti ezúttal a kultúrát? Azt hiszem, mindkettő egyszerre: egymás szemében csillannak meg, nézegetik egymást, simítgaják el a másikon a (gála)ruháik gyűrődéseit. Még van ebből pár nap: érdemes benézni e kulturális divatbemutatóra. Már annak, aki szereti a mostani divatot a kultúrában. Ja, meg annak is, aki nem szereti. Ő legfeljebb egy nagy ruhát kap majd a kultúrától. De csak úgy, játékosan - nem fog igazán fájni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr334795521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása