Blogosz

MESE NINCS.

Megkaptuk…

2010. október 18. 19:20 - BlogoszEditor

Schmitt Pálnak nem áll jól, ha mosolyog.
És nekünk sem áll jól, ha ő mosolyog.

mosielnok1kicsi.jpg

schmittvigyor.jpg

Nyilván itt most nem arra gondolok, hogy hogy áll már a foga, meg ilyenek. Hiszen arról nem tehet, s különben is: ilyesmire megjegyzéseket igazán nem.
Arról azonban igen sokat tehet, hogy mikor mosolyog. És arról is, hogy mi helyett. Például ezeken a képeken, amelyek ma készültek Bukarestben, amikor a román államfővel tárgyalt.

mosielnok3kicsi.jpg

schmittvigyor1.jpg

mosielnok2kicsi.jpg

schmittvigyor2.jpg

Sajnos az van ugyanis, hogy Schmitt nem csak a fogadásakor megejtett sajtófotózáskor ment le csízbe, hanem akkor is, amikor aztán rátértek a lényegre, s inkább beszélnie, határozottan állást foglalnia kellett volna. Ehelyett cinikusan a képünkbe vigyorgott.
Felmerült ugyanis az autonómia kérdése. Erre Băsescu román államfő előadta a tőle ilyenkor megszokott slágerét, arról, hogy az autonómia szerinte pusztán a helyi önkormányzatok erősítése, s nem valami más. Eddig oké, mi mást mondhatott volna ő?
Ekkor jött azonban Schmitt. És zavartan, gyengén - és ami a legsúlyosabb: nyilván az új magyar hatalom sokat finomodott álláspontját összegezve - a következőket mondta. Idézem az eredeti, hírügynökségi szöveget. "Schmitt Pál ezzel kapcsolatosan kifejtette: arra biztatja a romániai magyar közösség tagjait, hogy elsősorban jó állampolgárként tartsák tiszteletben a szabályokat, gyermekeiket neveljék rendre, legyenek jó adófizető polgárok, és ezek alapján várhatják el az őket megillető kisebbségi jogokat."

Hogy mi?! Ez legalább ötször elolvastam. Mintha a román államfő mondta volna. Bár ilyen lámerségeket már a mostani román elnök is csak kampányban enged meg magának - inkább a sötét kilencvenes évek román retorikája volt ez.
De akárhányszor olvasom újra, még mindig ugyanaz, nincs benne semmi elírás vagy tévedés: az új magyar elnökéi bizony ezek a szavak, amelyekkel leinti a határon túli magyarokat - és ha az autonómia a téma, akkor ő is a Románia iránti lojalitást hangsúlyozza. Szépen, kedvesen, mosolyogva azt mondja, hogy hallgassunk el és üljünk le.

Arról már értekeztem itt, hogy mennyire nem képviseli valójában egyetlen romániai magyar szekértábor sem az önrendelkezést, s mennyire nem mozdítja előre ennek ügyét. Most - nyilván a nemzeti együttműködés jegyében, ugye - támogatást kaptak eme áldásos tevékenységükhöz az anyaországi hatalomtól is.
Így kerek, na.

Tudtam, hogy hiányozni fog Sólyom László. De hogy épp ennyire...
Apropó: összehasonlításképp idézek a Fidesz által ejtett Sólyom László szavaiból, amelyeket annak idején mondott, amikor Bukarestbe látogatott, s ugyanazokkal tárgyalt, akikkel most Schmitt. Sólyom tehát így fogalmazott tavaly Bukarestben: "Magyarország a területi autonómiát lehetségesnek tartja. A romániai magyarság ez irányú törekvését támogatja".
Van különbség, nem is kicsi, ugye?

És van még egy szembeötlő különbség.
Most a Fidesz által pajzsra emelt Schmitt az autonómiát elintézte ennyivel - ám nagyon sok más, gyakorlati ügyről tárgyalt Bukarestben, az energiapolitikától a schengeni csatlakozásig, az EU-val kapcsolatos kérdésekig.
Nos, idézek egy cikkből, amely akkori, amikor még a Fidesz ellenzékben volt, s az MSZP kormányzott. Ekkor közös tanácskozást tartott a két ország kormánya, amelyről ez jelent meg: "A közös román-magyar kormányülésen főként olyan kérdésekről esett szó, amelyeket Románia EU-csatlakozása vet fel. A kormány kommunikációja szerint a »gyakorlati ügyekről« tárgyaltak inkább, míg a Fidesz ugyanezt úgy minősítette, »feltörlik Magyarországgal a padlót«".

Mennyit változott mostanra minden: ha a Fidesz embereivel törlik a padlót, sőt, esetleg ők maguk törlik fel magukkal, az már a kiforrott politikai vonalvezetés, a jószomszédi viszony jele. Amíg viszont az MSZP hagyta, hogy Magyarországgal törölgessenek, addig az ilyesmi nagyon szúrta Orbánék szemét.
Aztán hogy immár ők adják a felmosórongyot, minden oké.

Ja, és ha már itt tartunk, mutatok az új magyar államfőről egy másik képet is.
Ez Budapesten készült, az államfői rezidenciaként szolgáló Sándor-palotánál, amikor Tőkés László pár napja ott járt, s egyeztette Schmitt most épp zajló itteni látogatásának részleteit.
Jellemző: a képen azt láthatjuk, hogy Schmitt Pál magyar államfő vendégeként, a magyar elnöki rezidencián, Budapesten Tőkés László megmutatja Schmitt Pálnak Budapestet.
;)

mosielnok4kicsi.jpg

Az önálló, határozott magyar politizálás reneszánszát éljük, ugye...

*

Frissítés:

A dolgok határozott és következetes oldaláról még annyit: Schmitt nem véletlenül hagyta ki a romániai HIVATALOS programjából teljes mértékben az RMDSZ-esekkel való találkozást. Üzenetértékű ez. De az méginkább üzenetértékű, hogy NEM HIVATALOSAN, sőt, bizalmasan mégis leült velük egy tálból cseresznyézni ebédelni.

Sem Bukarestben nem szerepelt hivatalos tárgyalás Markóékkal, sem itt Váradon az itteni RMDSZ-esekkel, akikkel Tőkés is rosszban van - legalábbis időnként. Ám a nyilvános programjain túlmenően Schmitt épp most ebédel itt, Váradon az RMDSZ megyei vezetőivel, Kiss Sándortól Biró Rozáliáig...

Nem csoda ez a kettősség. Hiszen Schmitt váradi meghívója, Tőkés is egyszerre akarja elintézni például itt Váradon a Szabó Ödön és Lakatos Péter-féle RMDSZ-t (és viszont), de közben egyszerre intézget dolgokat a háttérben Kiss Sándorékkal, amikor az érdeke úgy kívánja...
Ez is a "nemzeti együttműködés" szép példája.
Bor és víz - mond valamit? Mindkettő van ehhez az ebédjükhöz is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr522638134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kari 2010.10.18. 21:00:48

Merkel asszonyt kérjük fel példaadásra.
süti beállítások módosítása