Blogosz

MESE NINCS.

Nagyvárad ajándéka az országnak: egyre változatosabb a kínálat oktondik számára

2022. július 11. 05:08 - BlogoszEditor

Na, itt van a legújabb romániai hulladékpárt, amely az előző hulladékpártból kiejtett hulladékpolitikus műve.

És amely a legostobábbak szavazataiból remél megélni, mint például a vírustagadók, az oltásellenesek, az összeesküvéselmélet-hívők, hogy most csak a legtrendibb oktondikat említsem. És ezúttal az a megtiszteltetés ért minket, hogy ez a legfrissebb megélhetési pártocska itteni, azaz nagyváradi alapítású, sőt, ugyancsak itt mutatkozott be, tegnap, a főtéren.

Épp arra jártam, aztán visszafelé jövet ugyanott vártam a villamost, úgyhogy akaratlanul is tanúja lehettem ennek a szomorú bohócműsornak. A nevében is kínosan képmutató Román Nép Hazafiainak Pártja (Partidul Patrioţilor Poporului Român – PPPR) egészen pontosan nulla érdeklődő előtt tartotta bemutatkozó rendezvényét a Szent László téren, az I. Ferdinand-szobornál, ahol a mindenféle tüntetések is lenni szoktak néha. Az a Mihai Lasca parlamenti képviselő alapította ezt a pártot, aki a legutóbbi választásokon még az AUR színeiben jutott be a törvényhozásba. Mint ismeretes, az AUR is részben a koronavírus-járvány mellékhatásaként kerülhetett be a parlamentbe, ugyanis – nacionalizmussal és mindenféle szélsőséges üzenetek széttrombitálásával együtt – sikerrel használta ki a járványügyi témában is átmenetileg megnőtt választói sötétséget: a legbutábbak szavazataira hajtott, és annyira bejött neki, hogy még a teljesen esélytelennek tartott nagyváradi Mihai Lasca is bekerült a parlamentbe velük. A nevezettet aztán hamarosan ki is zárta az AUR, ugyanis az illető megpróbálta eltitkolni különféle régebbi büntetőjogi ügyeit.

Így aztán a párt nélkül maradt Lasca összetákolt magának egy saját formációt - amit tehát tegnap mutatott be az eseményre összegyűlt senkinek, meg a körülbelül 25 munkatársának, rokonának, akik tömeget játszani odamentek a főtérre. A Noi suntem români című nacionalista dalocskával indítottak, aztán igazi szürreális rémálom következett amikor Lasca előadta gondolatait, vagy micsodáit. Közölte, „a románoknak meg kell érteniük, hogy ennek a pártnak Isten a támogatója, égi támogatottsága van”, aztán olyanokat tudott még összehozni, hogy például „a románok soha nem fognak bogarakat és férgeket enni, mint ahogy azt a sátánisták akarják, és nem lesznek az utcáinkon terhes férfiak, ahogy azt Brüsszel javasolja”. Látnivaló tehát, hogy ez az új párt – akárcsak az AUR – azért nem kifejezetten csak az oltásellenes és vírustagadó ostobák voksaira utazik, hanem minden további kiemelkedő butaság hívét is igyekszik megszólítani. Így például az EU-elleneseket, a homofóbokat is. De igazából jöhet bárki, csak szavazzon rájuk.

eeeee_1.jpg

Tragikomikus az is, hogy az ortodox egyház is képviseltette magát ezen a rendezvényen. Igen, egy új politikai párt indulásán... A nagyváradi Szent Kereszt kolostor papja, Atanasie Paleu nemcsak a jelenlétével támogatta az egészet, hanem még fel is szólalt – sőt, azt mondta, hogy „ebbe a pártba várják az ország minden jószándékú polgárát”, tehát egyenesen kampányolt is. De ott volt ugyanannak a kolostornak egy volt papja is, Ionel Rengle, aki maga is felszólalt, nacionalista közhelyeket ontva. A még mindig divatos vírustagadó és oltásellenes bohóckodás sem maradt el: annak fellépője Marina-Ioana Alexandru oltásellenes agitátor volt, aki persze egyenesen a szabadságról és polgári kezdeményezés fontosságáról beszélt összevissza. A magyar sötéteket is várják: ennek reklámarca a párt egyik alapítója, Egri Anna volt, aki románul és magyarul is beszélt az úgymond hagyományos értékek úgymond tiszteletéről.

Szóval tessék, ezt adta most Nagyvárad az országnak: egy újabb ilyen katyvaszpártot. Ám nem kell alábecsülni őket: az, hogy a bemutatkozásukra senki nem volt kíváncsi, nem jelenti azt, hogy később, amikor igazán kell, ne tudnának netán szavazatokat összegyűjteni. Hiszen láttuk: erre is a legjobb legutóbbi példa épp az AUR – amelyet lesajnáltunk, hiszen esélytelen, aztán a választások éjszakáján meglepve néztük, ahogy egészen erős eredménnyel mégis parlamenti párt lett belőle. És ne feledjük: a világszerte tapasztalható besötétedés, a primitív választói réteg és attitűd vastagodása ugyan ideiglenes, ám még mindig nincs vége. Ez a PPPR tegnap azt üzente, hogy minden választáson meg fog méretkezni mostantól – ami érthető, már csak olyan szempontból is, hogy egy kamupártnak is el kell indulnia a választásokon, ha állami támogatást akar szerezni, de ennél több potenciál is van még jelenleg a tudatlanok, az értetlenek, a tájékozatlanok uszításában és mozgósításában. Tudják ők, miért beszélnek hülyeségeket főtereken.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr5317880015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása