Blogosz

MESE NINCS.

Nyugtató

2022. április 03. 14:37 - BlogoszEditor

Bevett szokás különféle eseményekkor – legyenek azok sportesemények, politikaiak, kulturálisak, közéletiek – előre megírni az anyagot, két változatban, és amelyik bejön, azt küldeni nyomdába, adásba, azt élesíteni. A legegyszerűbb, amikor csak egy szöveget kell elkészíteni, és a fejlemények alakulása szerint elég benne a neveket, számokat, egyéb adatokat cserélni. De azért most nem egészen ez van.

Hanem az, hogy különböző hátterű és különböző irányokba tovább vezető lehetőségek vannak. De azért itt van, minek is várni vele... Sőt, felteszem egyszerre, és idő előtt, használja nyugtatónak az, akinek szükséges. Nos, tessék.

Ha a Fidesz győz

Ez várható volt. És nem azért, de mondtam is, előre. Egy dolog a vágyorientált gondolkodás, más a valóság.

Na, de ezen túlmenően is nézzünk bele.

Lehetett tudni, hogy ez lesz, hiszen ez az 1989 óta példátlan méretű maffiaszörny, ami a Fidesz, az elmúlt tizenkét évben folyamatosan, és millió eszközzel egyszerre dolgozott a saját hatalma bebetonozásán, azon, hogy leválthatatlan legyen. Tehát érdekes is lett volna, ha épp választáson bukik el. Hiszen a választási szabályokat is állandóan módosítja, hozzáigazítja a változásokhoz, fejleményekhez, mindig csakis a saját védelme érdekében, több száz módosítást eszközölt már csak ebben is. És hát persze ugyancsak a leválthatatlanságát is szolgálja szinte minden más is, amit tesz: a gátlástalan lopás, rablás és árulás, amivel saját tőkésosztályt és kilentúrát hoz létre, az égvilágon minden ágazat megszállása és túszul ejtése, árulók és besúgók telepítése az összes valódi ellenzéki pártba, ezek mellett álellenzéki pártok létrehozása, amelyek a valódi versenytársaitól vesznek el szavazatokat. Persze politikailag is, gazdaságilag is, a NER nevű szervezett bűnözői hálózat révén is a határokon átívelő is már mindennek a leuralása. Csak itt, Nagyváradon, ahol én vagyok, nagyjából minden ötödik magyar emberről, aki szembe jön az utcán, és akit ismerek, tudni lehet, hogy ilyen, vagy olyan módon, de kapcsolódik a fideszes maffiához. Hiszen ez utóbbinak, vagyis Orbánék bűnszervezetének is a része ma már az RMDSZ is, az EMNP is, de még az EMNT is, nem beszélve rengeteg civil szervezetről, egyházról, cégről, amit szintén bedarált a Fidesz, itt, Erdélyben is. Szóval egy cseppet sem túlzás az, hogy tudatosan az égvilágon mindenre rátelepszenek, hogy semmi se legyen, amit nem ők ellenőriznek. Nem beszélve arról, hogy mekkora propagandagépezetet működtetnek, az aljas módszerekkel megszállt sajtón keresztül is. Plusz ott vannak a választási csalások is, ugye. Amelyeknek egy részét szintén kiszervezték már ide, a határon túli területekre. És akkor tessék, váltsd le őket, ha tudod.

Ám ne csüggedjünk: annak ellenére, hogy ezt is behúzta most magának a Fidesz, a vég számára mindenképp elkezdődött.

Régóta lehetett sejteni, hogy ha belső eszközökkel megdönthetetlen a Fidesz, akkor a végét valamiféle külső körülmény, esemény, földindulás fogja majd elhozni. Ez pedig persze az orosz-ukrán háború. Amelynek kapcsán az áruló Orbán elvesztette egyik legfontosabb szövetségesét és kitartóját, Putyint. És ez a háború ezen túlmenően is olyan átrendeződéseket hoz a nyugati világban, amelyek egyre inkább ellehetetlenítik majd a Fidesz által vitt stílust, a céljaikat, az eszközeiket, és végül a pozícióikat is.

Ám persze összességében akkor is Orbánék győztek, ha majd valamikor megbuknak. Ami nem egyszerre fog bekövetkezni, hanem lassanként áll le mostantól ez az egész hatalmas, kegyetlen gépezet, amit felépítettek. De így is elérték a céljukat. Mivel a céljuk éppen az volt, hogy a hatalmat megragadni, tartani, minden eszközzel, amíg csak lehet, közben saját, párhuzamos államot létrehozni, mindent átirányítani magukhoz, hogy mindent ők ellenőrizzenek és minden nekik hajtson hasznot – majd pedig, amikor egyszer kibuknak a konkrét hatalomból, akkor immár azt a rengeteg gazdasági és politikai és szervezeti előnyt használni tovább, amit összeharácsoltak és amit felépítettek maguknak, ameddig ők voltak a hatalom egyedüli urai. Nos, ezt rendkívül nehéz lesz lebontani, sőt, számos területen egyenesen lehetetlen. Tehát ha buknak is majd, akkor is nyertek. Ez van. De legalább már ennek az egész szégyenletes és aljas korszaknak a csúcspontján túl vagyunk, most jön a nagyon lassú lebomlása.

Most pedig zene. Úgyis ráérünk még az eredményekig. Ha a Fidesz NER nyer, akkor még ma ezt a sok hablatyot fogja hallani Ön is, élőben, csak nem ilyen viccesen. Ez nagyon jó szám: szellemes, tragikomikus. Ám egyetlen másik embert sem ismerek, aki valaha is végig bírta volna hallgatni, bárkinek ajánlottam. Mert fárasztó is (hiszen ez is célja, eleve). Nos, a Bëlga épp 2010-ben adta ki ezt, a választásokkor, megelőlegezve azok végkimenetelét. Akkor kezdődött az a korszak, ami ma zárulhatna le. De ha nem mentek el elegen voksolni, akkor mindenki még évekig hallgathatja tovább az ilyen bullshitet, csak a komoly változatában.

Ha az egyesült ellenzék győz

Ez várható volt. És nem azért, de mondtam is, előre. Egy dolog a vágyorientált gondolkodás, más a valóság.

Na, de ezen túlmenően is nézzünk bele.

Most akkor elkezdődött. Mert nem, nem most értünk a végéhez, a happy endhez, hanem most kezdődik igazából az egész. Rendszerváltás, átépítés, takarítás, szellőztetés. Eddig csak egyáltalán a lehetőséget, az eszközöket kellett megszerezni hozzá.

És rengeteg a buktató ezen az úton, amin legalább végre el lehet indulni. Nézzük, mik a legnagyobb potenciális gondok és veszélyek mostantól, legalábbis szerintem. Egyből lépjünk is túl azon az evidencián, hogy sok párt összefogása alkotja a koalíciót, tehát nehéz összetartani, sőt, ha a Fidesz megvásárol pár embert belőle, akkor máris baj van, és Orbán így akár ellenzékből is tud kormányozni. Ez így van, de lássuk tovább is.

Például az is van, hogy ellenzéki győzelemre is berendezkedett valamelyest a Fidesz, már rég. Legalább tíz éve vannak jelen fideszes szabotőrök az ellenzéki pártokban. Így tehát akár megvenni sem kell újabb embereket Orbánéknak, mert az embereik már eleve bent vannak az új hatalom pártjaiban is. Feladatuk, a besúgáson kívül: akadályozni a kormányzati egységet, fenntartani a szövetséges pártok közötti nézeteltéréseket, illetve segíteni abban, hogy a Fidesz heccelni tudja a lakosságot, reménykedve abban, hogy a koalíció összeomlik, és Orbánék visszajöhetnek a hatalomba.

Emellett leginkább az aggaszt, hogy nem feltétlenül bontás és építés következhet, hanem az elmúlt 12 évben felépített borzasztó struktúrákból a Fidesz kilakoltatása, és az új hatalom beköltözése, majd egy kis finomítás a dizájnon. A Fidesz ugyanis olyan téren is rengeteg történelmi kárt okozott, hogy eddig egészen példátlan szintre vitte le a politikacsinálást, a kommunikációt, és a bevethető eszközöket is: az Orbán-rezsim előtt elképzelhetetlen, ciki, kínos és tiltott stílus, megoldások, húzások ma már a fősodor részei. És nagyon nehezen tudom elképzelni azt az erőt, ami ahhoz kell, hogy bármilyen új hatalom ne nyúljon akkor már maga is ezekhez, hanem visszapakolja őket a padlásra. Aztán ott vannak a konkrét struktúrák: a mára végképp mindent átszövő összefonódások a gazdaság, a politika, a közélet szereplői között, országhatáron belül, és azon túlnyúlóan is, valamint a Fideszt kiszolgáló honi grémiumok, meg határon túli pártok, szervezetek, az egyre nagyobbá duzzasztott pártklientúra, nem beszélve a rengeteg üzleti vállalkozásról, amit maguk Orbánék hoztak létre, a világ számos pontján, vagy amiket kizsaroltak, kirángattak más tulajdonosi körök kezei közül. Mindezzel is kezdeni kell valamit – és sajnos valóban a legkevésbé kockázatos, meg a legtöbb hasznot hajtó megoldás egyszerűen átvenni. De persze a legkárosabb is.

És biza MZP már sokszor nyilatkozta is, hogy lényegében ő ugyanazt csinálná, mint Orbán, csak nem hazudna annyit róla, meg, hogy ezt, azt, amazt valóban meg kell hagyni. Rendben, ez persze a politikai kommunikáció része is volt, kampánystratégia, hogy azokhoz is beszéljen, akik esetleg megszólíthatóak voltak a Fidesz szavazói közül, és eltántoríthatóak Orbántól. De attól tartok, hogy emellett már az alapozás is volt, a következő korszakhoz.

Emellett – már ha ez valóban így lesz, és azért reménykedem benne, hogy nem így lesz –, akkor nemcsak az elszámoltatás maradhat el – az mindig, a világon mindenütt el szokott, íratlan szabályai vannak ennek, még csak ki sem mondott paktumok és megfontolások szokták megakadályozni végül –, hanem a Fidesz-maffia alaposan kiépített struktúráinak többsége mellett még az emberanyag is megmaradhat, csak átáll. Átöltözés, ugye – erre is volt már példa.

Szóval most nagyon sok csapda jön. De ez is természetes. És alapvetően az első lépés megvan: maga a monolitikus rendszer megtörése bekövetkezett.

Pedig ezt sem hittük volna, pontosabban sokkal későbbre saccoltuk a megtörténtét.

Most pedig zene. Úgyis ráérünk még az eredményekig. Ha az egyesült ellenzék nyer, akkor legalább vissza lehet térni az ilyen jellegű politizáláshoz. Ami így, utólag már kész felüdülés lenne, ahhoz képest, amennyire állami stratégiát csinált ugyanebből a Fidesz, és kiterjesztette az égvilágon mindenre. Amúgy ez is a Bëlga ugyanazon lemezén van, vagyis ez is épp az Orbán-rezsim hatalomra kerülésekor jelent meg. Akkor még azt hihettük, hogy az addigi egyes korrupt politikusokról szól, az csak később derült ki, hogy ez lényegében maga a Fidesz programja és lényege.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr3017796307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása