Blogosz

MESE NINCS.

Tervezzünk-e még jövő nyárra?

2011. április 26. 22:10 - BlogoszEditor

Vérfagyasztó vezető hír, első oldalas anyag mindenhol. Utána igazi pánik legalább ezen a földrészen, ha nem mindenütt. Azt gondoltam, ez következik, amikor tegnap világgá röpítették a hírügynökségek ezt az anyagot. Az a lényege ugye, hogy az al-Kaida atombombát rejtett el valahol Európában, amit akkor robbantanak fel, ha elfogják, vagy megölik Oszama bin Ladent.

Ám nem így történt. Mármint sehol pánik, sőt, a hír csak kevés helyen lett vezető. Na nem mintha nem tarthatna méltán igényt erre - hiszen a média harap az ilyesmire, a médiafogyasztók nagyrésze pedig szeret rettegni (a híreken elgondolkodni meg nem), úgyhogy hozná is a nézettséget/olvasottságot egy jó kis atomos cucc. Főleg, hogy a bomba akár a szomszéd padlásán is lehet...

Úgyhogy inkább arról van itt szó szerintem, hogy rosszul súlyoztak a szerkesztők: az Európában lapuló, és földrajzilag is sokunkhoz közeli katasztrófával fenyegető atombombát kiütötte a húsvét. Magyar szférában pedig a húsvéti alkotmány.

De maradjunk a lényegnél: felrobbantásra váró atombomba van valahol a környéken. Nem tudom, ki, hogy van vele, de szerintem e hír dacára is nyugodtan tervezhetünk még közép-, sőt hosszútávra is. Én ugyanis arra figyelek, hogy "akkor robbantanak, ha elfogják, vagy megölik Oszama bin Ladent". Vagyis - szerintem - soha. Mivel - szerintem - Oszama bin Laden nem létezik.

Lám, ilyenkor kényelmes, ha az ember legalább egy konspirációs teóriában hisz. És választék aztán van bőven. Sőt, olyan embert is keveset láttam, aki a nagy kínálatból valamelyik összeesküvés-elméletről ne vallaná, hogy az aztán holtbiztosan igaz. Én speciel arra hajlok, hogy nincs bin Laden. A terrorfenyegetettség, mint ürügy kabalafigurája csupán.

9/11 is eleve gyanús nekem, de még konkrétabb fejlemény ugye, hogy bin Ladenre is hivatkozva miként indítottak beavatkozást a nyugati hatalmak Afganisztánban. Vagy a terrorveszélyre és nukleáris fenyegetettségre hivatkozva - amelyekről azóta egyértelműen kiderült, hogy e vonatkozásban sima hazugságok voltak - miként rohanták le a szövetségesek Irakot. Meg ott van az, hogy bin Laden nevét és a terrorfenyegetettséget mantrázgatva miként vezettek be a szabadságjogokat korlátozó, az állam befolyását erősítő törvénycsomagokat. Nem beszélve arról, hogy a fél világot mindenféle elképesztő - és sokszor filmbeillően titkosszolgálati - módszerekkel befolyásoló, irányító, kormányzó nyugati hatalmak elő mindig csak egy fickó, bin Laden tud időben megpattanni... Deh!

Félreértés ne essék: egyáltalán nem vagyok Amerika-ellenes, vagy nyugatgyűlölő. Az is egy szánalmas vicc szerintem a mi szemszögünkből.  És azt sem állítom, hogy ne lenne terrorizmus. Sőt, nyilván állítom, hogy van. Csakhogy éppen erre játszanak rá, felerősítve, manipulált híreket gyártva, így rémisztgetve a lakosságot, s terelve be maguk mögé a rettegő tömegeket.

Most épp (atom)bombahír van. Logikus és ördögi húzás lenne bármilyen terrorista csoport részéről, valóban. Nem is lehet kizárni azt sem, hogy tényleg van benne valami. Ám ami a legfontosabben ebben az egészben, az épp a farkast kiáltani-szindróma. Azaz megeshet, bekövetkezhet ilyen hatalmas terrorakció is - de épp azoknak kellene elhinnünk ezt, akik (többször bizonyított, s többnyire meg csak gyanút ébresztő módon)  épp ilyenekkel, vagyis újra meg újra terrorfenyegetettséggel ijeszgetik, manipulálják, a fél világot. Immár tíz éve. Része a stratégiájuknak. Miként az is, hogy a terrorfenyegetettség "okán adódó lépéskényszert" hangoztassák - s aztán lépjenek is, ahogy épp az érdekeik megkívánják.

Szóval épp elvihet a farkas, persze. Ezt sosem lehet kizárni. De túl sokszor üvöltötték már be nekünk, hogy pont most jön. És nem jött semmi - hanem ők mentek. Mikor melyik térségbe. Nyilván terrorveszélyt elhárítani. És bin Ladent elfogni. Farkast elcsípni.

Úgyhogy szerintem nem kell atomrobbantástól tartani.

És még azt is hozzáteszem: nemcsak Amerika-ellenes nem vagyok, hanem szomorúan bár, de be kell látni azt is, hogy a világtörténelem így zajlik, ahogy. Leigázással, kiszorítósdival, szükségeletek minden áron való kielégítésével. Nem tetszik nekem sem. De tud valaki jobbat? Olyat, ami működik is, nem pedig valami ködös, elvont álmot a világbékéről. Sajnos, ilyesmi - azaz jobb megoldás - az emberiség jelen ismeretei szerint sem létezik. Ami igazából fejlődött, az nem az alap, hanem csak a módszerek. És az ilyen módszerek egyike a manipuláció. Bin Ladenek, bombák emlegetésével például. Rájátszás egy létező jelenségre. Mert terrorizmus van, igen. Mindig is volt. De hülyítés is.

Igazából úgy gondolom, még szurkolnunk sem túlzás azért, hogy az USA és szövetségesei befolyása minél kevésbé csökkenjen a világban. Mert addig jó nekünk. Oké, máris finomítok: most sem jó, de a lehető legkisebb rossz. Egyazon kultúrkör gyermekeiként nem tehetünk másként. Egyenlőség, vagy épp önellátás, vagy autarchia meg sosem lesz. Ezek már megint a rózsaszínű álmok világának elemei, szót sem érdemelnek.

Úgyhogy csata zajlik. A szemünk előtt, kicsit a mi bevonásunkkal is. Hiszen ha befolyásolni próbálnak, már valamelyest részei is vagyunk. Megy a harc. Ugyan mikor nem ment? De mi attól nyugodtan tervezhetünk akár jövő nyárra is. Persze, sokminden közbejöhet. De atomrobbantás - szerintem - nem. Ahogy bin Laden is menekülni fog, még 125 év múlva is. Csak akkor más másként hívják majd a mesefigurát - s az épp aktuális mese is más lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr652857890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása