Blogosz

MESE NINCS.

Pózolj nemzeti örökséggel!

2011. május 15. 14:47 - BlogoszEditor

 

Nemhogy tapizni, de megérinteni is tilos a kiállított tárgyakat a legtöbb kiállításon. Legalábbis a látogatóknak. Helyes is. Pedig néha érdekes lenne megfogni több száz, vagy akár több ezer éves tárgyi emlékeket - hogy néhány ősi molekula ragadjon a bőrünkre, s így fizikai kontaktusba is lépjünk a múlttal. De nem tesszük, jól visszafogjuk magunkat.

Ehhez képest képzeljük el, mi lenne, ha mindenki kedvére hülyülhetne a kiállítási tárgyakkal. De nem hülyülhet mindenki. Csak a múzeum alkalmazottai.

Tegnap volt a Múzeumok Éjszakája Nagyváradon is. És még most is zajlik a Körösvidéki Múzeum Napjai rendezvénysorozat, amelynek a része volt az éjszakázás. Meglepően sok látogató volt tegnap. De persze nekik nem lehetett tapizni a múzeumban. Én két nappal a rendezvény előtt jártam ott, beharangozó cikket írni. Épp akkor rendezték a kiállítási tárgyakat, készítették elő a terepet. És nagyon rendesek,mértéktartóak, kulturáltak voltak a sajtóval. Ám amikor a sajtósok távoztak, mi lett? Weheeej! Buliii, hülyülés, party a kiállítási tárgyakkal. Egyfajta Éjszaka a múzeumban-őrület. Pedig még nappal volt...

Erről szereztem pár képet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Khm... A fotókon tehát a nagyváradi Körösvidéki Múzeum alkalmazottai - muzeológusok, történészek - láthatók. A nemsokára megnyitandó tárlat rendezési munkálatai közben... Épp a váradi Barokk palotában dolgoznak. Vagyis izé. A gondjaikra bízott kiállítási tárgyakkal foglalkoznak - mondjuk így.

Sőt, egyikük aztán még a Fácséra is feltöltötte ezeket a képeket. Hiszen nem árt, ha minél többen látják, mi zajlik valójában egy múzeumban. S miben áll a jól csengő muzeológus szakma lényege, a muzeológus munkája.

Nem tudom, na. Lehet szórakozni is ezeken a kiszivárgott felvételeken. :)) De nekem közben azt is hozza, hogy a kiállítási tárgyakkal valahogy nem így szoktak bánni - főleg, ha történelmi relikviákról van szó. S főleg, ha szakértők kezébe kerülnek. Mint a képeken is látjuk. :D  De persze valószínűleg én tudtam rosszul. (Meg amúgyis ismerek olyan történész-régészt is, aki a leletekkel más, de szintén eredeti módon bánik: ha valami érdekesebbet találnak, egyszerűen hazaviszi. Az sem rossz.)

Ja, a két nappal később megnyílt kiállítást úgy reklámozta a múzeumigazgató, hogy kérdéseimre elmondta: "A nemzeti kulturális örökség részének nyilvánított tárgyakat állítunk ki, amelyek már csak emiatt is értékesek, s nem egy közülük először kerül most közszemlére. Megemlíthetek például értékes fegyvereket, vértezeteket." Hát ja: érdekes, az egyszer biztos. Vagány cucc egy-egy ilyen nemzeti kulturális örökség részének nyilvánított tárgy, el lehet baromkodni vele. Különösen, ha előtte évekig járt kurzusokra az ember, hogy megtanulja azokat tisztelni és értékelni. Amúgy valószínűleg még többeket vonzott volna a tárlat, ha maguk a szakértők prezentálják a kulturális örökség részévé nyilvánított tárgyakból álló gyűjtemény egy részét - a fent látható módon.

Zsír dolog ez a történelem is. Azt csinál mindenki vele, amit akar. És ugye mifelénk különösen nagy divat mindenféle módon megerőszakolni. S ami ezeken a fotókon látszik, az még csak a softcore változata... Egyfajta buli. Retróbuli, hogy egészen pontosak legyünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr772905424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása