Blogosz

MESE NINCS.

Porszívózás

2008. február 28. 23:05 - BlogoszEditor

Itt a tavasz, beköszönt hát a derű, jön a sokszínű ébredés egyre közelebb - na meg jópár ember halála vagy krónikus betegsége is. Köszönet ez utóbbiért a nagyváradi önkormányzatnak.

Hiszen ebből a tavaszi kavalkádból a város több részén alig látszik majd valami a tonnaszám szálló portól.
És nem, nem igaz, hogy ne ez lenne az egyik legnagyobb gondja a városnak. Szinte mindenki tudja és fújja (na meg szívja): a legrégebbi olyan problémák közé tartozik, amelyek egyre csak súlyosbodnak.

Fel kellene ajánlanom bizonyos részemet orvosi kutatásokra. Halálom után (azaz épp mielőtt porhüvelyem maga is porrá válik ebben a porfészekben) a megyeszékhely vezetőibe kellene átültetni a tüdőmet – akár tetszik nekik, akár nem.

Minden eddigi potentát megérdemelné, hogy kapjon belőle, de az 1989 után regnáltak biztosan. Hadd hordozzák egy kicsit magukban ők is azt a port és szennyet, amit a semmittevésük és a látszatintézkedéseik miatt kénytelen évtizedeken át beszívni sok tízezer ember.

Mert ez a hatalmas mennyiségű por még annál a rengeteg szemétnél is durvább, ami a város számos pontján hever szanaszét. Ez szinte mindenütt ott van, s hol itt, hol ott köszönt az emberre a sivatagi vihar.

Bizonyos zónákban például csak balladai homályban lehet felszállni a buszra, hiszen az érkező jármű hatalmas mennyiséget ver fel a járdaszegélyek mellett lassan már csomósodó porból. És ezzel együtt ugrunk fel az utastérbe - örökkévalóságnak tűnik az a két másodperc, amíg a keringő mocsokban álló jármű ajtaiai kinyílnak, hogy felmenekülhessenek rá az utasok. De nincs menekvés.
Mert a cucc is jön velünk: ez tölti meg a levegőt utazás közben is (bizonyos napszakokban még tökéletesen látható is, ha megfelelő szögben süt be a Nap), sőt, néha ott recseg a fogaink között.
Ha viszont kocsival megy az ember (száraz időben a legtöbbször belső levegőforgatásra állítva a keringtető rendszert), akkor azt láthatja időnként, ahogy a meg-meglóduló szél az utak egyik részéről a másikra hordja a port. Égig ér ilyenkor ez a ködszerűség , gigantikus hullámokban vonul. Olyan, mint a filmeken: csak ott az űrizék támadnak ilyenkor, nem az atkák, meg a szilikózis, meg az allergia, meg az asztma, meg mifene. S járókelők sokasága vág hülye grimaszokat hirtelen, megpróbálva minél hosszabb ideig visszatartani a lélegzetét, vagy befogni az orrát, becsukni a szemét.

Ez utóbbi nagyon megy ám a városházán is.
Na persze nincsenek illúzióim: tudom, hogy senki nem azért van ott, hogy a várost vezesse, hanem azért, hogy a saját bizniszeit. És rengeteg arcátlanságot elkövettek már, sok kárt okoztak az elmúlt sok-sok év során. Ám ez a porhintés az egyik legkriminálisabb.

Ugyanis végső soron oda lyukadunk ki, hogy a szó szoros értelmében megbetegítik és/vagy lassanként megölik a választóik jórészét maguk a választottak.
Hogy ez túldramatizált lenne? Á, sajnos nem. A szállópor ugyanis rövid- és középtávon betegségeket okoz, hosszabb távon pedig öl. Bárki megtalálhatja a vonatkozó bizonyítékokat – ha esetleg tényleg van még olyan, aki nem hallott erről.
Vagy azzal is lehetne védekezni, hogy a világ számos nagyvárosában gond a szállópor? Na igen. De nem száll az úgy szinte sehol, ahogy nálunk. A metropoliszokban is óriási mennyiségben van jelen a levegőben. De nálunk nem vár nagy diszkréten lebegve arra, hogy kimutassa a jelenlétét valami Levegő Munkacsoport, vagy ilyesmi. Itt egyszerűen és póriasan mindent elborít, ha rossz irányból fúj a szél. (Márpedig egy ilyen városvezetés felől jőve jópár éve rossz irányból fúj, ezt láthattuk sokszor.)

Nem beszélve arról, hogy minden épeszű önkormányzat valóban küzd a jelenség ellen. Nálunk meg figyelni szoktam a nagy “harcot” néha: időnként végigmegy egy forgóseprűs köztisztasági autó, amelyik jól felkavarja (esetleg bevizezi) az egészet, azzal odébbáll. Köszi.

Közben nemcsak a zöldövezetek tűnnek el, hanem még az utak szélén vegetáló fák is - sőt ugye az elöljáróink eröltetett menete a város ellen már odáig haladt, hogy elkezdték lebetonoztatni a Körös partját is.
Szóval itt passzív támadás folyik évek óta a lakosság egészsége és várható élettartama ellen. És ezen nem változtat semmiféle hivatalos szövegelés, árnyalás. Még most sem, amikor kampány jön. A szöveg nem.

Amúgy van rosszabb is: az Eco Europa szervezet által készített – és éppen ma nyilvánosságra hozott - tanulmány szerint Bukarest Európa legszennyezettebb fõvárosa. De ezt csak illusztrációnak szántam (mivel ez is azt mutatja, hogy van mit seperni a saját portáink előtt – de állandóan visszaszáll ránk). Ám ők ott fuldokolnak, mi viszont itt.
De ez sem ver fel nagy port, ugye? És a beadványaink is ott porosodnak valahol.

Nagyvárad tehát nagyon régóta koszos és főleg poros.
Pornográf gondolatokat ébreszt ez bennem időnként, máskor meg poroszosan porolnám ki a sok porózus agyú portékát. Poroszló törné porcaikon a porcelánt porhanyósra, amikor újra meg újra beindul a porlasztás valahol a városban, és poroszkáló pormacskák nyávognak a portálékon a nagy sirokkók közepette.

De nem érdemes elhülyéskedni: a sokféle hivatalos szívózás mellett nálunk ez a porszívózás is nagyon régóta megy.
Benne van szinte minden porcikánkban. Örökre.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr72637791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlackCrow 2008.03.02. 12:00:35

Teljesen igazad van ! Az összes városházi illetékes ingyenélõt gyalog járatnám ebben a mocsokban végig a mandátuma alatt !

feri_de_la_oradea 2008.03.02. 12:06:30

Kemény...és igaz! Nálunk a környezetvédelem abban merül ki, hogy megvámolják az autósokat. Az ipar?...csend... Ajánlom eme blogot kedves Bíró Rozi figyelmébe (is). Üdv, Söri!
süti beállítások módosítása