Blogosz

MESE NINCS.

Fecskeman

2008. március 14. 01:39 - BlogoszEditor

Szép kis választás jön megint. A helyhatóságira gondolok, mégpedig nagyváradi viszonylatban. A polgármester-választás két favoritja ugye a jelenlegi polgármester, Mihai Groza (PD-L), valamint a volt prefektus és kormányfőtitkár, Ilie Bolojan (PNL, de formailag párton kívüli).

Igaz ugyan, hogy a választások általában sem jó és rossz között zajlanak, hanem a kisebbik rosszra törekszik a körültekintő polgár – úgyhogy nincsenek illúzióim. De szeretném ha lennének, lehetnének.
És ahogy a többséget nézem, úgy tűnik, sokaknak vannak. Úgy gondolják, hogy a verseny a dubiózus és az igazságosztó, a rendetlen és a rendteremtő, a maffiózók bábja és az angyalok küldötte között fog eldőlni.

De szép is lehet hinni abban, hogy jön egy fecske és nyarat csinál... Csak azt felejtjük el, hogy a politikában bármilyen madár még tavaszt is csak akkor próbál meg, ha a mellette és mögötte álló keselyűk is úgy gondolják, hogy érdekük egy kis enyhülés vagy változás.

b4.jpg Huncut sírülés: így jött be a fecskeman a jelöltségének bejelentése céljából
szervezett tájékoztatóra

Úgyhogy árnyalni kellene a Bolojanról, mint fecskéről, vagy – humanoidabbá téve a metaforát – mint Supermanről kialakult képet.
Egy: nem jár telefonfülkékbe, hanem vélhetően otthon öltözik át.
Kettő: többnyire öltönyben mutatkozik, senki sem látta még rajta a kék-piros sztreccses cuccot, a nagy S-el a mellkasán.
Repülni sem tud, bár (vagy épp ezért) fel-feltűnik reptereken is.
A köré szövődött legenda igazságalapja, hogy ő nem a fő rosszfiúkkal számolt le, akik bántják a lakosságot, hanem azokkal, akik őt bántották (pl. útlevélosztáy, gépkocsi-regisztrációs részleg stb.).
Továbbá: nem a Földtől oly távoli Krypton bolygóról származik, hanem Élesdről.
Erejét nem a Napból nyeri, hanem a beosztásaiból és a PNL-ből.
Gyengéje pedig nem a kryptonit, hanem a korrumpálódás veszélye.

És ezzel helyben is vagyunk: nézzük, mi a legnagyobb veszély, amely leselkedik alanyunkra (ha még el nem érte).
Ha ugyanis komolyan gondolja a nagy küldetések végrehajtását, akkor fő ellenfele nem a világuralomra törő Lex Luthor, a Luthor vállalat tulajdonosa, hanem a Chemical Brothers, akik számos más vállalat tulajdonosai. És ők Románia leggazdagabb, legbefolyásosabb testvérpárja amúgy. (Tudják, arról a duóról van itt szó, akik élelmiszereket és médiatermékeket gyártanak, az összeset nagyjából ugyanolyan minőségben.)
No, e páros ugye eleve vastagon benne van sok-sok minden mellett abban a pártban is, amelyik Bolojant támogatja. És csodás képességeikkel számos vezetőt vontak már a bűvkörükbe, terjeszkedve Nagyváradon, meg rengeteg más helyen is. Ez a megbabonázó erő szippanthatja be Bolojant is, ha polgármester lesz.
Ugyanis a páros eddig is hozzá volt szokva, hogy a város vezetése többnyire áldoz az oltárukon. Így még nehezebb hát elképzelni, hogy felhagynának ezzel a kis laza szokásukkal, ha éppen az a párt adná a megyeszékhely polgármesterét, amelyiket ők is „patronálnak” egy ideje, s amelyiken keresztül mostanság érvényesítik az érdekeiket.

Minden esetre az ártatlanság vélelme nagyon fontos, vegyük hát úgy, hogy hősünk még nem is került a bűvkörbe.
Sőt, annak idején, amikor prefektus lett Bolojan, rá is kérdeztem, hogy van-e vagy volt-e bármiféle köze Chemicalékhoz. Úú, nagyon megsértődött ám erre. Állította, hogy nincs, nem is volt és különben is, meg ejnye már. S a munkatársai még hetek múlva is morcosan emlegették, hogy ugyan, hogy is kérdezhettem ilyet...
Na jó, úgy legyen. (Azért az érdekes, hogy azóta is elkerülte őket a nagy rendteremtései közben, de erre most ne térjünk ki.)

Most tehát jön a helyhatósági, s igen sokan úgy tekintenek Bolojanra, mint romantikus hősre.
Maradjunk annyiban: a romanikus hősök általában kitalált személyek. Akik meg eljátsszák őket, azok pénzért teszik.
Persze van pár kivétel, voltak igazi hősök is, aki végig is vitték a nagy küldetésüket. Alanyunknak is nyilván kijár, hogy úgy tekintsünk rá, mint aki nem sáros. De azért nem aggódhatunk eléggé a besározódás potencialitása miatt, ha egyszer sáros bizniszben – politikában – utazik.

Úgyhogy legalább óvatosabban kellene kortyolgatni a medve bőrére. 1989 óta ugyanis legalább három olyan választás volt országos és helyi szinten is, amikor ugyancsak azt hihették sokan, hogy supermanek indulnak mocsadékok ellen. Aztán meg nem történt semmi, sőt, utóbbiak visszatértek a tehetetlen szürkék helyébe.

Ja, s, hogy miért nem beszéltem itt a többi polgármester-jelöltről is?
Azért, mert nem viccnek szántam a bejegyzésemet.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr202637794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HIHI · http://Felldoznmmagam 2008.03.21. 23:41:08

Mivel minden viszonylagos e világon, a többi indulóhoz képest Bolojant akár Supermannek is tekinthetjük, mig az ellenkezője be nem bizonyosodik róla. Mig prefektus volt, minden esetre többet tett ezért a megyéért és városért, mint az elődei együttvéve. Bizonyos szinten tehát már bizonyitott, szemben a többiekkel, akikről ne sok jót tudok mondani, úgyhogy érdemes lenne megnézni a folytatást is.
süti beállítások módosítása