Blogosz

MESE NINCS.

Ingyenleves, a mi számlánkra

2011. január 22. 11:43 - BlogoszEditor

Állampolgárság-ügyben azt tudatta az előbb a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság, az erdélyi magyar sajtónak is szétküldött közleményében, hogy "Folyamatosan nyújtják be a kérelmeket a határon túli magyarok, hetente annyi kérelem érkezik, mint a tavalyi év egészében. Csütörtökön délelőtt érkezett be a tízezredik egyszerűsített honosítási kérelem, és a péntek 14.00 órás adatok szerint 11.889 kérelmet fogadtak be a külképviseletek, az anyakönyvezetők és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai. Szabadkán, Csíkszeredán, Kolozsváron a legnagyobb az érdeklődés, de további 47 külképviseleten is adtak már be kérelmet. A kérelmeket körülbelül fele-fele arányban nyújtják be a külképviseleteken és Magyarország területén. (...)"

Milyen szép ez.
És milyen borzalmasan ronda, sőt, embertelen, arcátlan az, ami ezzel is visszaélve itt, nálunk a háttérben zajlik közben.
A leginkább kritikán aluli a helyzet éppen Bihar megyében. Skizoid helyzet van a kettőssel kapcsolatban. Vagyis egyesek ezt a látszatot szeretnék kelteni.
 

De mi épp ezért megnézzük, hogy mi is van itt valójában, ok?
 

Az egész ott kezdődött, hogy a Fidesz-hatalom eldöntötte: beindítja a kedvezményes (vissza)honosítást. Egyszersmind eldöntötte, hogy ebben nem akarja partnerének az RMDSZ-t Romániában - sőt, kifejezetten a Tőkés László-féle EMNT-t akarja.
 

Ennek oka többes. Egyrészt a Fidesz mostanság épp átneveli, saját képére formálja az RMDSZ-t, s megpróbálja bele viszavinni, sokkal nagyobb befolyással Tőkéséket. Ebben ott tart, hogy egy darabig fenyíti az RMDSZ-t, a teljesen hiteltelenné vált figurákat igyekszik kizavartatni, pénzügyileg pedig kicsit lefogyasztani ezt a túltáplált pártot. Befolyásos erővé hízlalja viszont közben az EMNT-t, hogy Tőkéséknek minél jobb tárgyalási pozíciói legyenek.
Változott tehát a támogatáspolitika is. Eddig, sok-sok évig az RMDSZ kapta a budapesti pénzek jórészét, mégpedig az MSZP révén. Most a Fidesz az EMNT-t szórja meg.
 

Na ezért van az is, hogy a kettős állampolgársággal kapcsolatos romániai tanácsadást az EMNT-féle úgynevezett Demokrácia Központokra bízta, teljesen ignorálva az RMDSZ-t.
Ráadásul le akarja bontatni az RMDSZ kötelékében működő státusirodákat, amelyekre manapság már tényleg semmi szükség. Helyette alakultak a Demokrácia Központok, s ezek révén küldi most a pénzeket a Fidesz a Tőkés-projektnek.
Emellett a szavazópolgárok átkódolására is jó az egész. Az EMNT a Demokrácia Központok révén most kapott először igazán komoly szerepet. Egyfajta szolgáltatóvá lett, amely sok magyarnak segíthet a dossziéi összeállításában - egyúttal tehát közvetlen kapcsolattartással építve a Tőkés-vonal imázsát.
 

Csakhogy az RMDSZ egyszerűen nem tudja elfogadni az idők, a széljárás változását. És főleg ahhoz nincs hozzászokva, hogy most nem ő szolgálja fel a feketelevest, hanem őt kínálgatják vele...
Például kettős állampolgársági ügyekben semmiféle szerepet nem kapott Budapesttől (meg ugye erre támogatást sem). Annyira semmit, hogy az már jó látványos - jelzésértékű.
 

Be is gurult, sőt, bepánikolt ettől az RMDSZ - s számos helyi szervezete maga is elkezdett villogni, nehogy teljesen láthatatlanná felejtődjön. Felébredt bennük a küldetéstudat veszélyérzet, hirtelen rájöttek, hogy ők is nagyon segíteni akarnak a magyar állampolgársággal kapcsolatos tájékoztatásban.
Ám mivel senki nem kérte őket erre, csak azt mondhatják, hogy "önként" teszik. Hát ezt is mondják.
 

A legdurvább a helyzet Bihar megyében. Itt hoszabb ideje igazi háború - a politikai mellett már személyes küzdelem is - dúl a Szabó-Lakatos-féle RMDSZ-csoportosulás és személyesen Tőkés között.
Ennek a legvadabb fejezete nyílt meg a kettős állampolgársággal kapcsolatos tanácsadás kapcsán.
 

Szabó Ödönék rájöttek, hogy talán az utolsó nagy dobásuk ez, ki kell használniuk - vagy bekövetkezik az, ami már régóta érik: Tőkés valahogy revansot vesz a sok (és biza sokszor jogos) sérelme miatt, s félreállíttatja őket valamiképp.
Emellett a megyei RMDSZ küzd a támogatóinak a megtartásáért is, tehát nem engedheti meg magának, hogy azok elvándoroljanak az ellenség, azaz a Demokrácia Központok irányába. Ígyhát hihetetlen - és hihetetlenül nemtelen - manőversorozat kezdődött.
 

Még a Bihar megyei Demokrácia Központok létrehozása előtt lépett az RMDSZ: egyszerűen kimásolták a magyar kormány által létrehozott (!) http://allampolgarsag.gov.hu honlapról az akkor ott szereplő fő infókat, s kiadták azt egy úgynevezett tájékoztató füzetben. Immár a saját nevük alatt.
Igaz, hogy mire megjelent a kiadvány, akkorra változtak az előírások - de ez csak szépséghiba, ugyebár. A lényeg, hogy úgy tűnjön, mintha komoly tevékenység folyna.
 

Közben megnyíltak a megyében a Demközpontok is. És innentől Szabó Ödönék végképp nem válogatnak az eszközökben.
Tény, hogy alapvetően a Demokrácia Központokba sem fontos betérni az ügyintézés során, simán kihagyható ez is. Tény továbbá, hogy nagyon vitatható, milyen alapon adhat exkluzivitást a segítésben bárki is (legyen az akár a magyar kormány) bármely szervezetnek. De attól az van, hogy adott. És tény az is, hogy a Demokrácia Központok igazából a Tőkés-oldal reklámirodái.
Az RMDSZ mindent el is követ azért, hogy akik bemennének, azokat elrángassa onnan. A fő cél, hogy Tőkésék irodáitól (s így attól a politikai oldaltól) távol tartsanak minél több embert.
 

Ezt az RMDSZ a maga szempontjából zseniálisan csinálja: a sajtóbeli kommunikációja erős és agresszív, skrupulusok nélküli, egyszerű, jól célzott. A politikája pedig lazán lefizetős.
Hiszen egyszerűen a megvásárolható érdeklődők felvásárlása az, ami zajlik. Fantasztikus PR-húzással ugyanis a megyei RMDSZ bejelentette: ők ingyen fordíttatják le a szükséges okmányokat. (Igaz ugyan, hogy kiderült: azt nem tudják, hogy pontosan miket kellne lefordítani - ez aztán oda vezet, hogy a hozzájuk fordulókat félrevezetik, hiányos aktacsomót állítanak össze a számukra. De ez mindegy. Ezt is kimagyarázzák. Nem a szolgáltatás minősége a lényeg. Hanem az, hogy ne a másikokhoz menjenek a segítséget igénylők.)
Nos, az ingyenesség reklámozása, a néhány tíz lejnyi megtakarítás lehetőségének kínálgatása biztosan bejön nekik, s sokakat fog elszippantani a Demközpontoktól.
 

Holott annyit már mindenki tudhatna, hogy ingyenes szolgáltatás soha, sehol nem létezik. Ugyebár a világon még senki nem evett ingyenlevest. Mivel ilyesmi egyszerűen nem előállítható. Hiszen valaki, valahol, valamiből, valahogyan, valakinek mindig törleszt érte. Alaptétel.
Az RMDSZ is valahogy és valamiből fizet ezért. Vajon miből állja a cehet? És hogyan? Érdekes, nem?
Főleg ha megnézzük, hogy lényegében egy hatalmas kampánymanőverre, manipulációra mozgósít megint pénzeket, apparátust, energiát. A befolyás megtartása - vagy legalábbis annak megpróbálása - érdekében semmi sem drága.
 

Van egy másik igazán zseniális húzásuk is. Ami csak tovább növeli a káoszt a polgárok körében.
Ugyanis miközben a Fidesz Budapestről Tőkéséket tolja, s a Demközpontokat, addig a Fidesz másik erős embere, a debreceni Kósa Lajos a Bihar megyei RMDSZ-nek nyújt segítséget. Utóbbiak közös akciókat, iratbenyújtást, eskütételeket szerveznek épp. Azaz reklámkampányt annak a Bihar megyei RMDSZ-nek (és általában véve is az RMDSZ.nek), amelyet ebben az ügyben végképp nem támogat a Fidesz központi vezetése. Úgyhogy érdekes Kósa magánakciója....
Sőt, emellett az itteni RMDSZ-nek még pár kisebb magyarországi település vezetőjét is sikerült maga mellé állítania.
Valóban profin csinálják, nah. Bámulatos, tényleg az.
 

Én úgy látom tehát, hogy az RMDSZ távolról sem segíteni akar a kettős állampolgárság intézésében. Ez a legmellékesebb célja. Hiszen nem is csinálja komolyan, sokszor téved, ellenben rengeteget kiabál, hangoskodik, ricsajozik. A sajtóban is, sőt, főleg ott.
A fő cél az, hogy zavar legyen a polgárok fejében. Hogy úgy tűnjön, mintha versenyhelyzet lenne a két szervezet között ebben - s nem az egyik önjelölt mind mászna rá arra a másikra, amelyre amúgy szintén nincs nagy szükség, de amelyik most a magyar vezetés partnere ebben az ügyben. (Pedig valójában ez utóbbi a helyzet.)
Ha legalább ezt - azaz a lakosági megcsömörlést - elérték, máris nyertek az RMDSZ-es stratégák. Megnyerték a maguk átmentéséért indított csatát. Ha akárcsak azt kiváltják a szívós aknamunkájukkal, hogy a magyarok többsége megundorodik mindkét oldaltól, s emiatt nem megy egyikhez sem, akkor az RMDSZ máris örülhet.
Mindenképp oda kell hatnia, hogy rombolja, vagy akár csorbítsa a Tőkés irodáinak imázsát, népszerűségét, hitelét - mert ezzel Tőkést, mint politikai ellenfelet (s a leendő zsaroló-tárgyalópartnert) gyengíti, mögüle húzza el a potenciális támogatókat, az erőt.
 

Nos, úgy gondolom, ez a destruktív hozzáállás egyértelműen a diverzió magasiskolája.
Itt tartunk hát: a magyar állampolgárság elvileg integratív, nemes, összenemzeti, miegymás ügye óriási diverzióvá silányult nálunk.
Kettős kommunikáció zajlik a kettős állampolgárságól, kétféle érdek mentén, két ország magyar politikai köreinek viszonylatában.
Ám at hiszem, az eddigiek alapján azért megállapítható, hogy kié ezért a felelősség nagyobb része.
 

És szerintem az is megállapítható, mégpedig összegzésképpen, fő tanulságképpen: A HONOSíTÁS INTÉZÉSEKOR A DEMOKRÁCIA KÖZPONTOKBA BEMENNI FÖLÖSLEGES, AZ RMDSZ-HEZ ELMENNI VISZONT EGYENESEN HIBA.
És nincs vita a két fél között. Nincs is két fél ebben az ügyben. Hanem diverzió van. (Nos, tessék. Aki siet, azt itt, a közepén ki is szolgáltam tehát a végkövetkeztetéssel, köszi, nézzen be máskor is.)

Azért mi még menjünk tovább. Mert sajnos van ám tovább is. Hiszen ami külön elképesztővé teszi az egészet, az az, hogy például itt, Bihar megyében nem ez az egyetlen ilyen diverzió.
 

A váradi magyar utcanevek - máig is teljesen megoldatlan - ügyével a Tőkés-oldal kezdett el látványosabban foglalkozni, persze kizárólag arculatépítési szándékkal. Ahogy elkezdték, azonnal futott is utánuk az RMDSZ: először a sajtóban vitázgatva, aztán rájuk licitálva a megrendelhető utcanév-táblák ügyében. Végül attól sem riadtak vissza Szabó Ödönék, hogy - diverzáns kommandót a helyszínre vezényelve - egyszerűen botrányba fullasszák a másik csoportosulás lakossági fórumát, amelyet a témában hívtak össze.
Íme: a lényeg itt is az, hogy elgáncsolják a másik csapatot is, s manipulálják a lakosságot. Mindegy, hogy az átlagember mit ért meg végül az egészből, az sem számít, ha semmit - csak nehogy a másik odal üzenete jusson el hozzá zavartalanul.
Szerintem ebből végül a magyar utcanevek megcsúfolása jött ki.
 

Vagy itt van a nagyváradi magyar labdarúgás centenáriuma, a NAC-ünnepség. Tőkésék találták ki, önfényezési célzattal. Ahogy az RMDSZ megtudta, ők is egyből összedobtak egy megemlékezést, meg szoborállítást ugyanilyen témában. És vitázgattak azon, hogy kinek jutott eszébe először a megemlékezés.
Szerintem ebből végül a váradi magyar sport múltjának megcsúfolása jött ki.
 

Ám van ám ellenpélda is, amikor fordítva megy egymás ötleteinek ellopása, s a kíméletlen manipuláció. Igaz, egyelőre csak egy ellenpélda van helyi szinten. De biztosan lesz még.
Ez pedig Doberdó ügye. Ugye először pár RMDSZ-es találta ki, hogy jól megemlékeznek a doberdói magyar hősökről - főleg, hogy sok váradi is elsett ott, úgyhogy ez is jól kihasználható. Le is utazgattak oda párszor, aztán még egyesületet is bejegyeztek, már pénzekért is pályáznak ilyen ügyek nevében.
Szemet is szúrt ez végül Tőkésnek, aki maga is kiruccant amiatt Doberdóba egy delegációval, jól megemlékezni. Sőt, aztán az EMNT talált magának egy másik, hasonló kampány-játékszert is: ők a Don-kanyarral is foglalkoznak újabban.
Azaz mindkét oldal halottakkal is reklámozza már magát.
Önök szerint ebből az jön ki, hogy milyen jó, hogy egymással versengve ápolják a hősök emlékét? Szerintem nem. Szerintem az jön ki, hogy egymás nyakában loholva versenyeznek már a sírokon keresztülgázolva is. A hősi halottainkat is a saját politikai manipulációs céljaikra használják fel. Azaz meggyalázzák ezt az ügyet is - épp a méltó emlékezés nevében.
 

Amennyi igazi tartalom van az összes említett példában, pont ugyanannyira tart jelenleg bárhol is igazából a romániai magyar politika. És ennek kárvallottjaként ugyanott stagnál a romániai magyar közösség.
Nagyon kevés és fájdalmasan ritkán adódó kivételtől (pl. tanügyi törvény - bár ennek a gyakorlatba ültetését is várjuk még ki) eltekintve látszatcélok, látszateredmények, látszatkommunikáció jellemzi az egészet. Látszatképvielőink vannak, látszattevékenységgel ámítják a választóikat.
Ezen kulisszák mögött zajlanak a konkrét tevékenységeik: a nyilvánosságtól elzárva, hiszen nem is a nyilvánosság, nem a közösség érdekében teszik, amit igazából tesznek. A fő eredmény, a lényegi produktum mindig a hatalom, amit ezen manipulációk révén megszereznek, megtartanak, kiragadnak egymás kezéből. Ez a valós motiváció, s ezt követik igazából.
 

Épp arról beszélgettünk valamelyik nap, hogy ezzel mit lehet kezdeni. Vajon mondhatjuk-e azt, hogy ezen látszattevékenységek nyomán akkor mégis eredmények szültenek, akármekkorák is? Egy összecsapott emlékmű, vagy egy ingyenesen összeállított, de hibás állampolgársági dosszié, vagy pár felrakott, aztán leszedetett utcanévtábla - ez erdemény? Szerintem alapjában véve nem. Hanem csali, önigazolás.
Ez a maximum, amit ki tudnak hozni magukból a közösség számára.
De ez valóban van - s ha nem küzdenének egymással, még ez sem lenne. Ám sajnos mindez valójában csak melléktermék.
 

A közösség érje be melléktermékkel.
Eleve annak is nézik a választóikat. S azzal is etetik őket.
S abban is vagyunk mind.
 

No épp ennyit ér, s épp ide vezet a két oldal látszatpolitizálása.
Magyar hősök, magyar múlt, magyar jövő, magyar állampolgárság - ha politikumról van szó, akkor ezek rögtön megszűnnek tartalommal bírónak lenni.
Mehet mind a levesbe. Az ingyenlevesbe, amivel kínálgatnak, s ami melléktermékekből van.
Aztán - négyévente - be is nyújtják érte a számlát nekünk. És fizetünk is érte, keményen.
 

Hiszen azt sosem ússzuk meg olcsón, ha hagyjuk magunkat etetni.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr652638188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Autodidakta · http://angolul.blogolj.net 2011.01.23. 21:00:08

Ebben a mai politikai életben az ember már azt sem tudja, hogy ki kivel van. Nem olyan egyszerű az egész, hogy egyik oldalon T.L. a másik oldalon pedig az R...Z. A polgári oldal hol maradt? Három pólus van, és mind a három oldalon ismerős arcok, egy kis túlzással azt is mondhatnám, hogy mindhárom pártban vannak rokonaim.

Blogosz · http://blog.roon.ro/blogosz/ 2011.01.23. 21:32:29

Egyetértek Önnel. "Nem olyan egyszerű az egész, hogy egyik oldalon T.L. a másik oldalon pedig az R…Z. " Persze, hogy nem. Sőt: egyrészt sokkal több "pólus" is van. Annyi, ahány érdekcsoportból összeáll ez az egész romániai magyar politikai színjáték. Másrészt én Tőkést és az RMDSZ-t is csak egy darabig mondanám két külön oldalon állónak. Ugyanis épp azért áll most határozottan külön, mert leginkább az RMDSZ-be (s ha nem megy, akkor szorosan mellé) szeretne visszatérni, jó nagy befolyással és erővel indulva neki az egyezkedéseknek. Szóval széttagolt az egész. De szerintem nem annyira, hogy ne lehetne követni. Nagyonis könnyen átlátható, hogy valójában melyik szekértábor min dolgozik. És nagyjából mindegyik ugyanazon: magán. Ez ám a szép - de sehova sem vezető - konszenzus.

whatsoever 2011.01.23. 23:25:59

Egy kis off. Egy régebbi bejegyzésben valaki firtatta, hogy hányan olvasnak, és te megjelöltél két egyedüli embert. Én akkor csatlakoznék harmadiknak :)). Igaz, nem naponta, hanem egyszerre 4-5-öt olvasok vissza, de legtöbbször az én érzéseimet írod le, csak sokkal jobban :) Szóval, keep walking.

Blogosz · http://blog.roon.ro/blogosz/ 2011.01.24. 00:11:47

Kedves whatsoever! Köszi szépen! Keep coming! :) (Amúgy egy picit félreértettél. Ugyanis amikor azt a két illetőt megjelöltem, az vicc volt, pontosabban görbe tükrözés. Mert ott a két szolgálatos hateremet említettem. Ők ketten állították ugyanis, hogy egyedüli olvasók - de ugye ők nem kedvességből tették, épp ellenkezőleg: gonoszkodni próbáltak, mert dühösek voltak rám. No, mindegy is - csak azért tértem most ki erre, hogy te véletlenül se sorold közéjük magadat. Azt is jeleztem ugyanott, hogy 438 millió egyéni oldalletöltés volt, egyetlen nap alatt. No, épp ezek egyike lehetsz te, ha jól veszem ki a szavaidból. :D ) Üdv, Johnnie Walker

whatsoever 2011.01.24. 00:34:25

Hát erre tényleg nem tért ki a figyelmem :)) Én tényleg csak jót akartam, de így is nagy megtiszteltetés a 438 millió közé tartozni:))

Blogosz · http://blog.roon.ro/blogosz 2011.01.24. 01:09:54

Tudom, h jót akarsz. Látszik az. Akkor is látszik, ha nem is tom, ki vagy. Részemről a megtisztelődés. En á mín it. :)
süti beállítások módosítása