Blogosz

MESE NINCS.

Vallomások

2011. június 08. 22:17 - BlogoszEditor

 

Régóta, azaz már sok éve világos, hogy valami nagyon nincs rendben a Nagyváradon megjelenő Reggeli Újság című kiadványnál. Sok olyan újságíró kollégát láttam az évek során, aki idegesen ment be oda dolgozni, majd remegve, vagy éppen sírva jött ki - s végül egymásután távoztak is onnan az újságírók, sorban mondtak fel. Aki csak tehette legalábbis. Mint ők is mondják - de amúgyis köztudott a városban - szinte folyamatos, de legalábbis mindenképpen meg-megújuló terrornak vannak kitéve annak a részéről, akire annak idején a lap román tulajdonosai rábízták a főszerkesztői teendőket (miután nem találtak mást erre a posztra). És a román tulajdonosokat nyilvánvalóan azóta sem érdekli, hogy mi zajlik ennél a legkisebb sajtóterméküknél. Úgyhogy ott bármi megtörténhet, s meg is történik. Elképesztő történeteket ismerünk mind az ottani "hétköznapokról". És ismerjük magát a tettest is, hiszen végigbóklászta-dolgozgatta már előzőleg az összes váradi magyar lap szerkesztőségét, mielőtt a jelenlegi helyén menedékre - majd kiskirályságra - talált.

Nos, ma levelet kapott az összes nagyváradi szerkesztőség.  Márpedig szerkesztőségből rengeteg van. Innentől románnyelv-tudás szükséges e poszt olvasásához, mivel a levél románul van. Nyilván azért, hogy a román szerkesztőségekben is értsék. Kilencvenkilenc százalékban olyan információkat tartalmaz, amelyekről mi, a váradi magyar sajtósok már rég tudunk - a román kollágák egy része azonban most szembesülhetett vele először. A levél végén pedig oknyomozó akciókat szorgalmaznak a címzettek részéről, a Bihar megyei sajtó becsületének megmentése érdekében. Itt van tehát a levél, utána pedig két érdekes reakció.

 

Stimate D-le redactor sef!
 
 Noi suntem oameni de nationalitate maghiara si ne simtim acasa in statul roman.
Am rugamintea sa va informati ce fel de „media lagar” functioneaza in limba maghiara pe banii fratilor Micula. In locul fostului saptamanal, Realitatea, functioneaza cotidianul Reggeli Újság, care nu se stie daca este numai o spalatorie de bani. Angajatii de acolo sunt tratati ca niste sclavi, puteti sa va informati ca cei de acolo pentru cati bani lucreaza si in ce conditii mizerabile.
Problema cea mai mare este insusi redactorul sef, Denes Laszlo, din cauza dansului au plecat de la ziar 30 de ziaristi. Omul este dement, terorizeaza psihic angajatii, stim ca au fost cazuri cand a lovit femei in redactie.
Puteti sa va informati cu incredere, dintre cei 30 plecati precis gasiti mai multi care ar povesti ce face psihopatul asta sub acoperirea administratorilor fratilor Micula. Acum cativa ani sub influenta drogurilor a facut praf masina firmei.
In ziarul editat de Micula apar articole antisemite, in ziarul acesta apar articole impotriva romanilor si a evreilor. Cea mai recenta publicatie revoltatoare a redactorului sef a fost impotrica bisericii noastre, Congregatia Credintei, dar Denes n-a publicat reactia noastra. Redactorul sef cand am cerut replica, a raspuns „Are Micula avocati care sa ma protejeze”.
E rusine ca in Oradea se poate intampla asa ceva mascat intr-o redactie. Da D-voastra redactati o publicatie serioasa, bazata pe criterii pragmatice, o sa va informati.
Avem cunostinta despre faptul ca in iarna ce a trecut, timp de doua luni ziaristii au lucrat in incaperi fara caldura, fiindca administratorul lui Micula a delapidat banii redactiei. Tot din aceasta cauza nu platesc contributiile dupa angajati.
Denes Laszlo cine moral este nulitate totala, timp de mai multi ani a angajat-o pe amanta lui, au fost cazuri cand au facut sex in redactie. Intrebati redactorul ziarului Bazar.
De ce are nevoie Micula de o publicatie antisemita pe fata? De ce tine d-ul Micula un redactor sef care este bolnav mintal? De ce sunt angajati oameni care nici nu stiu unde este redactia, dar primesc salarii in fiecare luna?
Daca pentru D-voastra este important onoarea presei bihorene, o sa faceti investigatii. 
 
Oradea
08. iunie 2011
 
Cu stima
Iuliu Kovacs
 
 

Nos, ez ennyi. Illetve nem egészen.

Azt ugyanis még el kell mondani, hogy mivel a Hitgyüli írta a levelet, ez eleve sokat levon az értékéből. Hiszen egyértelmű, hogy a szándékok dubiózusak. A levél tehát gyanús szándékú. De a tartalma attól ott van.

A szóban forgó személy, azaz Dénes László, a Reggeli Újság főszerkesztői székében ülő illető az előbb reagált. Ugyancsak körlevélben küldve el személyes hangvételű vallomását, 21 óra 42 perckor. Amely levélkének az első változata ez:

Referitor la noua circulara denuntiatoare al unui grup de cetateni de
nationalitate maghiara care s-au semnat anonim Iuliu Kovacs: mai sunt si
homosexual, pedofil si agent CIA.
Dénes László, red. sef, Reggeli Újság

 

Nem tetszett azonban neki sem, amit írt. Szintén ma este 22 óra 14 perckor ugyanis újabb levelecskét küldött körbe a szerkesztőségeknek, amelyen újabb adalékokkal szolgált:
 

Referitor la noua circulara denuntatoare al "unui grup de cetateni de
nationalitate maghiara" care s-au semnat anonim Iuliu Kovacs: subsemnatul mai sunt si

homosexual, pedofil, taliban si agent CIA.

Dénes László, red. sef, Reggeli Újság

 

Nah. Rendben. Jó tudni.

Itt tartunk tehát. Pontosabban itt tart. Nagyváradi magyar "sajtós". Próbál itt végül írogatni valamit, de még az sem nagyon jön össze elsőre. Nagyon fáradt lehet már - nem is csodálom. Hát még a beosztottjainak többsége. Éjszaka van. És nagyon, de nagyon sötét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr42969152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása