Blogosz

MESE NINCS.

Hozzájárulunk – önmagunkhoz

2013. január 29. 14:26 - BlogoszEditor

Most aztán már tényleg érthetetlen, hogy miért fizetjük az egészségbiztosítási hozzájárulást. Pontosabban érthető: az egész nem más, mint egyszerű, középkori jelleggel is bíró sarc. És persze az egészségügyi ellátás sem nélkülözi a középkoriságot.

Mindez annak kapcsán jut újra eszembe, hogy újabb összeget gombolnak le rólunk, polgárokról a (szinte) semmiért. Bevezetik ugyanis végül az úgynevezett egészségügyi hozzájárulást. (Ez nem egészen az, mint a vizitdíj, de valami olyasmi: a kórházi kezelések miatt kell ismét fizetnie a páciensnek.) Persze egyelőre csak a kormányzat számára fontos konkrétum van meg: maga a tény, hogy újra a zsebünkbe nyúlnak.

A konkrétumok még nem egyértelműek: elvileg 10 lejes összegről van szó, de Nicolaescu szakminiszter szerint csak egyszer, a kórház elhagyásakor kell kifizetni, azaz nem naponta vagy hetente számlázzák ki, össze-vissza beszél ugyanerről Ponta kormányfő, aki egy nappal előbb még ugyanezt mondta, ma pedig már azt lebegtette, hogy „majd még meglátják”, napi vagy egy teljes kezelésre szóló-e az összeg.

 

Akármelyik változat lép azonban életbe, siralmas és felháborító. Hiszen így már legalább háromszor fizettetnek velünk az ellátásért. Amit ráadásul sokszor meg sem kap a beteg, vagy ha igen, akkor alacsony színvonalon. Ne feledjük ugyanis, hogy komoly összegeket vonnak el folyamatosan a bérekből egészségbiztosítási hozzájárulás címén. Ez ugye éppen az ellátáshoz szükséges összegek előteremtését szolgálja – legalábbis elvben. Úgy hogy egyszer már ennek a révén is előre kifizetjük azt, ha netán betegek lennénk, ráadásul az a szerencsétlenség állna elő, hogy romániai közkórházba kerülünk. Közismert: a rengeteg pénzért végül ellátás alig… Másodszor akkor fizetünk, amikor úgymond hálapénzt vagyunk kénytelenek adni. Nem, ez nem a mi választásunk: sok esetben az egészségügyi személyzet és az orvosok eleve megkövetelik, sőt, arcátlanul egyenesen szabott díjakért végzik el munkájukat. Amiért ráadásul a biztosítási rendszer révén egyszer már fizetett a beteg. Úgyhogy ne finomkodjunk: ez nem hálapénz (háláról esetleg önkéntesen és esetleg utólag lehetne szó, de itt a legtöbbször előre követelik meg), ez kenőpénz, sőt, kvázi kötelező korrupció. És most tehát harmadszor is fizettetnek a polgárral ugyanazért.

 

Még azt sem mondhatjuk, hogy az állam „csupán” kétszer húzna le rólunk bőrt – hiszen a kenőpénzben is nagyon érintett, nem csak nem tudja, de nem is hajlandó ezt visszaszorítani, sőt, ez már maga is része a rendszernek félig-meddig. Úgy hogy az a helyzet, hogy a hozzájárulásnak nevezett új sarc révén tulajdonképpen magunkhoz járulunk hozzá, pontosabban azokhoz az összegekhez, amelyeket már befizettünk, és folyamatosan befizetünk a rendszerbe. És amely rendszer az összegek legnagyobb részét mindenféle látható, tapasztalható javulás nélkül egyszerűen elnyeli.

 

A Nemzetközi Valutaalap is szorgalmazta egyébként a márciustól bevezetendő újabb megrövidítésünket, és a hivatalos verzió szerint a fölösleges kórházi beutalásokat akarják visszaszorítani ezzel. Ám az ellátórendszer siralmas voltát és a zsebeinkből eddig is kihúzott összegeket figyelembe véve teljesen jogos a kérdés: miért a mi pénzünkön? Szorítsák csak, de adminisztratív, vagy bármilyen más módon. Igazán nem a lakosságra kell hárítani ennek megoldását – s főleg nem anyagilag ezt is. És ott a másik oldal: mi van azokkal, akik aztán indokoltan kerülnek kórházba? Hiszen az ő esetükben sem tartható, hogy ezért újra fizettessenek velük, harmadszor is, sokadszor is.

 

Ráadásul ne feledjük, hogy Románia az egyik vezető állam a térségben a kórházon belül szerzett újabb megbetegedések tekintetében. Azaz bemész egy betegséggel, és kijössz egy vagy több másikkal. Immár ezért is fizetsz. Ha pedig megúsztad, akkor meg azért. A lényeg, hogy fizetsz. Újra, újra és újra – ugyanazért. Ez az egy, ami igazán változik a romániai egészségügyben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr715051143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása