Blogosz

MESE NINCS.

És az megvan, hogy Szentkirályi Alexandra nagyváradi hátterű?

2024. április 17. 11:55 - BlogoszEditor

Ez persze leginkább az ittenieknek, azaz a váradiaknak érdekes, de amúgy is az lehet. Én sem tudtam róla, pedig szinte személyes szintekig visszavezethető szál is van (bár szerencsére nem családi értelemben, hanem helyi vonatkozásban).

Arról a Szentkirályi Alexandráról van szó, aki a Fidesz egyik közismert bábja (a képen az ő Facebook-oldaláról származó felvételen látható, a Fidesz-kápóval, aki dönt az általa irányított hölgy politikai lépéseiről, szerepvállalásairól is).

ez_1.jpg

Alexandra a Fidelitasban kezdte, aztán volt funkciója például a fideszes hátterű, kifizetőhelyként is működtetett Nézőpont „közvélemény-kutató és elemző” szervezetben, később ő lett Budapest alpolgármestere, a fideszes Tarlós István idején, aztán a Fidesz-kormány szóvivője. Most pedig Orbánék jelöltként használják, Budapest főpolgármesteri tisztségéért indítják a közelgő önkormányzati választásokon. Ahol ugyan tudják, hogy nem nyerhet, a cél nem is ez, hanem az, hogy megpróbálják megszerezni a többséget a fővárosi közgyűlésben, hogy ezzel blokkolják majd Karácsony Gergelyt, illetve az esetleges közgyűlési többség birtokában Budapesten is teljesen kiépíthessék a fideszes politikák alappillérének számító korrupciós hálózatukat.

Na, de lássuk most, mi a helyzet a nagyváradi háttérrel. Röviden annyi, hogy lényegében

az egész családja Nagyváradon élt, és innen költöztek aztán Budapestre.

De van hosszabb változat is. Sokan ismerték aktív évei során itt, Nagyváradon Szentkirályi Gabriella biológiatanárnőt. Az 9-es iskolában – ma Szacsvay Imre általános iskola – tanított. Ez volt évtizedekig a város legjobb magyar tannyelvű iskolája, ezért akit csak tudtak, oda írattak a szülei. Oda jártam én is, magam is emlékszem is a Szentkirályi Gabriella névre, és talán tanított is, de már nem tudom pontosan, oda járt a testvérem is, akit biztosan tanított is. Sőt, előzőleg oda járt például még a Szentkirályi Gabriella tanárnő fia, Szentkirályi Aladár Miklós is – aki később az Alexandra apja lett.

Aztán a nyolcvanas években az egész Szentkirályi család elköltözött Magyarországra. Szentkirályi Alexandra már ott született, Budapesten, 1987-ben. Tehát Alexandra a valamikor közismert nagyváradi tanárnő, azaz Szentkirályi Gabriella unokája.

A tanárnőnek több fia is van, az egyik például szemészorvos lett, a másik hegedűművész. És tehát mindannyian itt éltek, Nagyváradon. A hegedűművész fiú, vagyis Szentkirályi Aladár Miklós az Alexandra apja. Az apa amúgy később egy budapesti zeneiskola tanára lett, de közben például saját lemezeket is kiadott. Itt egy nyilvános elérhető adatlapja, egy közösségi felületről.

apa345.jpg

Tehát a mostani fideszes üdvöske édesapja is váradi, számos más családtagjával együtt.

Ám vélhetően ezt nem akarja hangoztatni Alexandra, és/vagy nem büszke rá, mert sehol nem említi őket, még a Wikipédia-oldalán sem, ahol ugyan van külön rész a családjáról, de abban is csak a volt férjét, Szalay-Bobrovniczky Kristófot jeleníti meg, senki mást. Aki nem mellesleg maga is fideszes jolly joker-káder, hiszen volt többek között honvédelmi miniszter, londoni nagykövet, ugyanakkor a Fideszhez köthető Századvég intézet tulajdonosa, amely vállaltan is a jelenlegi magyarországi kormány megbízásából dolgozik. Az sem kizárt – ismerve a Fidesz néha már nevetséges semmiségekig, máskor mániákus apróságokig kidolgozott manipulációs, arculatépítési és kampánystratégiáit –, hogy a pártnál azt gondolják, nem mutatna jól, ha kiderülne, hogy a jelenlegi budapesti főpolgármester-jelöltjük, aki egyben a volt budapesti alpolgármester is, nem hetedíziglen budapesti, hanem a Partiumból áttelepült család sarja. Talán szerintük nem venné jól ki magát, hogy már az apja sem ős-budapesti, értelemszerűen a nagyszülei sem.

Frissítés

E bejegyzésre reakcióként kaptam később azt információt, amit azóta több helyről is megerősítettek, hogy Szentkirályi Alexandra nagyapja, Szentkirályi Aladár szintén tanár volt, ugyancsak Nagyváradon, és roma származású – az is lehet tehát, hogy az utóbbi miatt nem említi családját a Fideszben megélhetésipolitizáló hölgy.

Sőt, van még valami. Kun József egykori tanár így ír a Szép volt című könyvében, amely itt elérhető, és névre is lehet keresni a szövegben: "tiltakoztam az ellen, hogy a »magyar irodalom« érettségi vizsgáin román írókból is húzzanak tételeket. (...) Ezt egyébként egy cigány kollégám, Szentkirályi Aladár fújta be nekik, az egyik legveszélyesebb tanügyi besúgó".

Zárásként és egyszerű érdekességekként még elmondom, hogy a Szentkirályi Alexandra nagymamájának, vagyis az akkori 9-es iskolában tanító Szentkirályi Gabriellának az öccse közvetlenül a 9-es suli mellett lakott. De ennél is érdekesebb, hogy Szentkirályi Gabriella tanárnő a Budapestre költözése után egy ideig pont a IX. kerületben lévő Szentkirályi utcában élt. Népszerű jelenség volt Nagyváradon, vidám, érdekes, és például arra is sok volt váradi tanítványa emlékszik, hogy gyakran a foxterrierjével lehetett látni, sőt, néha még az iskolába is bevitte magával, a gyerekek nagy örömére. Most – budapesti információforrásom szerint – egy ottani idősek otthonában lakik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr3118382731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása