Blogosz

MESE NINCS.

Nemzeti ünneprontás

2011. március 13. 19:47 - BlogoszEditor

Eléggé szimptomatikus események történnek az idei március 15-i ünnep kapcsán is. Maguk, ezek a történések mutatják, hogy igazából hol is tart a magyarság - nem pedig az ünnepekkor elhangzó sok süket (és sokszor kifejezetten félrevezető szándékú) duma.

Most csak kettőt emelek ki ezek közül a jellegzetes események közül: egy erdélyi magyar ügyet és egy összmagyart.
Mindkettőnek van március 15-i vonzata, de valójában egészen másról szól mindegyik. Rólunk. Arról, hogy mennyire nem ott vagyunk, ahol hisszük magunkat.

 

Magyar elidegenedés

Napok óta nézem, hogy mi zajlik Kézdivásárhelyen.
A lényeg ugye, hogy a Korrupcióellenes Ügyosztály őrizetbe vette Kézdivásárhely polgármesterét, Rácz Károlyt. Akiről tudni kell, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) egyik kulcsfigurája: azon tisztségviselők egyike ugyanis, akiket az MPP színeiben választottak meg - azaz ő a párt egyik “eredménye” a kevésből.
Csakhogy korrupt ő is: hónapok óta csúszópénzt vett át egy vállalkozótól, akivel beszállítási szerződést kötött a város részére. Ez a megvesztegető vállalkozó jelentette fel végül - aki viszont érdekes módon épp RMDSZ-közeli pénzember…
És további pikantériát épp az ad az egésznek, hogy a feljelentés és a polgármester őrizetbe vétele pont most történt: amikor az MPP pont Kézdivásárhelyen tartotta a volna a kongresszusát, holnap. Holnapután pedig ugyanott lettek volna az MPP központi megemlékezései március 15-e alkalmából.
Úgyhogy egy RMDSZ-közeli vállalkozó feljelentése alapján most lekapcsolták az MPP-s városvezető-házigazdát, s az RMDSZ lemondásra is felszólította a polgármestert. Az MPP pedig az előbb közleményt küldött, hogy a történtek miatt elhalasztja a kongresszusát.

Tessék: így megy a romániai magyar erők közötti küzdelem. Ennyire jelent megtisztulást, alternatívát az egyik a másikhoz képest. Vagy ennyire jelent bármit is.
Ilyen az érdekvédelem: mindegyik oldal a saját érdekeit védi, s a legsötétebb módszerekkel irtja a másikat.
Mondom: a romániai magyar politikának már régen nincs semmi köze a romániai magyarsághoz. Szemfényvesztés. Üzlet, pozícióharc, vállalkozás, továbbá néha összefonódás, máskor meg leszámolás az egész.
A március 15-ök, s a hasonlók pedig csak reklámrendezvények a pártok részéről.
Itt ugye van egy másik példa is: gondolhatunk akár Nagyváradra is, ahol a város vezetésben helyet foglaló RMDSZ már tavaly ősszel lefoglalta az összes magyar emlékhelyet az idei március 15-i megemlékezésekre PR-akcióikra, hogy a Tőkés-oldalnak ne jusson fórum a saját pártos rendezvényeihez.
Majd pedig ugyanez az RMDSZ gyorsan hozatott egy olyan városi tanácsi hározatot, amely alapján Tőkésék nem foglalhatnak le jövő ilyenkorra sem közterületeket a megemlékezéseikhez, mert “mostantól csak a folyó évben tartandó akciókra adható ki területfoglalási engedély”.
Szánalmas, s nem apparatcsik-szemszögből, hanem polgári szemmel nézve felháborító is.

Íme hát, erről szól a “magyar érdekképviselet”, s ugyanerről szólnak a “történelmi megemlékezések”, beleértve a március 15-éket is - s egyáltalán minden, amihez nyúlnak: manipuláció, pártkatonák akciózása, saját érdekek mindenféle piszkos húzással való érvényesítése, kiszorítósdi, háború.
Sehol, de sehol nincs benne a romániai magyar politikában már a romániai magyarság képviselete. Nem, ne gondoljuk, önmagunkat becsapva, altatva, hogy azért valahol egy kicsit mégis - nem, már rég sehol.
Az egészet leuralták a vállalkozói körök, s az ő érdekeiket követi minden döntésük. Minden, ami kifelé történik, show, kampány, díszletek közötti olcsó töltelékműsor.

De nézzünk akkor egy összmagyar ügynek nevezett példát is, amelynek szintén vannak hasonló show-felhangjai, illetőleg március 15-i vonatkozásai is.

A magyar állampolgárság, ugye. Amely jó nekünk is, de legfontosabb a Fidesznek, saját céljai érdekében. Úgy is kezeli.

Arról volt szó ugye, hogy az első állampolgársági fogadalmakat március 14-15-én tehetik le azok, akik az elsők között nyújtották be igényléseiket. Mondom: azok, akik az elsők között nyújtották be igényléseiket - nem pedig holmi reklámemberek.
Ehhez képest ez távolról sem így lesz. A nemzeti ünnepen kifejezetten reklámemberek tesznek majd esküt: politikai szereplők, illetve olyan szervezett csoportok (egy-egy faluba, vagy egyletbe tartozó székelyek, csángók), akikkel nyilván semmi baj, ám akiket szintén propagandacélokra használnak ezzel.

Még az is rendben lenne végülis, hogy így is népszerűsítik az állampolgárságot - ám ami nagyon visszatetsző, az az, hogy a magyar adminisztráció ebből is politikai kérdést csinált, s a természetes ügymenet helyett egyeseket előnyben részesített, hogy szerepelhessenek, sima polgárok dossziéinak rendezését pedig későbbre halasztotta.
Mivel itt eleve magyar állampolgárságról van szó, azaz egy jelképről, ez az ügyintézői viszonyulás is nagyon jelképes: mutatja, hogy ebben a kérdésben is a politikai érdekek az elsődlegesek, meg a műsor nyújtása, nem pedig a valós nemzetegyesítés. Ez utóbbi másodlagos.

Magam is utánajártam, én magam is példa vagyok erre: a legelsők között, a legelső napon nyújtottam be az állampolgársági igénylésemet, január 3-án délelőtt. Nem is volt semmi gond, okmánypótlásra sem volt szükség, azaz mindennek készen kellene lennie mostanra.
Hát kíváncsi is voltam nagyon, hogy tehetek-e esküt március 15-én, vagy az csak politikai showra lesz jó, s ennek szereplőinek lesz fenntartva. Ígérték, hogy ez utóbbiról szó sincs. És most látható, hogy dehogynem: épp erről van szó.

Utánanézett az irataimnak pár hete a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság egy alkalmazottja, s örömmel tudatta: a papírjaim már az államfői hivatalban vannak, Budapesten, s csak aláírásra várnak. Akkor azonban már ő is elhallgatott, amikor azt kérdeztem: ha ilyen jó állunk, akkor március 14-15-én tehetek én is esküt, nemde?
Sebaj, tegnapelőtt felhívtam a Köztársasági Elnöki Hivatalt. Némi totojázás után végül ott is nagyon készségesen jelezték: rögtön utánanéznek. Ám amikor kiderült, hogy én kifejezetten arra vagyok kíváncsi, hogy - mivel minden iratom rendben és készen van - március 15-én letehetem-e az esküt, ők is elhallgattak, s azóta sem lehet elérni őket, az ígért visszajelzés sem történt meg.

Ellenben kik fognak esküt tenni 15-én? Szinte kizárólag olyanok, akiknek külön propagandaműsort szervezett erre az alkalomra a magyar állami vezetés. Többek között a Fidesz-közeli Tusványos szervezőgárdája, nagyobb magyar városokban néhány szervezett díszmagyar csoport, illetőleg Tőkés László. Utóbbi például nem január 3-án nyújtotta be az igénylését, hanem jóval később, január 24-én. De már kész is…

Evidens tehát, hogy az ügyintézők - politikai megrendelésre - egyszerűen hátrébb tolták a magyar polgárokként kérvényezők aktacsomóit, s előre vették a magyar politikai szereplőkként, illetve kiválasztott statisztákként fellépőkét.
Nesze neked, nemzetegyesítés! Tessék, március 15-i méltóságteljes, politikai érdekektől mentes ünneplés! Íme, érdekmentes, igazi magyar összetartozás.

Na persze lehetne azt mondani, hogy tökmindegy, melyik napon kapja meg az ember az állampolgárságot. Ez sok szempontból így is van.
De ez nem az a szempont.

Mint ahogy tehát a magyarság maga sem szempont, ha politikai kérdésekről (és ezekkel összefüggő ünnepi rongyrázásokról) van szó. Sőt, egyenesen másodlagos.
Úgyhogy minden pártos rendezvény nemzeti ünneprontás - és nemzetrontás és ünneprontás.

Itt tartunk tehát. És nem ott, amiről most is, március 15-én is számos öndícsérő, manipuláló szónok kamuzni fog - oly fülbemászóan, annyira édes-meghatóan, hogy szinte képtelenség nem bedőlni nekik.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr92736559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rianna 2011.03.16. 20:29:39

na szóval. Szerintem azért nem kommentálta ezt annyira a sajtó, mert félnek. Nekem is félelmetes, ha belegondolok, hogy ezt így tényleg el lehet intézni:fiúk, most kéne azt a Ráczot elvezetni.

A Csibi Barna dologhoz mit szólsz? Avram Iancu ugye csapdába csalta és legyilkolta Vasvárit, pl. De azért mégsem kellene ilyenekkel hergelni a nagyközönséget, tartóztassák le, vagy vigyék kórházba, nem tom. Amiket olvastam a neten erről...Tudom, mazochista vagyok, nem kéne román szájtok kommentjeit olvasni :)
A legjobbban a Realitatea tv esti műsora (11 után) vette az egészet, teljesen laza volt a műsorvezető meg a meghívottak is. Bár, mikor Csibit kapcsolták élőben, elkapcsoltam, mert annyira égő volt (secondhand embarresment), hogy nem bírtam nézni.

rianna 2011.03.16. 20:30:12

még egy kérdés. Az itteni kommentek megjelennek túl?

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2011.03.16. 20:44:48

@rianna: A Csibi Barna dolog szerintem súlyos marhaság.
Épp mondtam tegnap, hogy ezzel nagyszerű kampánytémát ad a PSD és a PNL részére, ingyencukorkát, amit jó látványosan szopogatnak és rágcsálnak majd.
Erre ma ki is használták a parlamentben, a bizalmatlansági indítvány vitájakor.
Köszi, egy Csibi égetett egy bábut, amivel két durván emberellenes (nem csak magyarellenes) párt sokkal több bábut magához kampányolt most.

És ezen túlmenően, messze túl: az ilyesmi eleve nem jön be nekem, sőt, elítélem. Az égetők szerintem a legtöbbször magukat égetik. Ráadásul a magyarságot, minket is megpörkölnek az ilyen tempóik révén.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2011.03.16. 20:45:05

@rianna: Nem, túl nem jelennek meg.
(Magam is gondoltam már rá, hogy ez így kicsit marcerás. :) De továbbra sem akarok beleszólni, hogy ki hol kommentel - az én bajom. :) )

rianna 2011.03.17. 00:23:02

köszi a válaszokat. És jobb így, hogy nem jelenik meg, érdekesebb, bár biztos több dolgod van vele :)
süti beállítások módosítása