Blogosz

MESE NINCS.

A mi kis drágáink…

2010. június 07. 21:12 - BlogoszEditor

Mennyibe kerül egy képviselő vagy szenátor?
Most nem úgy értem, hogy mennyiért vásárolható meg, mennyivel kell megkenni - hiszen ez esetfüggő: az áruk helyzettől, konjunktúrától, témától, alkuktól függően változik.
Hanem arról van szó most, hogy mennyibe kerül nekünk egy-egy ilyen illető.
(A "honatya" szót kerülöm, szerintem irtózatosan nagy túlzás azokra, akikre használhatnánk. Egyet sem tudok említeni, akire jogosan vonatkoztathatnánk ezt az emelkedettebb megnevezést. A lapokban is csak azért használjuk, mert megfelelőbb szinoníma, gyűjtőfogalom nincs a szenátorra és a képviselőre. És bár a "honatya" nem minősítés, nem értékítélet, mégis idegenkedhetünk tőle, ha megnézzük, kikről beszélünk.)

Nos, egy-egy ilyen egyed havonta több tízezer lejbe kerül. Azaz régi lejben számolva többszáz milliót visz el.

Ez mindig érdekes és fontos kérdés - tekintve, hogy közpénzből kapják az illetményüket és a térítéseiket is -, de most, a válság idején még aktuálisabb. Főleg, hogy a lakosság többi részétől előszeretettel vonnak el most is pénzeket, de az ő illetményük (a törvényhozóké és a kormánytagoké) csökkentése szóba sem került.
Nem összehasonlítható - mondhatnák egyesek -, hiszen a képviselők és szenátorok csak pár százan vannak, a lakosság meg jóval többen. Nagyonis összevetendő - mondom én -, hiszen épp azok kaszálják és szórják számolatlanul a pénzeket, mégpedig a közpénzeket, akik a döntéshozói elitet képezik, és többek között épp azokról a pénzekről is döntenek (jogszabályokat alkotnak és alkalmaznak ezen vonatkozásokban), amelyeket a lakosság fizet be, s amelyekből a T. Házban molyozgatók kapják a pénzüket és a költségtérítéseiket.
Kommer, populista és demagóg irigykedés azt firtatni, hogy mennyit kapnak ők - mondhatnák egyesek. Az a minimum, hogy az állam legalább első körben, azaz legalább a törvényhozók és a végrehajtók által felemésztett összegeket publikussá tegye, sőt, ezen túlmenően erősen korlátoznia kellene az ezzel kapcsolatos, szinte parttalan nyerészkedést is - mondom én.

Minden arról jutott most eszembe, hogy felhívott egyikük. Az egyik Bihar megyei magyar parlamenti képviselő, akit azt zavart, hogy az egyik cikkemben megírtam, átlagosan mennyit visznek el a költségvetésből havonta.
Nem nagyon tudta, hogyan mondja ki, hogy ez számára kellemetlen - úgyhogy valami homályos okfejtésbe kezdett arról, hogy igen, igen, de van az illetményük és a költségtérítésük, s a havi kimutatásaik számos rovatra vannak felosztva. Aha. És?
Végül nem is próbálta tagadni - nehéz is lenne -, hogy fejenként többszáz millióba kerülnek havonta.

Hogy ki volt az illető? Nos, ő is megtalálható az alábbi kimutatásokban.
És ha már ennyire kellemetlennek tartják a juttatásaikról szóló információkat, akkor nézze is meg mindenki itt lent az amúgy nyilvános összesítéseket.
Itt mindenki megtalálhatja a maga kedvenckéjét, a saját törvényhozási képviselőjét. Az aktuális kimutatások ezek, egy kivétellel hónapra lebontva.

Képviselőház:

http://www.cdep.ro/pls/parlam/informatii_economice.cheltuieli?leg=2008&an=2010&lu=3

http://www.cdep.ro/pls/parlam/informatii_economice.cheltuieli?tip=1&leg=2008&an=2010

http://www.cdep.ro/pls/parlam/informatii_economice.cheltuieli?tip=2&leg=2008&an=2010&lu=3

Szenátus:

https://www.senat.ro/Financiar.aspx

https://www.senat.ro/UploadFisiere/447925f7-3bbb-4097-b796-467f3c4520e3/TotalCheltuieliSenatoriLunar102009.pdf

https://www.senat.ro/UploadFisiere/447925f7-3bbb-4097-b796-467f3c4520e3/SUMAFORFETARA122009.pdf

A fenti adatokon kívül még sokkal több, további érdekes táblázatokat találhat az, aki e két honlapon tovább kutakodik.

Ezen adatokhoz még szükséges néhány tényt hozzátenni.
Összesen 332 képviselő és 137 szenátor van, tehát az átlagolt havi költségeiket 469-cel kell megszorozni.
Továbbá: ezen összegek csak a hivatalos kimutatások. Nyilván nem szerepel bennük az, hogy a hivatali befolyásukkal való üzérkedéseik révén, továbbá különféle kenőpénzekből és rengeteg más ügyletből mennyi ömlik még. Nem beszélve arról, hogy a túlnyomó többségüknek nem is ez a fő jövedelemforrása, hiszen üzletelnek, cseleznek - s a képviselői vagy szenátori posztjukat ezen tevékenységek felfuttatására használják, továbbá a mentelmi jog védelme alatt csak az nem tesz ilyet, aki lényegében nem is közéjük való.
Ne feledjük továbbá, hogy ezek csak példák. A 332 képviselő és 137 szenátor mellett még sokszor ennyien vonnak el teljesen indokolatlanul magas összegeket havonta a költségvetésből: kormányzat, a rá épülő struktúrákban alkalmazottak, a területi kormányképviseletek, a kabinet fennhatósága alatt minden megyében működő rengeteg szakosított intézmény stb., stb.

Hát így állunk. És még be is telefonálnak néha emiatt.
Azt is mi fizetjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr212638055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása