Blogosz

MESE NINCS.

Sportdiplomácia

2010. június 21. 19:58 - BlogoszEditor

"Paraguay tehát legyőzte Szlovákiát. De ennél több pozitívumot nem nagyon tudunk elmondani a mérkőzésről." Így szól közvetlenül a tegnapi meccs után a közszolgálati, független, pártatlan M1 műsorvezetőnője.

Hehe. Szeretem az ilyen kis elszólásokat.
Hiszen akármennyire is próbáljuk - és szerintem is próbálni kell -, nehezen tudjuk mindig, következetesen elválasztani a sportot a politikától meg a történelemtől. A kettő (a három) összecsúszása persze nem szép, nem jó, nem etikus, nem logikus - de annyi baj legyen, legalább könnyebben el tudjuk dönteni, kinek szurkoljunk. Vagy kinek ne.

Jó példa erre egy másik elszólás is, a mai Portugália - Észak-Korea mérkőzésről, amelyen 7-0-ra kiütötték a portugálok a vörös törpe csapatát.

A magyar kommentátor azt mondja a meccs vége felé Észak-Koreával kapcsolatban (amely amúgy állandóan a hadseregével, a védelmi és támadó képességével és nukleáris csapással fenyegetőzik): "atomjaira szedték Észak-Korea védelmét".
Nagyszerű poén. Főleg, hogy nem annak szánta.
Aztán be is ugrik neki, s magyarázkodni kezd, hogy "nem kell félreérteni". Nem értettük félre, jól értettük. És jó volt.

Nem ilyen jó viszont, hogy az MTV állandóan bejátszott meccselőzetesei szerint "pályára lépnek a taljánok". Az igen!
Ha már ilyen - manapság pejoratív vonzatú - megnevezés elmegy közszolgálatilag, akkor igazán szólhatnának akár arról is, hogy kicsit gyengén játszanak a macskazabálók, ügyesek viszont a jenkik, megszívták a tótok, vegyes teljesítményt nyújt ugyanakkor a mindenféle söpredék ferdeszemű és a sok alantas nigger...

Aztán van az, amikor egy-egy országról csak pár közhelyet tudunk - de azt is rosszul.
Például Új-Zéland arról is híres, hogy ott él a kivi. A madár, nem a gyümölcs. Mégis, amikor Új-Zéland valóban rokonszenvesen 1-1-re végez Olaszországgal, a magyar kommentár ez: "és igen, kivirágzik a kivi!" Na, szegény... Elég hülyén nézhet ki.
Eszmél a riporter is, s hozzáteszi: "már ha tud ilyet".

De persze nem tud. Ahogy az általam ismert más nyelveken futó közvetítések sem tudják soha lekörözni a magyar riporterekét. Nem újdonság persze: évtizedek óta láthatjuk, hallhatjuk, hogy a magyar sportkommentár, mint műfaj mindig kreatív, jópofa, pörgős. Nehéz megverni. Ha már a világbajnokságokra nem jutunk ki, legalább jól szórakozhatunk az egészen.

Mint az a sofőr, akivel Ferihegyről jöttem haza pár napja.
Egyszercsak beszélhetnékje támad, s hátraszól: "azért durva, hogy kikapott ma Németország, érdekes meccs volt". Mondom, "durva, de én nem láttam, kitől is kapott ki?" Kis gondolkodás után válaszol: "Azt nem tudom. Ennyire azért nem értek a focihoz. Csak volt egy kis időm tévézni." Aztán beugrik, s jelzem: "azt hiszem, a szerbekkel játszottak".
Nem is próbál korrekt lenni: "Ja, ja, azaz. Tudtam én, hogy valami köcsögökről van szó..."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr632638067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása