Blogosz

MESE NINCS.

Ki nyer ma?

2010. december 18. 14:07 - BlogoszEditor

Jobb, ha bevallom (előbb-utóbb úgyis kiderülne): néztem a Megasztár döntőjét az este.
Bocs, tudom, tudom - de így jártam.

Azzal mentem a dolgot, hogy ugye nagyváradi lány volt a fináléban.
Aki meg is nyerte. Kicsikét a mi segítségünkkel is. Mert - hogy méginkább rontsam a helyzetet - elárulom: még szavazatot is leadtunk rá.
Előszedtem a telefont és átnyomtuk a RENATA tartalmú SMS-t a megadott számra. Mint fegyelmezett droidok.

Kis lokálpatriotizmus, nah. Működik ez, befigyel ez - akármennyire is tudjuk közben, hogy az egész műsor szemfényvesztés, s önként ragadunk fel ilyenkor a légypapírra.
És valóban az történt végül, hogy még a szavazgatás kapcsán is újra bebizonyosodott, mennyire hamis, csakis pénzről szóló műmájerkedés volt ez az egész show.

Épp vége ugyanis az egész döntőnek. Tilláék "hivatalosan" bejelentik, hogy a szavazás lezárult, majd jön a felspanoló célzatú süket duma arról, hogy "a gépek épp most összesítik a szavazatokat". (Igaz, hogy előzőleg többször ismertették a szavazás állását, tehát már összesítve voltak a voksok, de mindegy, ez a "most összesítjük" duma is belefér a többi mellé.)
Aztán bejelentik a győztes nevét, Renáta nyert.
Na, mondom, kíváncsi vagyok, most, a szavazás és az egész műsorfolyam végeztével hogyan reagál a rendszer, ha küldök még egy voksot. Azzal küldöm is.
És itt jön a meglepetés: a szavazatokat (vagyis a kemény tízmillió forintokat termelő SMS-eket) ugyanis továbbra is zavartalanul fogadják. Bár a szavazásnak, sőt, lényegében a műsornak is vége már. Meg is jön a visszaigazoló üzenet, íme:

copy-4-of-picture-062.jpg

Közben a tévében azt látom, hogy az élő adásban már a Reni győzelmét ünneplik.
De voksolni azért még lehet a két döntősre...
Tamáskodók kedvéért: a fenti képen az üzenet beérkezési időpontja maga is bizonyítja, hogy ekkor már vége volt a döntőnek, megvolt az eredményhirdetés.
Úgyhogy ez is arra utal, mekkora kamu az egész műsor, a voksolósdival együtt. A SMS-ek leginkább a bevételek növelésére - és a nézői interaktivitás mímelésére - voltak jók.

Szóval ha a showbiz nyelve az angol, akkor angol kifejezésekkel úgy lehetne tömören jellemezni az ilyen műsorokat, hogy bullshitnek is fake.
Az egész formátuma az, a hamisság örömünnepe - de ugye a tévéshow-k mindegyike ugyanilyen koncepcióra épül, ugyanebből a forrásból táplálkozik. Nézettségturbózás, ratingorgia. Hogy minél többen kövessék azt, ami alapvetően üres műanyagfröccsentgetés.

Aztán volt az a közkeletű önetetés, hogy "az egyik versenyző mégiscsak váradi, s most végre meg tudjuk mutatni, hogy a határon túli magyarság, meg a Partium, meg Nagyvárad, meg összefogás, közös ügy, hírünket viszi, feltesz minket a térképre, előrelépést jelent, eljött a mi időnk".
Deh, emberek! Ha egy kicsit sikerülne elszakadni a tévétől - mondjuk egy reklámblokk alatt -, akkor esetleg lenne pár pillanat arra, hogy rájöjjünk: ez csak egy tévéműsor. Egy formátum, amit valamiféle tartalommal feltöltenek, egy színes üveggolyó, amit a csillogó szemeink előtt tologatnak erre-arra, egy csali, hogy minél többen gyűljenek össze valahol, s aztán játsszák, higgyék azt, hogy ott valami igazából is történik.
(Mellesleg meg az egészet valamiféle nagy és magyar és nagymagyar ügynek gondolóknak még annyit: a Renáta édesanyja román.)

No, de hiába tudjuk mindezt, mert üres okoskodássá, fölösleges szövegeléssé zsugorodik abban a pillanatban, amikor azért csak bekapcsoljuk a készüléket és nézzük az adást. Ahogy néztem én is.

Emlékszem, amikor pár hónapja Renáta bejött a szerkesztőségünkbe interjút adni - még annak kapcsán, hogy épp jelentkezett a Megasztár előválogatásába. Elnézegettem, s arra gondoltam: no, megint egy váradi, aki megpróbálkozik ezzel, s akit nemsokára ugyanitt látunk majd viszont, Váradon. Az innen bepróbálkozók ugyanis eddig mindig kiestek, már az előválogatások során.
Most másképp lett: a váradi versenyző nem a legelején távozott, hanem a legvégén. Még örülök is neki, hogy megnyerte.

De azért annak is, hogy vége a műsornak. Igaz, jön másik - hasonlóan mérnöki spontaneitású, súlyosan könnyed, zavaróan szórakoztató.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr392638168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása