Blogosz

MESE NINCS.

Az etimológia új (tév)útjain

2009. július 09. 12:50 - BlogoszEditor

Az AIDS szúrta a szemét Kolozsvár önkormányzati többségének egy utcanévben - úgyhogy átkeresztelték seggre.
Legalábbis ez jön ki az egészből, ha olyan betegesen és gonoszan gondolkodunk, interpretálunk, mint ők.

A hír lényege, hogy Sorin Apostu PD-L-s polgármester és csapata a helyi tanácson átvitt döntéssel egyszerűen megváltoztatta a Dsida Jenőről elkeresztelt utca nevét.

picasso1.jpg Picasso: Apostu hülyét csinál a magyarokból, de a románokból is
(olaj/vászon, 2009.)

Valójában azért tett így, mert az RMDSZ embereivel előzőleg nem tudott kiegyezni egy neki fontos tervezet megszavazásáról – azaz kis bosszúról van szó. A névváltoztatás hivatalos indoklása azonban már nemcsak az RMDSZ-t sértheti (sőt, e szervezet egyre kevésbé érzékeny bármire is), hanem az egész magyar közösséget. Meg egyáltalán: nemzetiségtől függetlenül az épeszűeket. Még akkor is, ha ugyanakkor röhöghetünk is egy jót ezen a rablómesén.

Azt mondják ugyanis, hogy azért kellett lecserélni az utcanevet, mert a Dsida név hasonlít az AIDS román megnevezéséhez (SIDA).
Sőt, úgy intézték, hogy érkezett egy - úgymond - lakossági kérés, írásos panasz, amelynek alapján a tanács eljárhatott.

A város egyik lakótelepi negyedében lévő utca viselte eddig Dsida nevét, s hiába volt az a mentőnek szánt felvetés, hogy az új neve Szabédi László (költő és műfordító) legyen, ezt is elvetették. Helyette Pablo Picasso lett az utca új neve.

Ami viszont szerintem vészesen hajaz az angol „ass” szóra. Illetőleg magában foglalja azt.

Ezt bezzeg már nem vették észre a városatyák. Úgyhogy két perccel ezelőtt küldtem is mailen egy beadványt a kolozsvári önkormányzatnak. Na nem mintha én a kincses város polgára lennék, de jó, ha tudnak róla, hogy félmunkát végeztek. Az ADIS-veszély ugyanis elhárult, de jött helyette egy másik trauma mindazok számára, akik félanalfabetizmusuk ködében botorkálva képesek konyhaetimológiai szinten vizsgálgatni egy másik nyelv tulajdonneveit.

Mert persze: Picasso név nem angolul van, így valójában nincs benne az „ass” sem. Ahogy Dsidában sem a SIDA. Úgyhogy ilyesmiket emlegetni vérciki baromság, infantilizmus - és sértő is magára a névadóra nézve, de az érintett nyelvi közösségekre is. Kábé az oviban tartható még tehát az olyan szintű érvelés, amellyel a névváltoztatást magyarázgatva a polgármesterék előálltak.

Ja, és még valami: ha már Picasso lett az utca neve, nem ártott volna legalább a spanyol-francia festőművész kapcsán utánanézni ennek-annak. Az új utcanévtáblák megrendelésekor és méretezésekor ugyanis nem mellékes, hogy az alkotó teljes neve nem Pablo Picasso, hanem Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso Lopez.

Ráadásul a művész nevében - megfelelő színvonalra süllyedve - a következő román, magyar és angol szavakat lehet még felfedezni, amelyek ott rejteznek orvul (a "segg" mellett): jos (le), franc, au (jaj), aula (díszterem), pom (gyümölcsfa), muc (takony, kanóc), os (csont), Ant (Bihar megyei település), sima, dad (apu), art (művészet), pat (ágy), clit (klitorisz), íz, pic (kép, fénykép), CAS (Egészségbiztosító Pénztár), lop, ez, Pez (amerikai cukorkamárka).

Úgyhogy lenne bajuk, ha legalább komolyan vennék azt, amit elkezdtek...
Bár végülis így is teljes: teljes cinizmus.
És ezt annak ellenére volt képe meglépni Sorin Apostu polgármesternek, hogy - jóhiszeműen feltételezem - ő maga is tudja, milyen szellemileg visszamaradott dolog ez az egész.

Hiába, no, megvan a böjtje (post) annak, hogy Kolozsvár őt választotta elöljárónak: s ez Apostu nevében is benne van.
Mint ahogy a szívatás lehetősége eleve benne van a város nevében, amióta azt Cluj Napocának is hívják, meg az országéban, amióta Romániának is nevezik...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr192637894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása