Blogosz

MESE NINCS.

Utolsó kommentek:

safa 2020.01.24. 07:07:12

Az értékes emberek túl hamar elmennek,az ilyenek pedig sajnos túl sokáig maradnak köztünk.

Bejegyzés: Megkezdődött a kihalás: egy közöttünk élt, botrányhős besúgó elhunytára

kvadrillio 2020.01.23. 15:36:43

HMMMMM.......AZT ELFELEJTETTEC A VÉGÉRE ÍRNI: DE A MAIAK SEM MÁSOK ! SŐŐŐŐT, ROTHADTABBAK !!!

Bejegyzés: Megkezdődött a kihalás: egy közöttünk élt, botrányhős besúgó elhunytára

ajani 2020.01.20. 21:14:37

Rég látott emlékek, a Bazalt, egy órán keresztül röhögtünk egyfolytában .... kurátor, el is felejtettem.

Bejegyzés: A románok kiköltözése - válás, forradalmi lendülettel

bölcsbagoly 2020.01.19. 11:53:04

Mint a fenti események átélője a tanári oldalról, két megjegyzésem lenne.
- a román tanárok és diákok megkapták a volt párt továbbképző jól felszerelt épületét a román liceum számára;
- 1990 nyarán masszív tanár kinevezések, áthelyezések történtek s ennek eredményeként számos volt párt/KISZ(UTC)/ úttörő (pionir) aktívista került a tanári karba, ők előzőleg is normálisan viselkedtek s így nem is volt velük probléma, de utólag megjelent a "'forradalom" után kiebrudalt, gyűlölt, volt igazgató is (Kovács Lajos), aki számos megyei vezető pártfunkciót is ellátott a Ceausista rendszerben s visszafogadása biza Jankó Szép hibája volt!
A megyei tanfelügyelőség jóvoltából évekig az érettségi vizsgán a román nyelvű vizsgák vizsgabiztosai érdekes módon többségében az Adyból "száműzött" volt tanárok voltak!

Bejegyzés: A románok kiköltözése - válás, forradalmi lendülettel

HaD 2019.12.27. 20:03:57

Semmi küli....a hatalmi játszma egy állomása,ép úgy mint a Mo.-on történtek...előre eltervezett és az orosz befolyás után a hatalmat átvevő nyugat szervezésben történő hatalom átmentés egyik állomása....ép ők voltak akikkel példát akartak statuálni...mint 56-ban velünk. Csak akkor a hatalmi játszmában az oroszok statuáltak példát velünk...nota bene a bécsi zsidók már kicsikarták hogy a ruszkik onnan elhúzzanak(mely meg is történt szinte pont egy évre rá:))...és ennek az árát a magyarokkal fizettették meg akinek akkor tényleg "lőttek". Csak akkor a mi provokátoraink engedték ki a köztörvényeseket meg a fegyver raktáraktól vonták vissza az őrséget etc.etc...miközben az orosz csapatok "véletlenül" pont harckészültségben voltak úgy hogy pár napon belül be is vethetők voltak..király béla meg miután megcsinálta a műbalhét vígan röhögött az amcsiknál az itthon felakasztottakon...ilyen a "reálpolitika":(...legalább is a manapság divatos megközelítésben...ez az amit a mondva csinált "ellenzék" úgymond demokratikus úton meg a jog nevében akar megváltoztatni...ugyan már...

Bejegyzés: A nap, amikor lőttek nekünk is

bölcsbagoly 2019.12.27. 14:48:34

Mind az országos, mind a helyi RMDSZ és fiókszervezetei (ifjúsági, pedagógusi, stb) megalakulása eléggé belterjes volt, haveri/baráti alapon. S a kezdeményezők ragaszkodtak vezető funkciójukhoz.
1990 január 3-án az mostani Ady Liceum dísztermében alakult meg a Bihar megyei Magyar Pedagógusok Szövetsége, ahova minden magyar tagozattal bíró megyei iskola meghívót kapott s ezen az iskolák azon delegáltjai vettek részt akik az előző órákban az ideiglenes megyei tanfelügyelőség ülésén vettek részt. Meglepetésünkre érkezésünkkor már a színpadon levő hosszú asztalnál ültek a kezdeményezők. Akik felolvasták a szervezet megalakulásának a céljait s bejelentették, hogy ők alapból a megalakuló vezetőség tagjai s kérnek javaslatokat a pár fennmaradt üres hely betöltésére. A későbbi tevékenységük is hasonló belterjességgel folyt.
S hogy ez máshol sem ment másképpen azt 91-től kezdve kolozsvári egyetemi oktatóként tapasztaltam, ahol 12 év alatt az ottani MPSz-gel semmiféle hivatalos kapcsolatunk nem volt, bár a tanárok továbbképzését, fokozati inspekcióját, vizsgáztatását, s hasonlókat mi végeztük.
Nem történt ez másképpen az RMDSZ központi szervezetében is. Gyorsan kigolyózták belőle Domokost, Királyt, Tőkést és átvette a helyüket két évtizedre a Markó Béla vezette marosvásárhelyi banda (Borbély, Frunda), az udvarhelyi Verestóyival s más figurákkal.

Bejegyzés: Mai születésnaposunk: kis meglepetések az RMDSZ 30. szülinapjára

bölcsbagoly 2019.12.27. 14:06:16

Ha akkor nem a kerülőúton hanem a röviden megyek a Sz. László térre, akkor talán én is felférek a Városháza erkélyére és forradalmár igazolványt kapok! -:)) Nem véletlen, hogy a közeli színház színészei (az igazgatóval Bradu-val az élen) képezték az ott szorongók zömét. Ehelyett konstatálhattam, hogy a szeku székháza tök üres, nyitott nagykapuval, az elvtársak mind felszívódtak....pár hétre. Így sétáltam egyet a kellemes napsütésben, kiskabátban s mire a térre érkeztem már javában folyt a hősködés az erkélyen és az előtte/alatta álló tömegben.
A fürgék pár hétig még ragaszkodtak "forradalmár" mivoltjukhoz (úgy hogy Váradon egy lövés sem dördült el sem addig sem azután, csak a repülőtér felől hallatszott pár pukkanás, de nem volt áldozat!), majd az új hatalom berendezkedve, szépen bedarálta őket. Január harmadikán már az újonnan alakult FSN (Nemzeti Felszabaditási front) emberei vették át a hatalmat, megalakultak az új politikai pártok (liberálisok, parasztpárt, RMDSZ) és elkezdődött köztük a harc a hatalomért, minden szinten.

Bejegyzés: A nap, amikor lőttek nekünk is

kéki béla 2019.12.26. 11:42:03

Bocs, a címet olvastam csak, azt hittem, valami dicsőités következik. Most látom csak, hogy felesleges volt beletrollkodnom. :)

Bejegyzés: Mai születésnaposunk: kis meglepetések az RMDSZ 30. szülinapjára

kéki béla 2019.12.26. 11:32:54

Kevesen okoztak több kárt a romániai magyaroknak, mint ez az rmdsz nevű horda, meg a töketlen lackó... :(

Bejegyzés: Mai születésnaposunk: kis meglepetések az RMDSZ 30. szülinapjára

Lisbette 2019.11.24. 19:21:28

Romániában élünk és azon belül nem valami magyar mini államban, az ország érdeke a kisebbség érdeke is. A szavazás nem függhet kedvtől vagy szimpátiától, mert állampolgári kötelesség. Büntetném azt, aki nem megy el szavazni.

Bejegyzés: Az Ön távolmaradása a PSD-nek kedvez!

Ladó Andrea 2019.11.24. 16:26:05

Jaj én személy szerint nem azért mentem csikorgó hidegben tüntetni, hogy utána egy gyáva köcsögre kelljen szavazzak. Az a minimum, hogy az AB óvás után én nem szavazok Johannisra, és ezt Johannis bele is kalkulálta, mikor ezt a totál fölösleges lépést meglépte. Az ő baja,

és én különösebben nem is agitáltam, hogy mindenki szavazzon érvénytelennel, felőlem mindenki úgy szavaz, ahogy akar, nincs bennem düh vele szemben, vagy ilyesmi, de igazság szerint mégiscsak azt kellett volna tennem: kampényt indítani, hogy szavazzunk explicit érvénytelennel. Csak nem volt időm. Vagy mittomén.

Az etnikai szavazás nyilván hülyeség, de a sajátos etnikai okok attól még léteznek, ennek a kettőnek annyira nincs köze egymáshoz, hogy egyenesen ellentmondanak egymásnak, legalábbis az erdélyi magyaroknál.

Viszont ha valamikor büntetni kell, az leginkább most van (-bár büntetni bármikor lehet-), mert most nincs különösebb gyakorlati tétje az egésznek (az elnök egyszer küldhet vissza törvényt a parlamentnek, és AB óvást nem csak ő nyújthat be, s hát különben is látjuk, hogy még abban sincs köszönet), tehát, itt, az államelnök-választásnál számítanak leginkább a szimbólumok. Az elnök tulajdonképpen egy mintapolgár kell legyen, úgy van körülírva az alkotmány szerint is a békeidőbeli tevékenysége, és abba nem fér bele, hogy egy kisebbséggel köcsög.

Az egy dolog, hogy az RMDSZ arra kondicionálta őt már kezdettől, hogy köcsög legyen velünk, mert kezdettől ott támadták őt, ahol csak érték, de attól még Johannis nem kell úgy táncoljon, ahogy az RMDSZ golyói fütyülnek. Az elnöknél nem fér bele, ha gyáva, megalkuvó, és mindent megtesz, hogy benyaljon a többségi szavazatokért. Legyen karaktere, ne totál érthetetlen mértékben legyen puhatestű populista.

Keziccsókolom, Johannis. Bár az én szavazatomon múlna -- de sajnos nem fog. Remélem, az utódja nem egy faszkalap lesz.

És teljesen mindegy, hogy az egyik jelölt és pártja minusz 200, a másik csak minusz nulla egész öt. Bár érje el a nullát, érdemeljen egy pecsétet. Az önmagában nem teljesítmény, hogy ha nem vagyok én, akkor jön a PSD. (Analógiaként, ez a Gyurcsány egyedüli érve maga mellett az öszödi beszédben: ha nem én, akkor jön Orbán. Köszi, Feri, leülhetsz. És, ahogy kell, jött Orbán.) Szóval, ha rendszert akarsz váltani, legalább érd el a nullát.

Bejegyzés: Az Ön távolmaradása a PSD-nek kedvez!

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2019.11.24. 00:36:34

@Ladó Andrea:  Csakhogy egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy ezt olvassa ki bármelyik jelölt is az érvénytelen szavazatokból, mivel az elnökválasztáson a magyar megyékben amúgy is mérsékeltebb szokott lenni a részvétel, valamint az érvénytelen voksoknak több oka, üzenete is szokott lenni, többnyire nem az, hogy "van még hova fejlődni", hanem mindkét jelölt teljes elutasítása (én is szoktam érvényteleníteni a szavazatomat, és kifejezetten olyankor, amikor abszolút vállalhatatlanak tartom az összeset, tehát nem azt üzenem vele, hogy "lehetne jobban is", hanem azt, hogy "határozottan nem kelletek"), valamint alapvetően sokat nem is foglalkozik senki a választás után az érvénytelen szavazatokkal - csak ha esetleg elérnek egy kritikus mennyiséget, de ahogy ön is mondja, nem fognak, tehát ez az üzenéses szcenárió amúgy sem lép majd érvénybe, így érdemesebb érvényesen szavazni. Másrészt az elnökválasztásnak van a legkevésbé nemzetiségi töltete, ez lényegében nem erről szól - erre majd kitérek a következő blogbejegyzésemben, meg az ön által említett alkotmánybírósági ügyre is. Továbbá itt most a tét az, hogy az elmúlt harminc év legkártékonyabb pártjának, a PSD-nek minél rosszabb eredménye legyen (ráadásul máskor is, de legutóbb tavaly télen is, csikorgó hidegben még tüntetni is jártunk ellene, alig várva az alkalmat, hogy szavazáson is odasózhassunk, most itt az alkalom), és ehhez csak a Iohannisra érvényesen leadott voksok vezetnek el, az érvénytelenek a PSD-t segítik - de ez lényegében benne van a fenti bejegyzésemben.

Bejegyzés: Az Ön távolmaradása a PSD-nek kedvez!

Ladó Andrea 2019.11.23. 17:45:42

Szerintem az érvénytelen szavazat ebből a szempontból jobb, mintha leadnánk csak úgy Johannisra. Ugyanúgy regisztrálja a "rendszer" az érvénytelen szavazatot is, mint az érvényest, és hiába, hogy a hírekben közölt eredményben nem lesz benne, de ha egy PSD-s oligarcha ténylegesen kíváncsi, hogy épp mekkora az általa támogatott brand, a PSD értéke, akkor úgyis figyelembe veszi az érvénytelen szavazatokat is, amennyiben azok elérnek egy kritikus mennyiséget (nem fognak). Az érvénytelen szavazattal lehet jelezni a mindenkori "ohopéehebb", aka "kisebbik rossz" jelöltnek, hogy bőven van még hely felfelé. Onnan legalábbis egészen biztosan van még hely felfelé, ahol megtámadsz az AB-n olyan 20 éve érvényben levő jogi normákat, amik gyakorlatilag a romániai magyarokat érintik, és egyébként nemzetközi szerződésekkel vannak összhangban. Szóval, fuck you, Johannis, gyáva köcsög vagy, az egyetlen szerencséd az, hogy az ellenfeledre szavazni gyakorlatilag emberiesség elleni bűntett lenne.

Bejegyzés: Az Ön távolmaradása a PSD-nek kedvez!

lényeglátó 2019.09.11. 06:04:21

Keresztény kultúravadhajtásai
abban az értelemben, hogy rablásban, gyilkosságban ez abszolút világbajnok a kultúrák e nagyon is szomorú és nemtelen történelmi versenyében. A szaracénokat, albiakat, bogumileket kiirtó a keresztes hadjáratokra bíztató szentek, misztikusok és e háborúkat levezető nem egyszer "szent" királyok, az Amerikát kirabló konkvisztádorok, a rabszolga-vadászgyarmatosítók, a világháborúkat kirobbantók és végig csinálók, mind-mind a fehér, az európai ember, a keresztény nemzetek képviselői. A 20. századi folytatások: Hitler és Sztálin megsemmisítő táborai is, Hirosima és Nagaszaki borzalmai is, mind ebből a kultúrkörből eredtek. E borzalmak kigondolói mind - még Marx is! - "eltörölhetetlen jeggyel" megjelölt, megkeresztelt keresztények. A tőkés társaságok is, a harmadik világot nyomorba döntők is - java részükben - "keresztények".
Másodikul azok, aki a Pártállam indítására létrehozták a Békepapi Mozgalmat. Harmadikul, akik megrettenve a maguk és sokak várható szenvedéseitől, elindultak a Pártállammal egyezkedés útján.
Negyedikül azok, akik nem utasították vissza a titkos rendőrök ajánlatát: ha nem akar börtönbe kerülni, írja alá, hogy információkat gyűjt számunkra, s ha valakinek elpletykálja ezt az államtitkot, akkor annak megsértésért tíz év börtönt kap. Mindezen személyi lépések következtében az ÁVO úgy sétált köreinkben, mint saját palotájában. az " eretnek" Bulányi atya gyónása!

Bejegyzés: Vadhajtások

lényeglátó 2019.09.11. 05:40:46

Borboly (Baraboly) Csabánál van e mérgezőbb növényi eredetű kártevő? Mivel pusztítják az Erdélyi magyart? Narkóval! Délvidékit? Kaszával! Mi a felvidéki? Csáki szalmája! Saját vicc 1990

Bejegyzés: Gagyi közlemény, gagyi emberekről

András Flórencz 2019.08.30. 05:43:24

Az ember neve az identitásának része. Annak vagyok híve, hogy mindenkinek olyan neve lehessen, amit szeret.
De azért van néhány megjegyzésem.
Ha valakinek a nevében olyan betű van, ami nem szerepel az adott ország írógépeinek betűkészletében, akkor az folyamatos problémát jelent. Ma már nem írógéppel írunk de pl az ilyen betűkkel (pl: ñ, ç, ł, â, å, ę, ş, Ø) ma sem nagyon tud mit kezdeni egy hivatalnok. Ahogy az ékezetes magyar betűk is idegenek Amerikában vagy Nyugat-Európában.
A rendszerváltás előtt Magyarországon nem is engedtek "nem magyar" nevet adni egy gyereknek, csak a Ladó-féle utónév könyvből lehetett választani. Nem tudom, hogy ez még mindig így van-e, de például Vujity Tvrtko-t Balogh Szilárd-ként kellett anyakönyvezni. Vagy hívhatnak Dzsenifer-nek valakit, de azt csak dzs-vel lehet írni és anyakönyvezni.
Ha Békéscsabán egy szlovák nemzetiségű hölgy feleségül megy Novák úrhoz (szlovákul Novak-ot írnának) akkor csak Novákné-t, vagy Novák-ot, vagy a leánykori vezetéknevét használhatja, Novakova-t nem.
Azt hiszem ez még mindig így van. És azt hiszem a világ legtöbb országában ez még sokáig így lesz.

Bejegyzés: "Nevekkel nem viccelünk" – avagy hétköznapi abszurdumok, nemzeti kisebbségben