Blogosz

MESE NINCS.

Szabatosan arról, amit az RMDSZ művel. És arról, hogy "miért nem elítélhető"

2014. november 26. 22:15 - BlogoszEditor

Van az, amikor pontosan tudsz valamit, mégis forgatod magadban, meg is fogalmazod, többféleképpen, és nem is rossz - aztán valaki másnál hallasz egy másik megfogalmazást. És érzed: ez az! Vágod: pontosan ezt mondtam én is, csak más szavakkal, de ez így, ahogy most elhangzott, hát ez a legadekváltabb. Ezt kerestem. Úgyhogy most köszi, Mircea Geoană. Sosem gondoltam volna, hogy egy politikusnak, ráadásul egyenesen egy PSD-snek, sőt, egy volt PSD-elnöknek lesz bármi megköszönnivalóm. De most olyan ügyeset mondott.

Mert ugyebár az RMDSZ már tárgyal is arról, hogy majd mikor álljon át ismét az épp győztes oldalra, és mit kap cserébe. (Jelenleg még a PSD-vel kormányoznak, de közben már egyeztetnek a Iohannis vezette PNL-vel is. Központi és helyi szinteken is. Azt pedig, hogy eddig a Ponta-féle PSD-t támogatták, épp tegnap próbálták meg elkenni, egy apró műbalhé révén. Nevezetesen azzal, hogy Kovács Péter főtitkáruk úgymond "elhatárolódott" Frunda Györgytől, aki a kampányban még az arcát sem átallotta adni Ponta reklámozásához - úgyhogy most rákenik az egészet, ő visszautasítja, és szevasztok.)

Na, és akkor ezenközben arról kérdezték Mircea Geoanát, mit szól ahhoz, hogy az RMDSZ még velük kormányoz, de már másfelé tárgyal. Oké, persze alapjáraton tényleg az van, hogy kit érdekel, lényegében mellékes az, hogy egy politikus mit nyilatkozik, főleg kamerák előtt. Politológiai szakkifejezéssel élve: lószart sem jelent. Ám ez most kicsit figyelmet érdemlő, mert ő ezt a meglepően hidegfejű, a kamerák előtt szokatlanul őszinte, tökéletesen súlyozott, precíz választ adta:"Senkit sem kell meglepnie az RMDSZ ama előre látható bejelentésének, hogy a megválasztott államfő táborába fog átmenni. Így volt ez 2004-ben és 2009-ben is. Ezt teszi az RMDSZ minden alkalommal, és nem ítélhetjük el ezért. Olyan döntés ez, amelyet minden alkalommal meghoztak, viszonylag következetesen." ("Anunţul de anticipat al UDMR-ului că va merge în tabăra preşedintelui ales nu trebuie sa surprindă pe nimeni. Aşa a fost si în 2004 şi în 2009. Este ceea ce UDMR a făcut de fiecare dată şi nu putem sa o condamnăm. Este o decizie pe care a luat-o de fiecare dată de o manieră relativ consecventă.")

Ó, igen! És érzem: ez az! Vágom: pontosan ezt mondtam én is, csak más szavakkal, de ez így, ahogy most elhangzott, hát ez a legadekváltabb. Ezt kerestem. És komolyan mondom. Ha hideg fejjel, mindenféle - amúgy jogos - ellenérzés, düh, elutasítás, elfogadás, vagy akármi nélkül belegondolunk, tényleg ez van. A köznyelv úgy szokta ezt megfogalmazni, hogy "az RMDSZ egy kurva". És hozzá szokta tenni: "persze mindegyik párt az, de az RMDSZ a legnagyobb". És hogyne, ez így igaz. Ám mennyivel kevésbé kocsmai szintű és szagú, mennyivel mélyebben átgondolt, és ugyanoda érkező, mennyivel szabatosabb az, ahogyan most a legdurvább maffiapárt egyik szalonképesebb arca megfogalmazta a kisebbségi maffia szerepét, helyét...

Mert az RMDSZ valóban arra állt be már jó ideje, hogy ezt műveli: ha csak tudja, beháttértárgyalja, betitkospaktumozza magát a kormányzatba, akárki is legyen ott vele - és helyi szinten is bárkikor, bármelyik párttal hajlandó, sőt, egyenesen kész együttműködni. Mi több, nem egy olyan esetet láttunk már - például itt, Bihar megyében is -, hogy egy csapattal kormányozgatott épp Bukarestben, itt pedig a helyi szervezetük az ellenkező táborral volt épp szövetségben. Mert igen: ez az RMDSZ maga. És ez a stratégiája. Mindig hatalmon lenni, ameddig csak létezik még ez az egész tulipános érdekszövetség és kereskedelmi társaság. Így hozhatják ki a legtöbbet az egészből, így mennek legjobban a hatalmas pénzeket mozgató, fű alatti üzleteik - mert csakis erről van szó - és közben így lehetnek biztosak abban, hogy a korruptak lekapcsolása mindig a lehető legkisebb mértékben érinti őket, a nagyobbak közötti meccsekkor, hatalomváltásokkor is.

Ja: hát nyilván ez az egész azt is hozza magával, hogy az RMDSZ-nek amúgy semmi köze a magyar közösséghez, és közben nem képviseli az érdekeit. Nem magyarázom itt el újra, mert most nem ez a téma. Meg amúgyis világos. Akinek meg még mindig nem az, annak meg azért fölösleges magyarázni. Továbbá mennyire adekvált az is, ahogy Geoană megjegyzi: "nem ítélhetjük el ezért". Hiszen tényleg nem ítélhetjük el. Nézzük: 1989 óta a romániai politikai szcéna is sokat változott - és a pártok megtalálták benne az eszözeiket, a bizniszeiket, a stratégiáikat, a szerepköreiket, a klientúráikat, a pályáikat, a módszereiket. Önmagukat. Az RMDSZ is péládul azt, amit játszik. És ezért - ha a végsőkig végiggondoljuk, oda is eljuthatunk, hogy elvben - tényleg nem ítélhető el. Hiszen az RMDSZ egy párt. Értik? Tökmindegy, hogy szövetségként van bejegyezve, tökmindegy, miket beszél erről is - akkor is egy párt. Amelyik egyszerre él és visszaél a demokratikus, többpártrendszeren alapuló játéktér nyújtotta lehetőségekkel. Egy párt, amelyik magáért dolgozik, magának, magával. És mint ilyen, tényleg nem ítélhető el, igaza van Geoanának. Hiszen mégis mit várunk egy párttól? Mégis milyen alapon kérnénk szmon erkölcsöt a politikában, vagy a köznyelvi példával élve, milyen alapon várnánk el egy ribanctól, hogy jó és rendes társunk legyen? Persze a nem elítélhető nem azt jelenti, hogy helyes, amit tesz - hanem azt, hogy épp elítélhető, csak minek. Ez ő. Ott kell hagyni. Hátat fordítani neki. Az más. Oké. De mégis mire vár az, aki egyáltalán vár?

No, de a végére hagytam azt, ami a leggyönyörűbb abban, amit Mircea Geoană olyannyira cizelláltan megfogalmazott. Azt mondja, hogy az RMDSZ állandóan átáll az épp erősebbik oldalra, mégpedig "viszonylag következetesen". Ó, ez igen! Tökéletes, tömör megfogalmazása a politikában rejlő abszurdumnak, a szavazókat mindenkor fenyegető, állandó csapdára való pompás rámutatás. Hiszen akkor tehát mit művel az RMDSZ? Állandóan elárulja azt, akivel épp kormányoz, ha a másik oldal nyer közben választást, és állandóan dezertál, átáll. És hogyan teszi ezt? Következetesen. Azt a szemantikai mindenit, mily gyönyörű! A következetesség tehát abban áll, hogy hol ide áll át, hol oda. A teljes kifordítása ez mindennek, az abszurd, sőt, már szinte a szürreális maga. És mégis pont igaz.

Ám még ez sem elég, még ezt is meg lehet fejelni. Hiszen ott van még az is a nyilatkozatban, hogy azt mondja: "viszonylag következetesen". Ah! Pazar! Tehát az úgymond következetesség ráadásul még viszonylagos is.

Szóval ezek szerint van olyan, hogy relatívan konzekvens. Viszonylagosan következetes. Ami ráadásul abban áll, hogy abszolút inkonzekvens. Teljesen következetlen. És igen, igen: ez az RMDSZ. Épp ez. Következetesen lehet rá számítani, mivel tudni lehet róla, hogy nem lehet rá számítani. Úgy lehet vele kalkulálni, hogy mindig számításba jön, amikor nincs igazi, rendes megoldás.

Amúgy épp ma készítettem egy ilyen képet - az utolsót, a kampány utáni helyzetet, ha úgy tetszik, a végjátékot mutatót. Ünnepeljünk hát román romániai módra, a közelgő "nagy változást", "megtisztulást".

20141126_110601.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr986935991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása