Blogosz

MESE NINCS.

Ez eddig a legjobb, amit láttam

2020. március 26. 18:39 - BlogoszEditor

Új köszönés van, többek között ez a helyi fejlemény. Foszlányok, kintről és bentről, vírus idején.

Tovább
Szólj hozzá!

Láttam ma a teljességet

2020. február 27. 10:02 - BlogoszEditor

Megint ott az a tag: mindig piros-sárga-kék sapkában jár, amin emellett külön román zászlót formázó felvarró is van, továbbá mindig piros-sárga-kék övvel (bár azt hiszem, eredetileg sál az) vannak átkötve a derekán az amúgy szedett-vedett göncei. Remek kép, sőt, a múltkor, teljes díszben, mint mindig, épp kukákból szedegetett ki ezt-azt ez a két lábon járó Románia (de nem fotózom, mert a személy megalázása nem cél).

Tovább
Szólj hozzá!

Ja, hej: pont most van a disznóság évfordulója

2020. február 01. 22:08 - BlogoszEditor

Miért nem tudtam megnézni a South Parkot, pont három évvel ezelőtt?

Ágyban voltam már ekkor, de kipattantam onnan: napra pontosan ma van három éve, hogy megkezdtük a PSD elleni legutóbbi nagyobb, országos tüntetéssorozatot. Egy nappal előbb ebben az órában – igen, éjjel – lehetett, hogy elfogadta a PSD-kormány az igazságszolgáltatást súlyosan korlátozó sürgősségi rendeletet, amellyel számos politikust menekítettek volna meg a börtöntől, és ellehetetlenítették volna a további eljárásokat.

Tovább
Szólj hozzá!

Te mész, de magunkért jobban aggódhatunk – azért köszi, Nagy-Britannia!

2020. január 31. 06:18 - BlogoszEditor

Ma van az utolsó napja az Egyesült Királyságnak az Európai Unióban  február 1-ének legelső másodpercétől ugyanis már hivatalosan kívül lesz. Azon, ahova többek között ő hozott be minket is. Pedig már akkor sem voltunk felkészülve erre – és ha csak rajtunk múlna, ma sem lennénk.

Tovább
2 komment

Megkezdődött a kihalás: egy közöttünk élt, botrányhős besúgó elhunytára

2020. január 22. 16:15 - BlogoszEditor

Itt járt közöttünk: néhány napja még én is láttam az utcán Nagyváradon, a szokott komor büszkeségével, szinte masírozott. Most pedig jött a hír, hogy meghalt Ovidiu Ţinca tartalékos ezredes, aki térségünkben egyszerre volt a régi rezsim titkosszolgálati kiszolgálója és új generációk úgymond formálója. Számos botrány, továbbá sok botrányos megnyilvánulás fűződik a nevéhez.

Tovább
3 komment

A románok kiköltözése - válás, forradalmi lendülettel

2020. január 18. 06:19 - BlogoszEditor

Így született újjá a legjobb nagyváradi magyar iskola, az Ady líceum

Napra pontosan ma harminc éves: megvan nekem annak a dokumentumnak a másolata, amellyel újjáalakult a legjobb nagyváradi, tisztán magyar tannyelvű iskola. Csak eddig megfeledkeztem róla, viszont előkerült, amikor az épp harmincéves romániai forradalommal kapcsolatos gyűjteményemet átnéztem. Ugyanis nemcsak a forradalom harminc éves ezekben a napokban, hanem számos hozadéka is. Így például az egész térségben legkomolyabb, legnagyobb presztizsű, önálló, magyar tannyelvű középiskola, azaz a nagyváradi Ady Endre gimnázium újjáalakulása, a román részleg kiköltözése is pont három évtizeddel ezelőtt történt, nyilván a változások okán.

Tovább
2 komment

Mérgezett víz, szabad autózás, mészároshiány: furcsa hírek az öröm első napjaiból

2019. december 29. 06:00 - BlogoszEditor

Avagy ünnepi döbbenetek és hétköznapi csodák

Hír volt az is, hogy van áram, vaj, gáz, meg például az is, hogy szabadon lehet járni az autóval hétvégén is – harminc éve van most annak, hogy úgymond győzött a forradalom, és egészen felkavaró az akkori híradásokat visszanézni. De most – pár sötét emlék mellett – az akkori derűlátóbb oldalát is nézzük meg egy kicsit. Kis, saját gyűjteményemből mutatok akkori újsághíreket, meg hosszabb anyagokat is, amelyek ma már kordokumentumok.

Tovább
Szólj hozzá!

A nap, amikor lőttek nekünk is

2019. december 26. 00:00 - BlogoszEditor

Egyik döbbenetből a másikba estünk, mégpedig naponta többször is, heteken keresztül akkoriban. Az egyik kiemelkedő ilyen éppen az az esemény volt, amiről ez a közlemény is szól. Pont ezen a napon jelent meg, harminc évvel ezelőtt, azaz december 26-án, és ezt is eltettem akkor emlékbe.

Tovább
3 komment

Mai születésnaposunk: kis meglepetések az RMDSZ 30. szülinapjára

2019. december 25. 00:01 - BlogoszEditor

Avagy lejárt szavatosságú, levakarhatatlan lehúzósok

Nyilván nem csak maga a romániai forradalom harminc éves ezekben a napokban, hanem számos hozadéka is. Márpedig hozott jót is, rosszat is. Az egyik ilyen az első romániai magyar párt. Napra pontosan ma harminc éve alakult meg az RMDSZ. És jó is, rossz is, pontosabban az előbbi volt és az utóbbi lett.

Tovább
3 komment

Teszteltem az erős pistás szaloncukrot

2019. december 22. 14:20 - BlogoszEditor

Exkluzív, de gyenge pistikés ez csupán

Epikus küzdelemmel jutottam hozzá: segítők, a segítők további segítői, ígéretek, megszegett ígéretek, sunyiskodás, mellébeszélés, hazudozás, manipulációk szegélyezték az utat, amely végül mégis elvezetett a happy endhez. Szinte hihetetlen, hogy csupán pár doboz szaloncukor megszerzéséről szólt a történet  mégis ennyire bonyolult volt. Mivel eleve hiánycikknek kigondolt termékről van szó. De most itt van, és eszem, és vizsgálgatom.

Tovább
Szólj hozzá!

Ezt nyomtassa ki, és hordja magánál, ha ön is érintett!

2019. november 24. 20:12 - BlogoszEditor

Öt újabb nehéz év jön azokra, akik képtelenek megérteni, hogy nem csak magyar vonzatú ügyeink vannak, nem kizárólag ezen a szemüvegen át kell nézni mindent, hanem létezik sok olyan ügy is, amelyik nem etnikai alapú, hanem az összes állampolgár közös érdeke, és az ország fejlődése, európai úton maradása a legfontosabb ilyen. Márpedig igen sok romániai magyar van, aki még mindig nem tudja felfogni ezt. Ismét bebizonyosodott, ezúttal az államfőválasztás kapcsán.

Tovább
1 komment

Az Ön távolmaradása a PSD-nek kedvez!

2019. november 19. 23:17 - BlogoszEditor

Most vasárnap lesz a döntő. A képlet nagyon egyszerű. (Sokkal jobb lett volna mindannyiunknak, ha kicsit bonyolultabb, azaz Iohannis és Barna között dől el, de ez nem jött össze. Ám ha azért akarta a választó Barnát, hogy kiejtse vele a PSD-t – és ez végül nem sikerült –, akkor az a logikus, ha most is voksol, hiszen ugyancsak a PSD ellenében teheti.)

Tovább
4 komment

Csemegefalatkák a mai izgalmas éjszakához

2019. november 10. 16:48 - BlogoszEditor

"Viitorul a ratat șansa de a conduce". Épp ezt a mondatot mondja a hírolvasó, amikor bekapcsolom a rádiót. A román közszolgálati hírcsatorna megy, egész óra alig múlt, híreket mond. Meg akartam tudni, hogy állunk az elnökválasztással. "Viitorul a ratat șansa de a conduce". Atyaúristen! Mit akar ez jelenteni? Ezek szerint mégis Dăncilă nyert? De meg nem arról volt szó, hogy lesz második forduló is? És mi ez a virágnyelven megfogalmazott hír? Ezek máris bevezették az ilyen kemény cenzúrát? Ilyenek suhannak át villámgyorsan az agyamon. De közben megy tovább a rádióadás. És a továbbiakból kiderül, hogy nem tévedtem, ez valóban a hírek. Csak épp már a sporthírek.

Tovább
Szólj hozzá!