Blogosz

MESE NINCS.

Gondozás

2011. május 25. 01:00 - BlogoszEditor

Kicsike a váradi kulturális élet. Sőt, inkább kicsike, mint kulturális. És inkább kicsike, mint élet.

Épp ezért kirívó - és, legalábbis tudomásom szerint itt, helyben páratlan - az a plagizálás, amiről értesültem. Kupán Árpád nagyváradi történész esetéről van szó, aki évekkel ezelőtt Párhuzamos életrajzok címmel átadott egy saját kéziratot bizonyos Halmos Sándor nevű debreceni illetőnek. Annak az egyezségnek a nyomán, hogy az utóbbi majd megjelenteti az anyagot folyóiratban. Nos, folyóiratban nem jelentette meg. Kupán Árpád viszont - elunva a várakozást - időközben saját kötetben megjelentette az egészet, a jelzett címmel.

Most azonban Kupán akkori kéziratának egy része - jópár életrajz - végül megjelent, Halmos gondozásában is. Olyannyira megszerette, s annyira gondozta Halmos a szöveget, hogy a gondjaira bízott írást immár a sajátjának tekintette, kicsiny sarjaként keblére ölelte. Úgyhogy a szöveg egy részét fogta, s bepasszintotta a Bihar vármegye zsidósága a letelepedéstől napjainkig című vadiúj könyvébe. Aha, persze: abszuolúte forrásmegjelölés nélkül. (Amúgy a kötetben más textusokat ellátott forrásmegjelöléssel - bár ezen megjelölések sem egységesek. Hanem összevisszák, ahogy az egész szöveg maga is.)

És nemcsak a jó öreg másolás+beillesztés technikával dolgozott, s nem is csak a forrást hagyta az ördögbe, hanem egyenesen írt a plagizált rész elé egy saját bevezetőt. Többek között így fogalmazva, mástól átemelt egész oldalak kapcsán: "Hat ember életének tanulságait tárom az olvasók elé". (...) "Akikről írok, azok ezen elképzelések előhírnökei voltak, s megérdemelnék, hogy nevük az emlékezetben megmaradjon".

Aha. Csakhogy a Halmos Sándor neve is megmaradt a következő szövegrészek szerzőjének, Kupán Árpádnak az emlékezetében. És meg is érdemelte. Ugyanis Halmos szóban forgó kötetének nagyváradi bemutatójéra elment Kupán is, érdeklődőként. A bemutató végén az érdeklődő - még a kötet tartalmáról mit sem sejtve - megkereste a "szerzőt", kezet fogva vele, s jelezve, szerényen: "talán Ön nem emlékszik rám, de pár éve én voltam az, aki Önnél hagyott egy kéziratot". Erre valami könnyed, lepattintós választ kapott az est hősétől. Majd történészünk - viszontagságos úton - végül szerzett egy példányt az ott bemutatott kötetből, hazavitte, s fellapozta. Ekkor döbbent rá, hogy társszerző lett - sehol fel nem tüntetett módon. A könyv jópár oldala ugyais a tőle elorzott szövegből áll: abból a kéziratból származik, amit Halmosnak annak idején megjelentetésre átadott. Hát meg is jelent. Igaz, évekkel később, más formában, s Halmos kötetében, Halmos saját szövegeként.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halmos Sándor szóban forgó könyvét a nagyváradi Varadinum Kulturális Alapítvány adta ki, mégpedig érdekes szerkesztő keze alól. És eme alapítvány képviselői eddig lényegében semmit nem tudtak mondani a váradi történésznek, aki pár napja náluk is megreklamálta a plágiumot... A szövegrészek eredeti szerzője most más utakon készül elégtételt venni.

Jogos lenne amúgy a malíciózusok kérdése: csak nem rokonom esetleg Kupán Árpád nagyváradi történész, akinek az esetét itt előadtam? Esetleg nem véletlenül a nagybátyám? S nem ezért is írok itt erről az esetről?

Hát dehogynem. Rokonom. Nagybátyám. S ezért is. Ám attól a plágium még plágium. És akkora ám, hogy a váradi magyar kulturális életben ekkorát még nem láttunk. Jut eszembe az eredeti muka címe: Párhuzamos életrajzok. Igen, teljesen párhuzamosak: az egyik kutat, dolgozik rajta, megírja. A másik pedig - aki teljesen párhuzamos az egésszel -, kiadatja a saját neve alatt, s Váradon még be is mutatja.

Kicsike a váradi kulturális élet. Sőt, inkább kicsike, mint kulturális. És inkább kicsike, mint élet. Annyira kicsi, hogy egyesek a pedofilológ vágyaikat élik ki rajta.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr512930445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tough 'n' weird 2011.05.25. 08:26:30

Nagyon durva, felhaborito, szegyenletes. Megis, hogy gondolta??? Azt hitte nem veszik majd eszre, vagy mit??? Azert kivancsi vagyok a reakciojara, majd ird meg, jo? (ja, majdnem elfelejtettem, hogy rendelesre nem irsz, akkor, ha gondolod, hogy megis, de csak akkor, csakis akkor, kulonben ne. :P)
süti beállítások módosítása