Blogosz

MESE NINCS.

Kritikán aluli mess

2015. április 22. 21:10 - BlogoszEditor

Hm. Critical Mass. Én is szeretek bicajozni, és az ő alapvető céljaikkal, elképzeléseikkel is egyetértek, de ez a rendezvény nekem érdektelen, az ilyeneken résztvevők nagyrésze jóhiszemű, sőt, vagány arc, és jó fej - ugyanakkor maga a rendezvény a szervezők részéről  látszattevékenység, létezésük önmagába forduló megokolása, eredménye amúgy nulla, viszont a résztvevőknek jó móka, kétségtelen, satöbbi, satöbbi. Ezek az ilyenkor szokott gondolatok mennek át a fejemen ma is, amikor a központban gyalogosan járva épp belefutok a pont a biciklijeiket emelgető Critical Mass-tömegbe. A szokásos emelgetéssel épp vége is az egésznek, kezdenek oszlani, én meg még örülök is neki, hogy majd itt mennek el mellettem a szimpi arcok, a sok kulturált, vagány jófej, miközben sétálok tovább.

Ám innentől akármerre megyek, váratlanul csak ordenáré parasztok érkeznek, kerékpárokon: a járdán vagyok, de - hoppá! - ők is, ráhúznak a gyalogosra, totál szabálytalanul, de emellett még arcátlanul is, kaotikusan özönlenek, mint megvadult ökrök, persze még ők kommentálnak, mint valami csorda törtetnek, összevissza cikáznak, tolják le a többi gyalogost is, a gyalogátkelőn is apokalipszis van, mindenki elé, mögé bevágnak, ha én nem húzódom odébb, el is ütnek, és mindezt valami hihetetlen természetességgel, mintha magától értetődő lenne. Mintha a biciklisek nem több jogot akarnának, hanem épp totális összeomlást generálva átvennék a hatalmat a világon, minden nem-kerképáros pedig Untermensch lenne. Nesze: jó fejek. 

Úgy látszik, pont a cikibb réteg oszlását fogtam ki. A rendezvényük ugye arról szólna, hogy a kerékpárosoknak több tiszteletet követelnek, és közlekedési kultúrát is, sőt, a "kasztok" (ami amúgy szerintem eröltetett hülyeség), azaz az autósok és a cangások közti békés egymás mellett élést szorgalmazzák, és felhívják magukra a figyelmet. Hát, fel. Kétségtelenül. Critical Mass. Kritikán aluli. Mess. Total mess.

Persze az is igaz, hogy tömegrendezvényeken könnyebben kialakul a nyájszellem, és megvadulnak a "birkák". Nincs ebben végülis semmi szokatlan, minden olyan eseményen, amely nagyobb tömeget mozgat meg, megvan ennek a lehetősége, sőt, összeáll a rétege is. Persze attól még nem az összes résztvevőt jellemzi ez, meg minden ilyesmi, jó, jó. Úgyhogy semmi különös. Megint csak egy Critical Mass. Valóban elég kritikus tömeg (akikkel én találkoztam, már-már kritikus mennyiségű prosztó), nem szeretném, ha bármiről is ők döntenének, ha bárhova is elhallatszana a szavuk. Pedig az előbb még épp azt hallatták. Critical Mass. Je, je. Whatever.

Kis játék, hősködés, forradalmárkodás egyeseknek. Ovi. Utána randalírozás hazafelé. Megvan ez a réteg ebben is. Pont a jó célokért való rongyrázás után pont a célok rossz karikatúráját nyújtani. Critical Mass. Egy kis kritikai szellem valóban elmenne. Critical Mass. Haggyadmán.

Menjetek inkább biciklizni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr607390354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása