Blogosz

MESE NINCS.

Videón a példátlan nagyváradi vihar által okozott egyes károk

2023. július 26. 18:44 - BlogoszEditor

Mi volt ez? Mert, hogy nem tornádó – bár kicsit hasonlított hozzá -, az biztos. És mi lett utána? Nézzük.

A romeltakarítás első napja a mai Nagyváradon, és még jó néhány ilyen következik, legalábbis elnézve a város állapotát. Nagyon sok éve nem volt ekkora vihar a városban. Ráadásul elképesztően rövid idő alatt csapott le, és szintén keveset tartott, mégis az utóbbi évtizedek legtöbb kárát okozta.

Magam is csak kimentem tegnap az udvarra, megnézni , hogy szokatlan irányból érkezik az égbolton a feketeség, és már az első esőcseppek is lehullottak, de amúgy minden oké - öt másodperccel később már orkán erejű szél tombolt, emiatt lényegében vízszintesen zuhogott az eső, és képtelenség volt kint megállni a viharban. Tehát pillanatok alatt csapott le az egész, és mindegy öt percet tartott csupán.

Máskor is vannak persze néha nagy viharok, ám ami most zajlik, az már javában a klímaváltozás része. Kicsit hozzá is szokhatunk a változó időjárási jelenségekhez is az utóbbi években, így többek között megfigyelhettük a nálunk is tomboló viharok eldurvulását is. A mostanihoz hasonló azonban az utóbbi esztendők során még nem érte a várost.

A szél legnagyobb sebessége 144 km/h volt Váradon, maga a teljes jelenség pedig leginkább tornádó az hasonlított - de egy helyi meteorológus kiemelte, hogy nem az volt, csak ahhoz valóban nagyon hasonlatos Sőt, a várost ért jelenség nagyobb kiterjedésű volt, mint egy átlagos tornádó, mivel több tíz kilométeres körzetben pusztított, így összességében nagyobb kárt is képes okozni. Ugyanakkor a tornádó maximális szélereje duplája a már említettnek, viszont csak jóval kisebb területen aktív - míg ez a microburstnek nevezett jelenség (magyar szó nincs rá, jelentése „vihar által okozott lefelé irányuló légáramlás”) fele akkora szélerővel is nagyobb pusztításra képes, ha az általa érintett teljes területet vesszük. És ez a jelenség lényegében ismeretlen volt eddigi mifelénk.

Kedden 17 óra körül csapott le a román-magyar határvidék településeire - ma pedig már a károkat összesítik. Levideóztam Nagyvárad néhány részén a tájat. Lényegében sokkal több ilyen van városszerte, mindez csak mutatóban van itt, a felvételeken.

Rengeteg tetőszerkezet megrongálódott, vagy teljesen megsemmisült, parkoló járművekre hullottak cserepek, dőltek fák, jelzőtáblák, fémlemezek, falak omlottak le. A város parkjaiban igazán posztapokaliptikus a látvány: tulajdonképpen mindegyik park még sosem látott károkat szenvedett, ezeken a helyeken döbbenetes tájak láthatóak most. Nagyváradon csak fából körülbelül 1200-at rongált a vihar, ezen belül mintegy 200-at gyökerestől kidöntött. Különösen érdekes, hogy a kárt szenvedett fák nagy része egyáltalán nem volt korhadt, sőt, zömmel teljesen egészségeseket, azaz sokkal súlyosabbakat csavart ki a szél. Rengeteg létesítmény kis károsodott, az akvaparktól az állatkerten át a város legnagyobb köztemetőéig mindenhol a károk elhárításán dolgoznak ezekben a napokban. Arról nincs kimutatás, hogy hány magánkézben lévő ingatlan szenvedett károkat. de szemmel láthatóan igen sok. A sürgősségi esetek kezelésére létrehozott megyei szakbizottság vezetője, Dumitru Țiplea prefektus szerint az utóbbi fél évszázadban példátlan volt ez a vihar nálunk. Ő az első összesítés alapján úgy tudja, csak Váradon több száz épület rongálódott meg, továbbá mintegy kétszáz gépjármű, a vihart követően pedig az 112 sürgősségi hívószámra óránként több mint ezer hívás futott be. A prefektus is megerősítette, hogy ez nem tornádó volt, ugyanakkor a környékünkön merőben szokatlan jelenség.

Itt van tehát egy mai videóösszeállításom a város egyes pontjairól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr118179733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása