Blogosz

MESE NINCS.

Ez eddig a legjobb, amit láttam

2020. március 26. 18:39 - BlogoszEditor

Új köszönés van, többek között ez a helyi fejlemény. Foszlányok, kintről és bentről, vírus idején.

Azt mondta Simona Halep, egy ilyen motivációs üzenetben, hogy ezekben a nehéz időkben "să fim responsabili și pozitivi", vagyis "legyünk felelősek és pozitívak". Na: hát eddig meg végig az volt, hogy épp elkerülnünk kellene az utóbbit.

Ma meg itt intézek valamit a gépen, erre kiírja a szoftver, hogy "Please be patient". Hát de mostanáig arról volt szó, hogy igyekezzünk nem azzá válni, és bár igazán udvariasan is fogalmazta meg a kérését, nem akarok páciens lenni.

Jövök hazafelé, a szigorított kijárási tilalomféleség legelső napján (dolgom volt, na), találkozom egy ismerőssel, aki nagy csomagot cipel. Mondom, "látom, jól felkészülsz, megvetted az első napon, ami kell, ilyen ez a felvásárlási láz". Azt mondja, "igen", és mutatja: a nagy zsákban egy hatalmas rekesznyi Carlsberg sör van, az tölti ki, semmi más...

A román közszolgálati rádióban épp a PSD elnöke beszél a koronavírusról. Érdekes is az, amikor a ciuma roșie, vagyis a vörös pestis beszél egy másik járványról...

Az USR Bihar megyei szervezete meg létrehozott egy Fb-csoportot, ahova engem is felvettek ma, így látom, hogy rögtön a borítóképen a jelmondatuk az, hogy "Totul pleacă de la oameni", "Minden az emberektől indul". Hát, mondjuk ez nem pont az emberektől indult (hanem természetes evolúciós folyamatok hozták létre), de oké, ha úgy vesszük, az embereket érintő járvány emberektől indul. Csak nem tudom, miért kell ezt egy párt jelmondatává tenni. Ráadásul ilyenkor felvenni valakit egy csoportba, hát...

A tömegközlekedési vállalat megint remekel: a legtöbb busz első része el van zárva az utasoktól, valamint az első ajtót nem nyitja a sofőr – legalábbis egyeseknek. Nyitja viszont előbb egy ellenőrnek, aki onnantól az elzárt részben beszélget vele, menet közben, és persze a másfél méteres távolságot nem tartja, sőt, mesélés közben odahajol a vezető füléhez. Kitárul még aztán, a következő megállóban a lezárt első ajtó egy ismeretlennek, aki nem is ellenőr, de a sofőr haverja – ez az illető eleve maga nyitja az ajtót, kívülről, és miközben eszik, felszáll, csatlakozik az elzárt kis dumapartihoz. A soron következő megállóban pedig egy újabb ellenőr is ugyanezt teszi. Így már négyen vannak abban a lezárt részben, ahol amúgy a vezetőn kívül mindenkinek tilos. Na ja: aki ismerős, az biztosan nem lehet fertőző.

Belehasít a csendbe az új köszönésük: amikor a négyes utóbbi tagja felszáll, hogy részt vegyen a klubtevékenységben, ezt kiáltja oda a sofőrnek, üdvözlésképpen: "Coronaaaaaaa!" – és persze egy jó hosszú kézrázás is követi.

Fura amúgy, hogy az utóbbi napokban már a második egészségbiztosítotti kártyát találom, csak úgy, az eléggé kihalt városban. Úgy látszik, vannak, akik végképp feladták a reményt.

Közben a Nufărul negyedben épp ma rendezik be a La Doi Pași, azaz Két lépésnyire nevű üzletlánc legújabb boltját. Hát, nemtom: ez a két lépés kevésnek tűnik ezekben a hetekben. Más boltokban ki is van írva, hogy másfél méteres távolságot tartsunk. Ráadásul a lánc jelmondata, ami a boltjaik bejárata fölé is ki van írva, az, hogy "Găsești exact ce-ți dorești", tehát "Épp azt találod, amire vágysz". Pedig nem biztos, hogy az ember épp arra vágyik, ami a két lépés távolság miatt könnyebben megtalálhatja mostanság.

Az államkincstár megyei székházának bejáratánál meg két egyenruhás őr fogad mindenkit, maszkban. Érdekes, régebben a rablókon volt maszk. (Született is e témakörben egy új vicc, hogy bemegy egy maszkos tag a bankba, mindenki megrémül, majd a maszkos elkiáltja magát: "Ez egy bankrablás!" – mire mindenki megnyugodva felsóhajt.)

Ami a maszkos védekezést illeti, ezt épp az előbb pillantottam meg, a Cazaban utcán – és a modellek, konstrukciók közül ez eddig a legjobb, amit láttam.

9_1.png

4.png

Ja, vasárnap meg óraátállítás. Most már egy órával hamarabb nem mehetünk sehova, és nyári időszámítás szerint maradnak el a programok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4415560950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása