Blogosz

MESE NINCS.

Leszerelést, most!

2010. szeptember 22. 20:52 - BlogoszEditor

Szűk négy hónapot bírtak ki Nagyváradon azok a legújabb magyar utcanévtáblák, amelyeket az EMI nevű szervezet helyezett ki május 26-án. Ma az önkormányzat küldött néhány munkást egy határozattal, na meg csavarhúzókkal, s egyszerűen leszereltette a névtáblákat. Szám szerint ötöt kaptak le, mégpedig egyházi és magántulajdonú ingatlanok falairól.

Ezzel újra eszünkbe is idézte a városvezetés: a magyar elnevezések ügye máig nincs megoldva Nagyváradon. Igaz, a románoké sem, de azzal nem vacakolnak, az rendben, maradhat ahogy van.

picture-788.jpg

picture-789.jpg

picture-790.jpg

S ennek a magyar ügynek a rendezetlensége mögött sem kizárólag román kerékkötés áll, ó, dehogy.

Ebben többek között hibás az RMDSZ is, amelyik teljesen hiába van jelen a városi tanácsban, s alpolgármestere is hiába van állandóan. Hibás azért is, mert semmit sem tesz a rendezésért, s azért is, mert látszatpolitizálással még el is akarja kenni az ügyet.
És azért ne felejtsük el azt sem: az utcanévtáblákat időnként gerillaakciók során felszerelgető EMI sem altruizmusból csinálja: ő meg a saját imázsát építgeti ezzel. S azt is tartsuk szem előtt: az általuk felrakott táblák sajnos valóban illegálisnak mondhatóak jelenleg.
A megoldás éppen az lenne, hogy a vonatkozó szabályozást kellene megváltoztatni - mégpedig az RMDSZ-nek kellene ezért tennie, hiszen ő van az égvilágon minden szinten döntéshozatali helyzetben, koalíciókban, stb. És mégsem tartunk sehol most sem, mégis ugyanott tartunk csak: néha felkerülnek bizonyos táblák, aztán le. Nem ez az első ilyen akciójuk a feleknek.

Dióhéjban ennyit az ügy úgymond belső, magyar-magyar vonzatairól. Vegyük hát úgy, hogy eleve a házunk előtt sepréssel kezdtem - s most, hogy ezen túl vagyunk, nézzük egy másik aspektusát a mai újabb leszerelésnek.

Megkérdeztem azoktól, akik azokban a percekben ott voltak, s azt mondják: "egy polgár feljelentése alapján" szedték le a táblákat. Aha, ez ismerős. Hiszen akkora nagy jogállam és olyan precíz rend van itt, hogy a polgárok feljelentései valóban komoly vizsgálatokat hoznak, s még ilyen ügyekben is kemény eljárásokhoz vezetnek. Szerintem szinte mindannyiunknak lenne pár példája arra, hogyan kezelik itt valójában az állampolgári be- és feljelentéseket. Úgyhogy a táblák leszedetésének ilyen megokolása dajkamese. Mégpedig cinikus, gonosz dajka unalmas meséje.
Ugyanakkor a feliratok eltávolításánál jelen lévőknek a munkások egy olyan önkormányzati döntést mutattak, amely pontosan megjelölte, mely táblákat kell leszedni. S ebben az okmányban az áll: el kell távolítani a feliratokat, mert azok fehér alapúak, nem szabványosak, nem is törvényesek.

Ó, valóban? Ennek kapcsán tettem az előbb egy gyors kört a városban, hogy néhány fotó erejéig bemutassam azt, ami amúgyis nyilvánvaló.

Tessék, itt van jópár olyan "fehér alapú" tábla, amelyen meg román utcanév található. Ez rendben van akkor, csak a magyar nem?!
És szabványosnak kell lenniük a tábláknak? Na igen! Ezt én is régóta szeretném: sok területen érvényt kellene szerezni a szabványoknak, a szabályoknak, s rendet kellene teremteni. Felőlem kezdhetik akár az utcanévtáblákkal is. Legyen.
De akkor most mi számít itt szabványosnak? Mert a lenti fotókon legalább ötféle stílusú utcanévtáblát láthatunk - ezúttal román példákkal szemléltetve. Szerte a megyeszékhelyen pedig ennél is jóval változatosabb dizájnú utcanévtáblákkal találkozhatunk.
Tizenöt röpke perc alatt ennyi példát gyűjtöttem be.

picture-779.jpg

picture-780.jpg

picture-782.jpg

picture-784.jpg

picture-785.jpg

picture-786.jpg

picture-787.jpg

picture-788.jpg

picture-789.jpg

picture-790.jpg

picture-792.jpg

picture-793.jpg

picture-795.jpg

picture-796.jpg

picture-798.jpg

picture-800.jpg

picture-801.jpg

picture-802.jpg

picture-804.jpg

picture-805.jpg

Nesze neked, szabvány!
Ráadásul még azt sem mindig egyértelmű, mi micsoda. Mert ugyanazon az utcán találhatunk olyan táblát, amely szerint "utcán" vagyunk, olyat is, amely szerint "úton", vagy "sugárúton". Valójában jelenleg mindenki olyat készíttethat a különféle kis cégeknél, amilyet akar, vagyis amilyet épp gyárt egyik-másik vállalkozás.
Na gyerünk akkor, önkormánzat, induljon a szabványosítás, a rendteremtés. A kivitelező cégektől a folyamat végéig mindent ellenőrízni, rendbetenni, betartani, mégpedig nemzetiségre való tekintet nélkül.
Nem beszélve arról, hány hely, kerszteződés van a városban, ahol teljesen hiányzik bármiféle névtábla, pedig ott kellene lenni. Na mi is van akkor a szabványokkal és a rendteremtéssel?!

Vagy csak "állampolgári bejelentés" esetén tűnik fel az önkormányzatnak, hogy ebben a témában is káosz van?
Akkor meg a következő logikus lépés csakis az lehet, hogy valamelyik melldöngető magyar szervezet pár polgára éljen szintén bejelentéssel, tegyen feljelentést. Pontosan megjelölve néhány helyet, ahol mondjuk mindenféle román nyelvű táblák vannak összevissza felrakva.
Ha az önkormányzat valóban következetesen és legálisan jár el, akkor egy ilyen feljelentés nyomán is cselekedni fog. Először is tisztázza végre - a saját maga számára is -, hogy mi szabványos ezek közül, s mi nem. Utána pedig mindent lekapat a helyéről, ami nem felel meg a standardnak.

Ha pedig nem így jár el - netán nem is tesz semmit -, akkor egyértelmű lesz, hogy a razziázás és a rendteremtés csak a magyar történelmi utcanevek kapcsán megy, a románok esetében maradhat az összevisszaság.
Egy jogállamban - főleg az igazi, hagyományokkal rendelkező jogállamokban - az efféle precedensteremtő, rendszert tesztelő eljárások indítása bevett szokás, része a polgári fejlődés eszköztárának.

Na lássuk, RMDSZ, lássuk, EMI! Gyerünk, előre a városért, hajrá, Nagyvárad - és a többi ilyen blabla!
Vagy ugye azt is mondhatnám, előre a békéért, éljen a leszerelés, elvtársak!

*

Frissítés

Bizonyos elemeikben egészen érdekes háttérfejlemények itt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr412638118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barta Béla 2010.09.23. 08:54:30

Nagyszerű bejegyzés, majd minden szava igaz. Annyit tennék hozzá, hogy az EMI saját zsebből, és elkötelezettségből teszi amit tesz. Nem önfényezésből. És megfogadjuk a tanácsot :-))
süti beállítások módosítása