Blogosz

MESE NINCS.

Légypapír

2010. október 16. 21:11 - BlogoszEditor

Már nem csak én mondom, meg nem pusztán itt látjuk még jópáran, s nem is csak nyugati politikusok (pl. az EP egyes tagjai) hangoztatják bizalmasabb beszélgetésekkor régóta - hanem immár a román államfő védelmi tanácsadója is jelezte, nyíltan: csak kamuznak nekünk, magyaroknak a politikusaink, hazudnak a szemünkbe.

Tegnap Váradon járt Iulian Fota, Traian Băsescu elnök védelmi szakértője. Elég sok általánosságot mondott a sajtótájékoztatón - következésképpen elég kevés használható, rendes anyaggá formálható témát érintett -, úgyhogy a román sajtó például megpróbált magának egy kis gumicsontot előszedni. De még ez sem sikerült.

Előhozakodtak ugyanis azzal, aminek az üres duma voltáról már itt is tettem említést, nevezetesen, hogy Tőkés László nemrégiben ráijesztett a tunya RMDSZ-re, bejelentve, hogy kész új párt alapításába kezdeni, amely úgymond "az autonómia ügyét képviselné".
Ha valakinek még mindig illúziói lennének, az most újabb szemüveget kaphatott. A román kolléga ugyanis kis írnivalót akart magának összehozni azzal, hogy felvetette a román honvédelmi szakértőnek: ez az állítólag autonomista magyar párt nem jelent-e nemzetbiztonsági fenyegetést. Iulian Fota azonban nem segédkezett sem a román médiának a témagyártásban, sem Tőkéséknek az álságos manővereiknek a reklámozásákban. Az elnök tanácsadója lazán elmondta: "Tőkés akcióinak tárgyalása hamis probléma. Az ilyesmi nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot." Majd hozzátette a légyeget: "Tőkés lépései csak egy politikai játék részei."

Na tessék. Nem is tartanak tőle.
Sőt: ha valaki teljes bizonyossággal tudja Romániában, hogy mire játszik Tőkés, az éppen Băsescu köre lehet.
Hiszen a két nevezett eddig is együttműködött az RMDSZ gyengítésében. (Nem mintha emiatt sajnálni kellene, vagy lehetne Markóékat.) Csak persze más és más érdekek mentén. Băsescu célja Markóék kordában tartása és a romániai magyar politikában bebetonozott RMDSZ-monopólium megtörése, Tőkésék célja pedig minél közelebb férkőzni a mindenféle döntéshozatali (és egyúttal pénzügyi) körökhöz is, olymódon, hogy vagy kikanyarítanak maguknak egy részt az RMDSZ pártsruktúrájából és kapcsolatrendszeréből, vagy tönkreteszik azt.
Ehhez kell egy új párt létrehozása (mert az MPP-vel nem ment, azt hamar a saját cégévé alakította Szász Jenő) - sőt, az is lehet, hogy elég csak fenyegetőzni ezzel az új pártalapítással.
Nagyon jól látják és tudják ezt a legfelsőbb bukaresti politikai körökben is. Tehát implicite "a románok" is tisztában vannak azzal, hogy csak önös érdekek vezette játék az egész, s igazából nem akar itt senki autonómiáért küzdeni. Csak szavazatokat akar, tömeget maga mögé, tárgyalási és/vagy zsarolási potenciált. Mert az emberanyag csak erre jó, mindig, minden oldalon, minden pártnak.

Ami meg az RMDSZ-t illeti, arról már régóta egyértelmű Bukarest számára is, hogy nincs tőle mint "félni". Sem az autonómiáért nem küzd, sem másért. Kormányozhat is cserébe összevissza, amennyit akar, ennek minden anyagi vonzatát kiélvezve. Hasonló ügyekben szeretne most élvezni a Tőkés csoport is. De róla is hosszú ideje pontosan tudhatják már Bukarestben is, hogy valójában csak beszél - az meg nem veszélyes Románia számára, s ilyenformán nem is hasznos a magyarságnak.
Etnobiznisz ez is, semmi más.
Ahogy valójában egyik "magyar érdekvédelmi szervezet" standjánál sem a magyarság az ügyfél - ellenkezőleg: mi vagyunk az áru, az adható-vehető nyersanyag. Az autonómia, meg a többi üres ígéret pedig a légypapír, amire ez a nyersanyag minduntalan felragad - sokan ráadásul nagy örömmel és hittel rohannak bele a ragasztóba, határozottan vallva, hogy jó irányba mennek, ha valamelyik oldalnál leragadnak.

Aztán Markóék és Tőkésék és Szászék begyűjtik a szavazókat, s kereskednek vele, egymást zsarolják azzal, kinek mennyi nyersanyaga van, ki kit tud tönkretenni vele.

Olyan jól látják ezt a román állam vezetői is. És a román politológusok, kommentátorok is.
Csak éppen a magyarság jórésze nem látja még most sem.
Igaz, az autonómiának, s miegymásnak mondott csaliba, az oly' vonzóan nemzeti színűre festett trutyiba beleragadva elég nehezen is nyílhat fel a szemük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr142638131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása