Blogosz

MESE NINCS.

Szörnyvadászat, zseblámpával

2011. március 05. 18:40 - BlogoszEditor

Akartam egy bejegyzést írni arról, hogy hamarosan döntés születhet első fokon abban a perben, amelyet Tőkés László indított Florin Budea nagyváradi újságíró és a Ghimpele de Bihor hetilap ellen. A tét 700 millió régi lejnek megfelelő összeg.
Tegnap volt az utolsó tárgyalás itt, Nagyváradon, elmentem oda én is, s volt alkalmam szóbaállni mind Tőkés ügyvédjével, mind Budeával. (Maga Tőkés nem volt ott, épp a tárgyalás végén érkezett haza - őt az ügyvédje, Kincses Előd képviselte.)
És Florinnal még az előbb is lenyomtunk egy epikus SMS-beszélgetést a témáról. Meg van sértődve (rám is, mert szerinte túl kevés teret kapott az újságcikkemben), s tart is a per végkimenetelétől. Ehhez képest nem tudom eldönteni, hogy heroikus, vagy furcsa az, hogy nem fogadott magának ügyvédet, s saját magát képviselte a tárgyalásokon…
Kincses Előd meg azt fejtegette, magabiztosan, de nem fennhéjázóan, hogy szerinte csak ők nyerhetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Florin Budea

Az ügy lényege: az újságcikk szerint a Securitate érdeke volt, hogy Tőkést annak idején Temesvárra helyezzék lelkésznek - sőt, egyenesen a román titkosszolgálat neveztette ki oda. S ha nem oda helyezték volna, akkor a “forradalom” nem Temesvárról indul annak idején.
Erről az a volt szekus vall a lapban, aki állítólag magát a döntést meghozta. Azt is állítja, hogy Tőkés közben a magyar titkosszolgálatok ügynökévé lépett elő.
(Az eredeti cikk, az eredeti helyén már nem található meg a neten. Amennyire tudom, nem azért, mert levették volna a per miatt, hanem azért, mert a lapkiadónál átszervezések vannak, s a netes felületük is átalakítás alatt van. Ám megtaláltam a per alapját képező szöveget máshol, s belinkeltem ide. Ez itt már egy tudósítás az ügyről, a címe teljesen buta és félrevezető. A lényeg viszont alatta van: ott megtalálható Tőkésék keresete, majd alatta maga az inkriminált Budea-féle újságcikk is, teljes terjedelmében.)

Nos, a cikk megjelenése után Tőkés pert indított, s az újágírótól, meg a cégétől 70.000 lejt követel. Pár nap múlva meglesz az ítélet.

Nézzünk ennek kapcsán pár olyan aspektust, ami alapvető fontosságú.
Előrebocsátom: nem fog eldőlni, hogy a cikkben szereplő volt szekustiszt hazudott-e vagy sem. Az sem fog kiderülni, hogy Tőkésnek volt-e, van-e bármiféle kapcsolata bármelyik titkosszolgálattal.
Az ilyesmik nem derültek ki az elmúlt évtizedek során sem, s még egy darabig nem is fognak. Persze sokunknak van - különböző - véleménye az egészről. De akik a sajátjukat mint “igazságot” és mint “tényt” prezentálják, azokkal egyszerűen nem kell törődni. A saját korunk titkairól a saját korunkban nem tudhatunk meg mindent - evidens. Hiszen eleve az 1989 végi, és az azt követő eseményekben sem látunk teljesen tisztán, még most sem. Márpedig azoknak csak az egyik része volt a Tőkés szerepvállalása.

Az elmúlt évek során sokszor én magam is csodálkoztam, amikor olyan emberek is feltették nekem a kérdést, akikről azt gondoltam volna, hogy nálam többet tudnak ilyen témákban, s még közelebb vannak a tűzhöz. Mégis ők tudakolták tőlem: “Na és mondd, végülis volt köze Tőkésnek valamilyen titkosszolgálathoz?”
Nos, az egyetlen becsületes válasz ilyenkor a “fogalmam sincs”. Be kell vállalnunk: nem tudjuk, nem tudhatunk mindent.

De azért vakok sem vagyunk.
Látható például, hogy Tőkés László leleplezéseket indított az utóbbi években az egyháza berkeiben - ami nagyonis jó. Ám nem lehet nem észrevenni, hogy mindeddig csakis azok szekusmúltjáról rántotta le a leplet, akik számára kellemetlenek. Van sok olyan célszemély még, akiről szívesen megtudnánk egyet s mást - de nem fogunk, mert nem kellemetlen, sőt, lojális.

Ne felejtsük el továbbá, hogy miként az egész romániai politikum és közélet adós a mai napig az átvilágítással, ugyanúgy ezen belül a romániai magyar is. Hiszen a mai napig számos gyanús figura mozog az RMDSZ-ben is, sőt, annak befolyásos vezetőinek köreiben is.
Nem beszélve a csak formailag létező civil szféráról, amelyet zömmel mindenféle kis álszervezetek alkotnak, amelyekben nyüzsögnek a politika udvaroncai. Köztük is lehetne rendet vágni, már egy zseblámpával is, nemhogy átvilágítással.

Mindezt azért is jelzem, hogy lássuk be: nagyon ideje lenne leszámolni azzal az amúgyis buta, önsorsrontó reflexünkkel, hogy ha bármelyik magyarról bármelyik román akárcsak fel is veti, hogy esetleg volt-e titkosszolgálati szerepe, akkor eleve aljas, soviniszta támadásról van szó, s a célszemély meg csakis ártatlan áldozat lehet. Távolról sem ilyen egyszerű a helyzet.
Sőt, annyira bonyolult, hogy épp emiatt a kérdések felvetését sosem szabad akadályozni.
Hiszen a szekusmúlttal, a dossziékkal, vagy a nemlétező dossziék emlegetésével még ma is többnyire csak revolverezgetnek, zsarolnak, lejáratnak, míg másokat védenek. Manipulálnak. Magyar-magyar viszonylatban is. És minden más viszonylatban.

A konkrét peres ügy kapcsán pedig jelzem: szerintem Florin Budea a kilencvenes évek végének, a kétezres évek elejének legjobb, legkomolyabb, legegyenesebb nagyváradi román újságírója volt. Annak a zsurnalisztának az egyik prototípusa, aki épphogy küzdött a posztkommunista szekusuralom, a balkanizálódás, a manipuláció ellen, Románia elzüllése ellen. Sokat dolgoztunk együtt, s ilyennek ismertem.
Ettől persze még megeshet az is, hogy a jelen cikkében nem volt igaza. De kérdés az, hogy miért nem indítanak pert az ellen a szekus ellen (is), aki a jelzett gondolatokat megfogalmazta Tőkéssel kapcsolatban. Rendben, a cikkben nem szerepelt névvel az illető. Ám azóta az én számomra is kiderült, hogy ki ő - tehát tudni lehet.

További kérdés lehet: miért van az, hogy Aurel Căprariu volt Securitate-tiszt a tegnapi tanúvallomása során azt állította, létezik egy írásos visszaemlékezése az egész Tőkés-ügyről, de sosem akarta, sőt, tiltotta, hogy ez nyilvánosságra kerüljön? Nu, miért is? Tart valamitől, valakitől, vagy mi ez? Sőt, megemlítette, hogy létezik egy folyóiratuk a veterán szekusoknak (nem semmi…), s gondolkodott rajta, hogy ott közzétegye - de végül ettől is elállt.

A másik oldalról viszont az is tény, hogy a felperes ügyvédje, Kincses Előd máig ikonisztikus figura. Tegnapi beszélgetésünkkor sem tűnt mesterkéntnek, sem titkolózónak. Úgy nézett ki a dolog, mintha tényleg jogos ügyed védene. Hajok arra, hogy miképpen Florinról is van véleményem, azért Kincsesben se kételkedjem.
Bár az is igaz, hogy az ilyen ikonokkal megjártuk már - elég csak a felperes példáját venni.

Vagy ott van ugye az a tény, hogy Tőkés László feltételezett titkosszolgálati kapcsolatairól az Associated Press romániai szakértője, Alison Mutler is írt 2001-ben. Be is perelték, mégpdig 70.000 lejt kért tőle Tőkés László - de az újságírónőt végül nem marasztalta el a bíróság.
Most arra hivatkozva kérnek ugyanennyit egy váradi román lapocska újságírójától, hogy annak idején Alison Mutlertől is ennyit követeltek. Mondjuk ezért ez sem épp korrekt.
Hozzáadódik még, hogy az alperes újságírónak régebben már voltak meccsei Tőkés Lászlóval…

Ja, és egy további: kérdeztem, mihez kezdene Tőkés László a pénzzel, ha esetleg megnyeri a nagy öszegű kártérítést. Telefonon azt üzente, láthatóan hirtelen ötlettől vezérelve, hogy “a sajtószabadság kérdésével összefüggő ügy támogatására fordítaná”. Ha esetleg tényleg így tenne, mégpedig következetesen, azon nagyon kellemesen meglepődnék, s le a kalappal. De mekkorát röhögnék a sajtószabadságosdin, ha a támogatási forma mondjuk a Demokrácia Központoknak, vagy más holdudvari objektumoknak történő átutalást jelentené végül…

Tehát érdekes aspektusoknak ez az ügy sincs híján.
Ám tény, hogy távolról sem csak ez az egy ilyen ügy van. És ahogy a mindenféle konspirációs teóriák is elárasztanak bennünket, ugyanúgy igaz ám, hogy a volt szekusok és a jelenlegi átöltözöttek is közöttünk járnak. Mit járnak? Sasszéznak. Mit közöttünk? Előttünk.

És ugyanúgy az a kevés valóban tiszta is. Akik talán néha valóban jogtalan támadások áldozatai. Csak ma már nagyon nehéz őket felismerni, mert a rendszer igazán nem róluk szól. És ők is ugyanúgy machinálnak, mint azok, akik átláthatatlanná teszik az egészet, ugyanazokkal az eszközökkel élnek, amelyekkel az egész struktúrában egyáltalán élniük, megmaradniuk lehet.

Szóval akartam egy bejegyzést írni arról, hogy hamarosan döntés születhet első fokon abban a perben, amelyet Tőkés László indított Florin Budea nagyváradi újságíró és a Ghimpele de Bihor hetilap ellen. De nem igazán erről írtam, mert nem csak ennyi van. Hiszen akármelyikük nyer is a perben, jottányival sem jutunk közelebb ahhoz, hogy vajon mi lehet az igazság.
És ez csak egy ügy a számos hasonlóból.

Tisztázódni fog azonban mindez. Az összes fontosabb közszereplőről úgyis ki fog derülni végül. Arról is, aki valóban tiszta volt, s csak rágalmazták - meg arról is, aki valóban sáros volt, s csak hazudott végig.
De nem most. Nem addig, amíg - kormányoldalt és ellenzéket mímelve - ők vezetik az országot, s kézben tartják általuk megkaparintott hatalomszeleteket. Hanem jóval később. Sem ők nem lesznek már akkor, sem mi.
Ezért ha úgy tetszik, előre leszögezhetjük, hogy az első kört nyerték.
Kár, hogy ez az első kör épp egybeesik a saját földi életünkkel.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr212713238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rianna 2011.03.07. 13:23:28

en szivesebben olvasnalak itt, mind odaat, de zavaro a skin (fekete alap, világos betűk) továbbá, öreg koromra való tekintettel szeretnék nagyobb betűket kérni.

Kösz:)

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2011.03.07. 13:31:30

Köszönöm, kedves.
Ami a skineket illeti: egy az egyetlen, ami még tűrhető. Rengeteg időt tölöttem a válogatással, de csak ez maradt. Ugyanis több kritérumnak is eleget kellett tennie: tűrhető külső, az áthozott szövegekhez való illeszkedés (ugyanis volt, amelyik skin szétdobta az egészet), fotók megfelelő megjelenítése (a legtöbb levágja a fotókat). Szóval végül ez maradt, ami még tűrhető.

Amúgy engem is meglepett: a legjobb magyar blogfelületeken igazán kánaán van, az admin számos kellemes eszközből válogathat - de skin mindenütt kevés és csúnya van...
Hát így megy ez.

Minden esetre c u itt is, meg ott is. :)
süti beállítások módosítása