Blogosz

MESE NINCS.

Nocsak, nocsak...

2011. május 08. 22:53 - BlogoszEditor

Összefutottam azzal az újságíróval, aki ellen legutóbbi perét indította Tőkés László - s amely perét szintén elvesztette, egy előző ilyenhez hasonlóan. Érdekes dolgot mondott a sajtós.

Mint annak idején itt megírtam, Florin Budeáról, az egyik legismertebb nagyváradi román újságíróról van szó ezúttal. Ő írta azt a cikket, amelyben az általa megszólaltatottak - köztük Tőkés egyik volt szomszédja, egy szakustiszt - azt állítják: a Securitate érdeke volt, hogy Tőkést annak idején Temesvárra helyezzék lelkésznek, sőt, egyenesen a román titkosszolgálat neveztette ki oda. S ha nem oda helyezték volna, akkor a “forradalom” nem Temesvárról indul annak idején.

A cikk megjelenése után Tőkés beperelte Florin Budeát és a lapját kiadó céget is. Erkölcsi károkozás (:-) ezen mindig jót lehet derülni, ha az ember tud egyet s mást főhősünkről) jogcímén 70.000 lejt követelt a volt püspök, mostani egyik EP-alelnök. Ám elvesztette a pert, a nagy bizakodása ellenére is - amikor az ítélethirdetés előtt az ügyvédjével, Kincses Előddel beszéltem, az utóbbi is biztosra vette, hogy nyernek, s erről fölényesen nevetgélve telefonon tájékoztatta az épp máshol időző Tőkést is. A számukra kedvezőtlen ítélet után ezerrel állították, hogy mindenképp fellebbezni fognak, hiszen "számukra ez elvi kérdés", meg ilyenek.

Nos, ilyen előzmények után találkoztam most ismét Florin Budeával. Aki már régebben - még a per idején - elmondta egy beszélgetésünkkor, aztán egy sajtónyilatkozatában is: nagyon fél, mert ha elveszti a pert, nem tudja kifizetni a követelt összeget, s földönfutóvá válik. Ma már azonban boldogabb lehet: mert most azt újságolta, hogy úgy tudja, Tőkésék egyszerűen nem is fellebbeztek végül. Pontosabban így fogalmazott: "Ott ültem egy ideig a bíróságon a fellebbezési határidő lejártának napján. Addig semmilyen nyoma nem érkezett fellebbezésnek. Egy órával zárás előtt jöttem el. Hacsak a legeslegutolsó nap legeslegutolsó órájában nem futottak be végül a fellebbezéssel, aminek szerintem kevés az esélye, akkor végül azt mondhatom, elfogadták az ítéletet".

Nos, amennyiben ez így van, nagyon érdekes. Elmondok néhány tényt, összegzek - s mindenki vonja le magának a végkövetkeztetést.

Tőkés kapcsán az elmúlt évtizedekben már többször emlegette a sajtó az állítólagos szekusmúltat. Is. Az előző kirívóbb eset az volt, amikor az Associated Press romániai szakértője, Alison Mutler 2001-ben arról írt, hogy az ő információi szerint Tőkésnek izmos szekusmúltja van. Be is perelte őt annak idején Tőkés, ugyancsak 70.000 mai lejnek megfelelő összeget követelve. A pert ugyanúgy elvesztette Tőkés, mint a hasonló ügyben most indított ugyanilyet. A mostani eset után fogadkoztak is, hogy a fellebbezést mindenképp megteszik, hiszen ők tudják, hogy "rágalom az egész, szemenszedett hazugság, ami a cikkben szerepelt" stb., stb. Ha most végül tényleg nem tették meg, akkor indulhat csak igazán az agyunk bevetésre.

Már mondtam egy régebbi posztomban: világos, hogy a közelmúltunkról még sokáig semmit nem fogunk világosan látni. Csak azt, hogy teljesen homályos - s a hivatalos verziókat nyugodtan tekinthetjük hazugságnak. És igen, jeleztem már azt is: szét lehetne ám nézni az RMDSZ házatáján is ilyen ügyekben - nem beszélve az összes többi pártról. Ám mindez semmit nem von le a mostani ügy pikantériájából.

Na persze attól sem látnánk tisztábban, ha most mégis fellebbeztek volna. Ha esetleg csak benyújtottak fellebbezést, az az ő dolguk, nem a mienk, nem a közvéleményé. Mert ez utóbbi az igazságot keresi, keresné - az ilyen ügyek fő érintettjei meg csak a maguk javát, a számukra kedvező ítéletet. Egy biztos: nagyon nincs rendben ilyen téren sem valami. De azt szűr le bárki, amit akar, mi mind gondolhatunk, amit akarunk. Ők közben úgyis azt csinálnak, továbbra is, amit akarnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr632888671

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csengery Kristóf - HA A VILÁG… 2011.05.09. 08:53:33

Ha a világ közlekedőedényvolna, csöveiben csupa hamisságcsordogálna, szemfényvesztés. Hol itt, holott üti fel a fejét egy koholteszme, mely megváltást kínál, s ha azt nem,hát tejjel-mézzel folyó Kánaánt.Árad és habzik, forr és bugyborékol,mindent elönt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása