Blogosz

MESE NINCS.

Ítélet

2018. január 11. 13:33 - BlogoszEditor

Már az is fárasztó, amikor politikai témájú vitáknál hol ide, hol oda sorolnak, és amikor kiderül, hogy én egyik szekértáborhoz sem tartozom, sőt, egyenesen ezt tartom egészségesnek, akkor egyrészt az a legnehezebben érthető, és gyanús is, másrészt előjön az az érvnek képzelt abszurdum, hogy "dehát valamelyik oldalhoz tartozni kell", súlyosabb esetben egyenesen az, hogy "dehát valamelyik párthoz csak húzni kell". Szerintem meg épp, hogy dehogy: világnézeti, ideológiai szempontból esetleg kötődik az ember valamelyik oldalhoz, elképzeléshez, de ha ennél konkrétabban, profánabb szinteken is, az épp, hogy nem egyre jobb, hanem minél szorosabban kötődik, annál rosszabb. Na most, ez van más témakörökben is. Íme, egy mai példa.Odajön az utcán egy fiatal tag, és minden körítés nélkül elém tol egy papírt, amire egy telefonszám van írva. Kérdem, mit csináljak én ezzel, azt mondja, "Sunaţi vă rog şi să vorbiţi cu părintele să mă primească la parastas". Hát, látásból ismerem ugyan a tagot, és tudom, hogy valamilyen enyhébb szintű szellemi fogyatékkal élő, de most nem tudom eldönteni, hogy ez a kérése valós, vagy valami képzelgése, vagy mi, plusz ma amúgy sem akarok belemenni semmibe, amit nem értek, fogalmam sincs, mi ez, úgyhogy nem. És itt beindul a "dehát valamelyik oldalhoz tartozni kell", és a "dehát valamelyik párthoz csak húzni kell" adaptált változata, ugyanis így folytatódik:

Deci nu mă ajutaţi?

Ahm... (de inkább nem magyarázkodom, zárjuk rövidre) nu.

Nu sunteţi sufletist...

Ba cred că sunt... dar nu mă bag.

– Nu prea sunteţi cu parastasul, nu?

– Nu, nu sunt, deloc.

Ezzel kicsit hátrébb ugrik, és villámgyorsan előhúz, és elém tart egy ezüstös dobozt, amire egy műanyag babafejet tett dísznek, és mondja:

Atunci să-mi daţi bani.

Ilyen stílusban szó sem lehet róla, és másban is meggondolnám:

Nu.

– Nu vă pasă de biserică?

– Nu, absolut.

Itt talán gondolja már, hogy magyar vagyok, vált is:

– Vă pasă numai de catolici?

– Nu-mi pasă deloc de catolici.

– Atunci numai de protestanţi?

– Nu.

Ha még sokáig vallat, tőlem végigmehetünk az egészen, minden felekezeten, válaszolok én mindenre, és kérdések alapján vázolhatom épp a saját világnézetemet, ha ez ennyire fontos, oké, elmondhatom, hogy különösebben egyik felekezet sem érdekel, nem gondolkodom ilyenekben, aztán akár rátérhetünk arra is, mi az álláspontom az egyházakkal kapcsolatban, majd kérdezhet az istenhitről, és arról, hogy szerintem mi van a halál után, meg ilyenek. Ám közben ő kicsit odébb megy, és magában mormol még valamiket, majd leül egy padra, és levonja a végkövetkeztetést, kimondja az ítéletet rólam, meg a fajtámról:

– Eh, reformaţii... Ia vezi tu, reformaţii...

És bár ez is találgatás volt részéről, ezzel mégis be is talált, mert valóban annak kereszteltek. De ha még folytattuk volna ezt a "nu vă pasă numai de...?" sorozatot, akkor a reformátusokról is el tudtam volna mondani, hogy "nu". A srác azonban már a másik oldalamon tologatja a papírját egy másik tag elé. Ott egy kicsit előrébb jutnak, ugyanis a tag már előveszi a telefonját is, de végül mégsem telefonál. Meg is unja a srác, összeszedi a dolgait a padról, és úgy vonul el, mint akinek nagyon sok dolga van, nem ér rá ilyen lehetetlen alakokkal foglalkozni, mint ezek. Elmentében még végigmér, olyan tekintettel, mint aki tudja már, hova tartozom, és mennyire reménytelenül zárt az a közösség. Hiába, na "valamelyik oldalhoz tartozni kell", "valamelyik párthoz csak húzni kell". Szinte csak így, ilyenekben tudunk gondolkodni.

Én ahhoz az oldalhoz tartozom, igyekszem tartozni, és ahhoz a párthoz húzok, amelyik szerint szinte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9913566339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása