Blogosz

MESE NINCS.

Belefér

2010. július 28. 01:17 - BlogoszEditor

A hír így szól: újabb magyar politikai párt alakulhat Romániában. Az RMDSZ és az MPP után egy harmadik magyar politikai erő jöhet létre. A legújabb pártot a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alapíthatja meg, ha végül így döntenek.
Nem rossz, mi?

Ezzel a dologgal immár nyilvánosság elé is lépett az EMNT nevében Toró T. Tibor alelnök. Azt mondja, nem elvetendő mérlegelni, hogy pártot alapítsanak, pontosabban párttá alakuljanak.
Hát már hogy is lenne elvetendő? Ha az ember komoly pénzek közelébe kerül, legjobb, ha alapít a bankjegyhalom fölé egy pártot is. A másik ok a pártalapításra hagyományosan az, ha az ember szeretne komoly pénzek közelébe kerülni.

Ez utóbbit követve jött létre az MPP, az előbbi alapján meg az RMDSZ alakult át belterjes érdekcsoporttá. Most pedig Tőkésék vannak helyzetben. De ugye ők az RMDSZ-ben jelenleg nem tudják átvenni a hatalmat, meg már nem is annyira akarják, az MPP-t pedig képtelenség kirángatni Szász Jenő karmai közül. Ott egye meg a fene akkor, ha már így esett, össze lehet tákolni egy másik pártot is.

Ne aggódjon azonban senki, nem kell félteni a magyar egységet, meg a közösség képviseletét. Ilyesmi ugyanis nem létezik, ezek csak szólamok. Mégis sok magyar bármilyen hasonló hír hallatán azon kezd siránkozni, hogy mi lesz az egységgel. Miféle egységgel? Gondoljunk már bele!
Hogy nézne ki ez valójában, s mit takar maga a fogalom? Eleve abszurdum. Ráadásul: eddig volt ilyesmi? Kivel akar állandóan egységben lenni a magyar? Politikai pártokkal, politikusokkal, kartellekkel? Minek? Elvi alapon sem valami tartható dolog ez, ráadásul konkretice nem is hozott semmit eddig a közöségnek. Vinni viszont vitt.
Érdekes módon egyre többen látják át, hogy utópia és hazugság az, hogy bárki is képviselne bármilyen közösséget és célokat a romániai - és ezen belül a romániai magyar - politikában, viszont amikor valami bandák új pártot alapítanak, akkor épp azt a képviseletet kezdik egyből félteni a jámbor magyarok, amiről pedig tudják, hogy mese.

Amúgy lehet, hogy az új párt alapításának felvetése csak blöff: belengetik Szásznak, hogy ha nem válik kezelhetőbbé (esetleg légneművé), akkor alapítanak egy másikat az MPP mellé és neki annyi. Emellett az RMDSZ idomítására sem rossz eszköz, ha azzal fenyegetik, hogy majd jól megpróbálják elvenni a szavazói egy részét, s így kiejthetik a parlamentből, ha nem lesz jó fiú.
De akár alakul új párt, akár nem, semmiképp nem nagy durranás az egész. Ha bejön egy további formáció, annak léte egyáltalán nem lesz károsabb hatású a magyarságra, mint a már létezőek. Hiszen a már meglévők is oda fejlődtek (vissza), hogy ma már egyformán károsak, sőt, paraziták. Legfeljebb eggyel több lesz. És persze nem lesz hasznos sem. Mivel nem a közöségről szól, hanem pillanatnyi és szűk körű politikai és anyagi célok követéséről.

Különben meg miért pont Tőkéséknek ne járna egy külön párt? Annyit kóboroltak innen oda, annyit fogtak össze már mindenkivel, akit előtte és utána bíráltak, hogy ez a kis hazatalálás belefér ebbe a ponyvaregényes sztoriba.
Közönség, támogató emberanyag pedig minden hülyeségre akad.

A romániai magyarság meg - reprezentáltsága szempontjából - nincs annyira jó helyzetben, hogy lenne bármi, amiért ilyen tekintetben aggódnia kellene, ami most lenne, de amit elveszíthet, ha tovább tagolódik.

Laza. Annyira, hogy már rég szétesett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr872638087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása